Neodsúdil vojnu, dostal vyhadzov. Mníchovská filharmónia prepustila ruského dirigenta

Svetoznámeho ruského dirigenta Valerija Gergijeva, ktorý má úzke väzby na Kremeľ, v utorok odvolali z funkcie šéfdirigenta Mníchovskej filharmónie.

01.03.2022 18:00
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin odovzdáva vyznamenanie "Hrdina práce" významnému dirigentovi Valerijovi Gergijevovi.
debata (44)

Stalo sa tak po tom, čo nereagoval na výzvu, aby sa vyjadril k ruskej invázii na Ukrajine. Starosta Mníchova Dieter Rieter vo svojom stanovisku oznámil, že s okamžitou platnosťou sa už neuskutočnia ďalšie koncerty Mníchovskej filharmónie pod Gergijevovým vedením.

Mníchovská filharmónia dala Gergijevovi čas do pondelka, aby zaujal postoj k ruskému útoku na Ukrajinu. „Valerij Gergijev sa nevyjadril napriek mojej žiadosti, aby sa jednoznačne dištancoval od brutálnej vojny, ktorú (ruský prezident Vladimir) Putin vedie voči Ukrajine,“ povedal Rieter.

Rusko Moskva VOSR revolúcia výročie oslavy Čítajte viac Americké filmové spoločnosti pozastavili uvádzanie svojich titulov v Rusku

Prepustenie z Mníchovskej filharmónie je ďalšou ranou pre 68-ročného velikána klasickej hudby. V uplynulých dňoch prišiel tento ruský dirigent aj o angažmán v Paríži a v New Yorku. Nepočítajú s ním už ani v Miláne, kde sa mal predstaviť 5. marca.

Gergijev v minulosti preukázal lojálnosť voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi napríklad tým, že v roku 2014 neodsúdil ruskú anexiu Krymu.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #dirigent #filharmónia #vojna na Ukrajine