Autorský hudobný portrét Lukáša Borzíka rozbehne zoskupenie Ensemble Ricercata

Slovenský súbor Ensemble Ricercata, ktorý sa dlhodobo venuje interpretácii komornej hudby slovenských i zahraničných skladateľov, uvedie na svojom marcovom koncerte diela skladateľa strednej generácie Lukáša Borzíka.

02.03.2022 12:00
Lukáš Borzík Foto:
Lukáš Borzík.
debata

Pokojná hudba Borzíkovho diela poskytne priestor na otvorenie sa Stvoriteľovi a rozjímaniu. Skladateľ by bol rád, ak by bol koncert „cestou k zmiereniu“ a premiéru diela Klavírne kvinteto Spevy venuje priateľom n Ukrajine.

Držiteľ ceny Radio_Head Award 2020 v kategórii klasická hudba (Signum Magnum) – Lukáš Borzík – vo svojej skladateľskej tvorbe pravidelne priznáva jeho vzťah k viere a Bohu. Nie je tomu inak ani v kompozícii Klavírne kvinteto Spevy, ktorej vznik podnietilo čítanie knihy sv. Faustíny Kowalskej – Božie milosrdenstvo v mojej duši (Denníček).

Klavírne kvinteto sa skladá zo siedmich častí, ktoré varírujú tému Borzíkovej staršej orchestrálnej skladby Clarissima. Kompozícia V tichu kameňa vánok má niekoľko verzií, na koncerte zaznie v obsadení pre violončelo a klavír. Práve v tomto obsadení reprezentovala slovenskú hudbu aj na festivale Dni Muzyki Kompozytorów Krakowskich v roku 2012.

Skladba bola inšpirovaná výstavou čiernobielych fotografií prírody. Z pôvodnej rozsiahlejšej kompozície, ktorá po častiach zaznievala v rámci mesiaca fotografie vybral autor nosný materiál, z ktorého vytvoril nové dielo.

Koncert sa uskutoční v sobotu 5. marca o 19. 00 v budove Slovenského Rozhlasu. Ensemble Ricercata sa predstaví v zostave Adam Szendrei (husle), Daniel Rumler (husle), Júlia Urdová (viola) a Andrej Gál (violončelo). V pozícii umeleckého vedúceho a klaviristu sa už tradične predstaví Ivan Šiller.

Projekt Ensemble Ricercata v Slovenskom rozhlase podporil z verejných zdrojov ako hlavný partner Fond na podporu umenia. Podujatie sa koná tiež s podporou Slovenského ochranného zväzu autorského a s finančným príspevkom od Hudobného fondu. Mediálnym partnerom projektu je Hudobný život a Opera Slovakia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Lukáš Borzík #Ensemble Ricercata