Divorce je najosobnejšia spoveď speváčky LeRy

Na sviatok svätého Valentína vydala slovenská rocková speváčka Lenka Rakárová alias LeRa srdcervúcu baladu Divorce (rozvod).

15.02.2022 14:00
debata
LeRa - Divorce

Pieseň je zároveň jej úprimným rozhovorom s Bohom o krachu vzťahu a rozvode manželstva. Osobná pesnička je po ôsmich rokoch jej prvou otvorenou spoveďou speváčky o najťažšom období, aké kedy prežívala. Zároveň chce poukázať na to, že takmer každému sa v živote už stalo, že stretol nesprávneho človeka, že sa pomýlil, že sa nechal oklamať a pociťoval bolesť zo zrady toho najbližšieho.

Na sviatok svätého Valentína mnohí pociťujú zo strany spoločnosti, médií či sociálnych sietí tlak, ktorý vyúsťuje do pocitov, že pokiaľ nežijeme v usporiadanom vzťahu, ale naopak sme single, rozídení či rozvedení, strácame akýsi pomyselný kredit. Tento sviatok je pre mnohých doslova utrpením, cítia krivdu, hanbia sa a pripadajú si nekonečne sami.

Speváčka LeRa Foto: archív speváčky
Lera Speváčka LeRa

LeRa má na srdcabôľ svoj vlastný recept: „Každá zrada, nevera, klamstvo či rozchod chvíľu bolia a je to v poriadku. Avšak nepokazme si celý život negatívnymi pocitmi, výčitkami a spomienkami len preto, že niekto iný urobil chybu. Nemusíme pre ňu navždy trpieť. Naopak, môžeme sa jednoducho poučiť a v čo najkratšom čase začať odznova. Byť single je svojím spôsobom skvelé. Môžete spoznať samého seba, venovať sa svojim záľubám, vytvoriť si lepší vzťah so sebou samým a vtedy, keď budete pripravení, príde tá skutočná, ozajstná láska. Netreba tlačiť na pílu a už vôbec nie zotrvávať v toxických, neperspektívnych vzťahoch. Skôr či neskôr to skončí a vy zbytočne prídete o množstvo času. Veci buď sú alebo nie sú. Nič medzitým nie je. A ten najdôležitejší cit je sebaláska. Až potom prichádzajú na rad tí druhí,“ hovorí pragmatická rockerka, ktorá sa zo svojich nepríjemných skúseností s láskou vyspievala v dojímavej balade.

„Vedela som, že na mojom novom albume Bird’s Eye View chcem byť autentická a naozaj osobná. Chcela som sa s poslucháčmi podeliť o skutočné pocity a zážitky. Balada Divorce je to najosobnejšie, čo som doteraz napísala a naspievala,“ prezrádza LeRa, ktorej popularita momentálne rastie najmä v Nemecku. Tam uzavrela zmluvu s renomovanou booking agentúrou, keďže na západe má rocková hudba stále svoje miesto.

mirai Čítajte aj Nová valentínska pieseň

Speváčka nahrávala svoj aktuálny album vo svojom vlastnom štúdiu. Pesničku Divorce však naspievala doma v kuchyni. „S mojim bubeníkom Lackom Kováčom sme mali malú kreatívnu chvíľku, riešili sme aranžmány, môj spev a asi o tretej hodine ráno mi napadlo, že toto je práve tá chvíľa, kedy by som si trúfla naspievať pesničku Divorce. Laci rýchlo nainštaloval mikrofón a na jedenkrát som to celé zaspievala. A bolo to presne také, aké som chcela. S emóciami, s jedinečnosťou daného momentu a úplne autentické,“ vysvetľuje LeRa, ktorá si vyslúžila prezývku slovenská rocková kráľovná.

Nela pocisková Čítajte aj Nie som tá, spieva Nela Pocisková

Videoklip sa natáčal v malackých lesoch a pred Dómom sv. Martina v Bratislave, kde sa speváčka v minulosti vydávala, čím pieseň o vnútornej bolesti získava na autenticite. LeRa svojim hlasom a farbou trochu pripomína slávnu Bonnie Tyler, v Nemecku ju prirovnávajú k legendárnej nemeckej heavymetalovej speváčke Doro Pesch. V pesničke Divorce opäť potvrdila svoje spevácke kvality, pričom ju jej jedinečná farba hlasu v kombinácii s jednoduchým čiernobielym klipom nenásilne dostávajú čoraz viac do popredia vo viacerých krajinách Európy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobná novinka