Slovensko chystá Koncerty pre Ukrajinu

Vo štvrtok a v nedeľu sa po celom Slovensku uskutočnia Koncerty pre Ukrajinu. Priestor na pódiách dostanú desiatky umelcov aj ďalších osobností a občianskych aktivistov zo Slovenska i z Ukrajiny. Budú medzi nimi Knechtová, Smatanová, Desmod, Arzén, Štefan Štec, Nebeská muzika aj Hudba z Marsu, operní speváci aj filharmonici, ukrajinskí speváci, tanečníci a hudobníci.

03.03.2022 08:00
Koncert pre Ukrajinu Foto: ,
V Bratislave sa Koncert pre Ukrajinu konal v nedeľu na Hlavnom námestí.
debata

Ako verejné vyjadrenie spolupatričnosti a solidarity s Ukrajinou a jej obyvateľmi sa uskutočnia na námestiach najväčších slovenských miest. Séria koncertov odštartuje už tento štvrtok 3. marca v Trenčíne. V nedeľu 6. marca budú nasledovať koncerty v Prešove, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline, Trnave a Nitre.

Hudobná únia Slovenska na príprave spolupracovala s regionálnymi kultúrnymi inštitúciami, občianskymi iniciatívami a so samosprávami krajských miest z celého Slovenska. Pre každé podujatie bude vytvorená samostatná facebooková udalosť, na ktorej bude koncert z daného mesta streamovaný.

"Koncerty pre Ukrajinu sú spoločným vyjadrením podpory a ľudskej spolunáležitosti s Ukrajinou a jej obyvateľmi. S tými, ktorí zo strachu o svoj život i život svojich najbližších práve húfne opúšťajú svoje domovy i tými, ktorí ostali a rozhodli sa brániť svoju vlasť.

Je tiež venovaný kolegyniam a kolegom z ukrajinskej kultúrnej scény, s ktorými nás spájajú roky spolupráce, ľudských vzťahov a priateľstiev. Aj im budú venované tieto koncerty, aj na ich podporu akoukoľvek cestou budeme apelovať, či už na koncertoch, alebo v rámci prebiehajúcich zbierok. Za každé gesto pomoci a podpory vopred ďakujeme všetkým ľuďom dobrej vôle,” uviedol za organizátorov Lumír Mati z Hudobnej únie.

V Trenčíne už vo štvrtok 3. marca na Mierovom námestí vystúpia v programe Jazz pre Ukrajinu Dáša Libiaková, Peter Lipa, Kristína Bartošová, Iveta Lišková, Janette Strhavská, Jozef Brisuda, Ondrej Botek, Ferko Báleš, Janko Babi, Ludvik Soukup, Samo Bánovec, Jarko Macha, Karol Repa, B-Complex, Mezha (UA/SK), Mišák Štramák, Braňo Jobus a Martin Valášek, Matúš Oravec zo skupiny Small Things. Naživo sa spoja s riaditeľom Ukrajinského Inštitútu Volodymyrom Sheikom a po zotmení nasvietia most farbami Ukrajiny.

Ostatné koncerty sa uskutočnia v nedeľu 6. marca. V Košiciach sa Koncert pre Ukrajinu začne o 16. h na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne. Na pódiu vystúpia Katarína Knechtová, Štefan Štec, Lukáš Adamec, Lomnické Čháve, Štátna filharmónia Košice, Collegium Technicum, Zbor sv. Cecílie, Myroslava Havryliuk, Zbor PUĽS-u. Do programu je zaradená aj sedemminutová svetelná inštalácia Za mier, v kultúrnom centre K13 prebieha zbierka humanitárnej pomoci.

V Prešove na Hlavnej ulici od 18. h vystúpia Michal Hudák, Martin Višňovský, Martin Husovský, Edo Klena, Mário "Gapa” Garbera, Katarína Knechtová, Hrdza, Elevenhill Akustika, Lukáš Adamec a Viktor Špak, Zbor PUĽS-u aj Členovia činohry Divadla Alexandra Duchnoviča.

Rovnako o 16. hodine sa začne aj koncert na Svätoplukovom námestí v Nitre, na ktorom vystúpia Luvver, Zuzana Smatanová, Desmod, Campana Batucada, Bijouterrier, Gladiátor, Marhule, Dr. Zetor, Dis is Markéta, Boris Belica, Dominika Titková, Jób, Coal Soul, Julo Fujak, Jamestown, Nitriansky komorný orchester ZOE a Sematam.

V Banskej Bystrici na Námestí SNP tiež o 16. h pre Ukrajinu vystúpia Para, Juraj Zaujec, Schody, Hasiaci prístroj, ZVA 12–28 Band, Ženská spevácka skupina Trnki, Šimon Svitok – sólista Štátnej opery Banská Bystrica, Zbor Štátnej opery Banská Bystrica, pesničkári Peter Janků a Andy Loužecká, ukrajinské speváčky Tetiana Tkach, Zoriana Vilchenko, tanečníčka Kateryna Hapieieva a klavirista Bohdan Koval.

Mariánske námestie v Žiline o 16. hodine medzi účinkujúcimi privíta gitaristu Briana Bajaka, Rodion Sun Lion z Ukrajiny, Barboru Švidraňovú, Nebeskú muziku z Terchovej, Klan, Moonman, Petra Cmoríka, Arzén, skupinu Aya, Hoten Toten Účasť natrnavskom koncerte na Trojičnom námestí zatiaľ potvrdili Hudba z Marsu, Graeme Mark, Mária Čírová a pribudnú ďalší umelci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #vojna na Ukrajine #Koncert pre Ukrajinu