Symfonický orchester Českého rozhlasu usporiada benefičný koncert pre Ukrajinu

Symfonický orchester Českého rozhlasu v pondelok 14. marca usporiada benefičný koncert pre Ukrajinu. Pod taktovkou svojho designovaného šéfdirigenta Petra Popelku zahrá napríklad "Symfóniu č. 9 - Z Nového světa" od Antonína Dvořáka alebo diela ukrajinských autorov.

03.03.2022 11:00
symfonicky orchester ceskeho rozhlasu Foto:
Symfonický orchester Českého rozhlasu pod taktovkou šéfdirigenta Petra Popelku odohrá benefičný koncert pre Ukrajinu v pondelok.
debata

Informoval o tom v stredu spravodajský webový portál iROZHLAS.cz, ktorý je médiom Českého rozhlasu. Celý výťažok bude venovaný na zbierku organizácie Člověk v tísni na pomoc Ukrajine. Koncert bude zároveň možné vidieť v priamom prenose na facebookovej stránke Českého rozhlasu. Odvysielajú ho aj dve stanice Českého rozhlasu – Dvojka a Vltava. Podujatie sa uskutoční v pražskej sieni Rudolfinum.

„Bezprostredne po tom, ako sa do sveta rozšírili správy o tejto trestuhodnej agresii, ktorej Ukrajina čelí, sme sa pochopiteľne aj my, zamestnanci Českého rozhlasu, zamýšľali nad možnými formami pomoci a podpory obyvateľov tejto ťažko skúšanej krajiny,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral.

Koncert pre Ukrajinu Čítajte viac Slovensko chystá Koncerty pre Ukrajinu

„Kým spravodajcovia s veľkým nasadením zabezpečujú verejnosti pravdivé a objektívne informácie o tomto násilnom a bezprecedentnom čine, hudobníci rozoznejú svoje nástroje v skladbách, ktoré zreteľne symbolizujú hlboké sympatie a súcit,“ dodal Zavoral.

Symfonický orchester Českého rozhlasu a jeho designovaný šéfdirigent Petr Popelka pre túto príležitosť zostavili program kombinujúci hudbu ukrajinských a českých autorov.

V úvode večera zaznejú štátne hymny Česka a Ukrajiny v podaní Detského speváckeho zboru Českého rozhlasu. Poslucháčov a divákov ďalej čaká „Elégia“ od Valentyna Sylvestrova, najvýznamnejšieho žijúceho ukrajinského skladateľa, píše iROZHLAS.cz.

Súčasťou vystúpenia bude aj „Koncert pre lesný roh a orchester“ od ukrajinského autora Reinholda Gliera. Na záver večera zaznie Dvořákova „Symfónia č. 9 – Z Nového světa“, ktorou skladateľ zaistil českej klasickej hudbe svetovú slávu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Český rozhlas #Koncert pre Ukrajinu