Kto súťaží o slovenský album roka?

Slovenskej hudbe chýba jedna relevantná súťaž, ktorú by uznávali poslucháči, autori a interpreti aj kritici. Už tretí rok preto česká hudobná cena Anděl zastrešuje aj slovenskú hudbu vo zvláštnej kategórii Slovenský album roka. Ktorý album vyhlási Česká hudobná akadémia za najlepší, ukáže sa 27. apríla na slávnostnom udeľovaní cien. Trojicu nominovaných zverejnia už 21. februára.

11.02.2022 14:00
Peter Bič a Viktória Vargová Foto:
O nomináciu na cenu Aněl sa uchádza aj skupina Peter Bič Projekt.
debata

Na shortlist siedmich slovenských albumov sa dostali Horkýže Slíže s albumom Alibaba a 40 krátkych songov 2, IMT Smile (album Srdce Rozum BLVD), Kontrafakt (KF ako Rolls), Lash & Grey (Blossoms of Your World), Peter Nagy (Petrolej), Peter Bič Project (Hlava) a Saténové Ruky (Lom). Ktorý z nich sa prebojuje do trojice nominovaných, bude známe 21. februára. Česká hudobná akadémia už v predchádzajúcich dvoch rokoch udelila ceny Anděl slovenským skupinám Nocadeň a Le Payaco.

Chiki Liki Tu-A Čítajte viac Najviac nominácií na Radio_Head Awards majú Chiki liki tu-a, Isama Zing a Lash & Grey

O český album roka zatiaľ súperia Ewa Farna, Jelen, Mirai, Vladimír Mišík, Michal Prokop a Framus Five, Viktor Sheen a David Stypka & Bandjeez. Súťaží sa tiež v kategóriách skladba roka, Skupina roka, Sólový interpret/inter­pretka, objav roka, vidopklip, alternatívna elektronika, folk, jazz, klasika, rap, rock.

Českou skladbou roka sa môže stať Šumavský otčenáš (Vojta Dyk), Tělo (Ewa Farna), Ještě jednu noc (Jelen), Pouta (David Koller), Bílý Den (Aneta Langerová), Volám (Mirai) či Farmářům (David Stypka & Bandjeez). Novinkou tohto ročníka je trojkolové hlasovanie. „Zaviedli sme ho kvôli narastajúcemu množstvu nahrávok. Predvýber z prvého kola má zaistiť lepšiu orientáciu pre akademikov a tiež upozorniť na viacerých umelcov,“ vysvetľuje predseda rady Českej hudobnej akadémie Honza Vedral. V posledných rokoch je súčasťou Ceny Anděl aj špeciálna kategória, v ktorej o víťazovi rozhoduje verejnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny Anděl