Pohodu roztancuje Flume

Pohodu 2022 roztancuje víťaz Grammy za najlepší elektronický album roka 2017 – austrálsky DJ a producent Flume. Priekopník a popularizátor žánru future bass pôsobil aj ako člen dua What So Not a spolupracoval s množstvom mien ako Lorde, Chet Faker, Disclosure, Tove Lo, London Gramar.

16.02.2022 07:00
debata
Flume - Never Be Like You feat. Kai

Medzi najväčšie austrálske hviezdy vystrelil s debutom Flume a celosvetový úspech mu priniesol druhý album Skin, ktorý The Independent označil za zvukový ekvivalent extázy. Začiatkom februára zverejnil pieseň „Say Nothing“ ako ochutnávku z tretieho albumu Palaces, ktorý vyjde 20. mája a medzi prvými si ho tak budú môcť vypočuť aj návštevníci Pohody.

Čo môžu od neho čakať naživo? Ako napísal magazín 303 po jeho koncerte v Red Rocks: „Dychberúcu odyseu svetla a hudby.“ Organizátori Pohody sa o Flumea usilujú roky – odkedy ich na neho upriamil externý poradca Robo Brieška a ako dodávajú: „Pôjde o fantastický záver piatkového programu na hlavnom pódiu.“

Flume & Chet Faker - Drop the Game

Jedenásťročnému Harleymu Edwardovi Stretenovi zmenili život cereálie do mlieka. Teda presnejšie CD-čko s mixovacím programom, ktoré bolo súčasťou balenia. Z voľnočasovej zábavy sa čoskoro stala primárna forma jeho realizácie a ešte pred dvadsiatkou začal produkovať houseovú hudbu pod menom HEDS. V roku 2011 sa dostal do rotácie austrálskej národnej stanice Triple J a s piesňami „Sleepless“, „Over You“ a „Paper Thin“ sa zúčastnil súťaže vydavateľstva Future Classic. Z týchto piesní zostavil tiež debutové EP Sleeples. Už o rok nato vydal eponymný debut Flume, ktorý nahral na svojom prvom laptope, aký si kedy kúpil a dokončil ho počas low-costového výletu v Londýne. Low-costový však nebol výsledok. Album mal skvelé recenzie, získal zaň štyri ocenenia na ARIA Music Awards a ovládol aj austrálsky rebríček predajnosti albumov. Deluxe verzia albumu obsahovala aj remix piesne od Disclosure „You & Me“, ktorý na Spotify atakuje hranicu pol miliardy vypočutí.

Koncom toho istého roka vydal spoločne s Chetom Fakerom EP Lockjaw. Jeho súčasťou je hit „Drop The Game“ so skvelým tanečným videom, ktoré je dodnes najsledovanejšie na YouTube kanáli vydavateľstva Future Classic.

Osadenie garáže Čítajte aj Garáž z Pohody bude dva mesiace slúžiť mladým

Počas prestávky medzi albumami pracoval napríklad s Emohom Insteadom na spoločnom projekte What So Not (odišiel z neho v roku 2015). Vydal remix piesne od Lorde „Tennis Court“ či singel „Some Minds“ s Andrewom Wyattom. Skutočne prelomovým bol jeho druhý album Skin. Aj vďaka hitom ako „Never Be Like You“, „Say It“ či „Smoke & Retribution“ ovládol album rebríček predajnosti v Austrálii, na Novom Zélande či rebríček tanečno-elektronických nahrávok v Spojených štátoch.

Čerešničkou bola ďalšia cena za album roka na ARIA Music Awards a najmä Grammy za najlepší tanečný/elektro­nický album. Album rozvinul na nasledujúcich EP-čkách Skin Companion EP 1, Skin Companion EP 2 a Skin: The Remixes. V hlasovaní o pieseň roka Hottest 100 rádia Triple J získala skladba „Never Be Like You“ 2,2 milióna hlasov, čo je rekord v dejinách ankety austrálskej stanice. V stovke skladieb roka mal Flume aj ďalšie tri piesne.

Flume - Say It feat. Tove Lo

V roku 2019 vydal experimentálnejší mixtape Hi This Is Flume, ktorý mu priniesol tretiu nomináciu za tanečný album roka na Grammy. Spolupracoval na ňom s umelcami ako slowthai, JPEGMafia, Sophie či Kučka. V lete toho istého roka vydal spolu s Reom Cragunom EP Quits. Nasledovali ďalšie úspešné single „Rushing Back“ a „The Difference“.

Hosťom Pohody 2022 bude aj Flume. Foto: Pohoda festival
flume 22fb Hosťom Pohody 2022 bude aj Flume.

Len pred pár dňami zverejnil pieseň „Say Nothing“. Ten je prvou piesňou z albumu Palaces, ktorý vyjde 20. mája. Opäť sa na ňom predstaví Kučka, ale i Caroline Polachek, Damon Albarn a mnohí ďalší. Na albume vyzýva poslucháčov, aby preradili rýchlosť a skúsili upriamiť svoju pozornosť na prírodu. Pozornosti fanúšikov kvalitnej tanečnej hudby by zase nemal ujsť jeho nový album, či jeho live vystúpenie na letisku Trenčín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda 2022