Albumy Deža Ursinyho Pevnina detstva a Nové mapy ticha vychádzajú v reedícii

Pre neutíchajúci záujem fanúšikov sa Opus rozhodol znovu vydať a zaradiť do katalógu najvýznamnejšie albumy Deža Ursinyho Pevnina detstva a Nové mapy ticha. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

02.03.2022 18:00
Dežo Ursíny Foto:
Album Deža Ursínyho s názvom Pevnina detstva.
debata

Prvým z nich je album Pevnina detstva, ktorý pôvodne vyšiel v roku 1978. Je to typická Ursinyho produkcia s náročnými rozsiahlejšími hudobnými kompozíciami a jedinečnými textami Dežovho autorského partnera Ivana Štrpku, pričom úvodnú miniatúru Vtáci otextoval Dušan Mitana.

Základný zvuk Ursinyho sprievodnej skupiny s Jarom Filipom, Antonom Jarom a Cyrilom Zeleňákom je obohatený o hosťujúcich hráčov na dychové nástroje Dušana Huščavu a Juraja Lehotského, ako aj o sláčikový orchester vedený Milanom Tedlom. Pre fanúšikov Deža Ursinyho, ako aj pre všetkých milovníkov kvalitnej a osobitej rockovej hudby je to skutočná lahôdka.

Na album Pevnina detstva nadviazal Dežo Ursiny v roku 1979 albumom Nové mapy ticha. Autorská dvojica Dežo Ursiny a Ivan Štrpka je nezmenená, avšak Ursiny sa tu predstavuje s novou sprievodnou skupinou Burčiak s vedúcim Pavlom Daněkom. Medzi hosťami sa opäť objavuje Dušan Huščava i sláčiková skupina Milana Tedlu, ale aj Marián Varga.

Kuriozitou je dvojminútová skladbička Víťaz, pod text ktorej sa podpísali veľké mená slovenskej kultúry Štrasser, Štrpka, Trančík, Ursiny, Vášová a Zajac. Ursiny sa tu predstavuje vo svojej vrcholnej autorskej i interpretačnej forme a je nesporné, že tento jeho legendárny album je dnes tou najpevnejšou súčasťou zlatého fondu slovenskej rockovej hudby.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #album #Dežo Ursiny #reedícia