Tomáš Klus zložil skladbu na podporu Ukrajiny

Skladbou Ukrajino zareagoval na vojenský útok Ruska na Ukrajinu český pesničkár Tomáš Klus. Pieseň, ktorá vznikla ako dôsledok silných emócií vyvolaných situáciou v krajine, odpremiéroval uplynulý víkend. Aktuálne je dostupná aj v štúdiovej verzii a lyric videu.

02.03.2022 15:00
Tomáš Klus spevák Foto: ,
Spevák Tomáš Klus.
debata

„Napísal som pieseň pre Ukrajinu, pretože na jednej strane cítim obrovský hnev a na druhej obrovský strach. To sú dve veľmi protichodné emócie. Z nich vždy vzíde nejaká inšpirácia a potreba sa vyjadriť k danej situácii,“ vysvetľuje Klus.

Spevák sa k dianiu na politickej scéne vyjadruje dlhodobo, často diskutuje na sociálnych sieťach a za svoje názory je ochotný aj „uvaliť sankcie“. V minulom roku mu vyšiel album ČAUČESKU. „Celé sa to začalo nevinne, prosto som písal reflexiu doby a sveta, čo vidím, čo počujem, a zrazu som mal skladby na celý album,“ uviedol v čase vydania albumu.

Videoklip k skladbe Urajino.

Vojenský útok na Ukrajinu a reakcia obyvateľov nenechala Klusa chladným. „Chcel som predovšetkým vzdať hold a pokloniť sa ukrajinskému národu a ich statočnému prezidentovi. Ich motivácia nepodľahnúť neľudskosti je veľmi inšpirujúca a motivujúca nielen pre nás, ale pre celú Európu i celý svet,“ hovorí spevák.

Pieseň napísal v čase, keď mal nastupovať do štúdia Českého rozhlasu k Alešovi Cibulkovi v relácii Tobogan. „Český rozhlas je pre mňa médiom, ktoré si nesmierne vážim. Vďaka takýmto médiám nepodliehame dezinformačnej paľbe tak, ako sa to deje v Rusku, kde ľudia nevedia, kde je vpravo a kde je vľavo. Je pre mňa veľkou cťou, že skladba po prvý raz mohla zaznieť práve tu,“ podčiarkol Klus.

Skladbu Ukrajino v štúdiovej verzii doplnili aj slová priamo v ukrajinčine. Zverejnená je vo verzii lyric videa, text celej skladby je uvedený takisto v ukrajinčine.

debata chyba
Viac na túto tému: #pieseň #Tomáš Klus #vojna na Ukrajine