Lennonova Give Peace a Chance znela dnes celou Európou

Rádiá z celej Európy dnes o 8.45 h hrali skladbu Give Peace a Chance od člena Beatles Johna Lennona. Len pár hodín po tom, ako ruské vojská ostreľovali ukrajinskú jadrovú elektráreň.

04.03.2022 09:58 , aktualizované: 10:45
John Lennon, Yoko Ono, posledná fotografia,... Foto: ,
John Lennon a Yoko Ono na fotografii Annie Liebovitz.
debata (3)

Dokopy sa projektu Európskej vysielacej únie zúčastnilo okolo 150 rádií z vyše 25 európskych krajín vrátane Rakúska, Švajčiarska, Luxemburska, Česka, Dánska, Holandska, Francúzska, Talianska, Lotyšska, Islandu, Poľska, Rumunska či Chorvátska. Pieseň odvysielala aj ukrajinská stanica Radio Promin.

Za iniciatívou stojí nemecké RadioEins (RBB), ktoré tak chcelo demonštrovať, aký silný dosah má rozhlasové vysielanie. Cieľom rádií, ktoré sa do projektu zapojili, je zjednotenie všetkých obyvateľov Európy pre myšlienku mieru.

„Hrôzy vojny proti Ukrajine sú očividnejšie každým dňom. Naša solidarita, naša ľudskosť a naša podpora sú potrebné. Vidieť európskej rozhlasové stanice, ako sa spájajú, aby nám to pripomenuli touto piesňou, je dobrým signálom. Je to zdroj sily a núti nás neodvracať zrak,“ povedala riaditeľka stanice RadioEins Patricia Schlesinger.

GIVE PEACE A CHANCE

Pridali sa aj všetky slovenské rádiá, medzi nimi Rádio Slovensko, Rádio FM, Rádio Devín, Rádio Regina, Vlna, Jemné melódie, Dobré rádio či Rádio Expres.

"RTVS si plne uvedomuje svoju zodpovednosť a úlohu verejnoprávneho vysielateľa, a to obzvlášť v súvislosti s udalosťami posledného týždňa. Oceňujeme iniciatívu kolegov z RBB aj EBU a sme radi, že sme aj našou participáciou mohli prispieť k šíreniu mierového posolstva, keď celá Európa a celý svet upriamuje svoj zrak na Ukrajinu, ktorá sa stala obeťou vojenskej agresie,“ hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Vyjadrenie solidarity a jednoty zo strany európskych rádií ocenila ukrajinská rozhlasová stanica UA: Ukrainian Radio. „Ďakujeme našim kolegom z Európskej vysielacej únie za ich podporu. Je extrémne dôležité, že dnešná Európa je zjednotená okolo Ukrajiny,“ povedala výkonná producentka stanice Yurii Tabachenko.

GIVE PEACE A CHANCE

„Give Peace a Chance bol prvý sólový singel Johna Lennona v čase, keď bol ešte členom skupiny The Beatles. Vyšiel v júli 1969 a nahrali ju v hotelovej izbe v Montreali počas legendárneho protivojnového protestu,“ hovorí hudobný publicista Rado Mešša.

K nahrávaniu si prizvali viacerých kamarátov, hudobníkov aj ďalších umelcov, medzi nimi bol aj Alan Ginsberg. „Pieseň vznikla spontánne, jej sila a pravdivosť sa prenáša aj dnes,“ dodáva Mešša.

Imagine

Pieseň Give Peace a Chance je jednou z viacerých protivojnových Lennonových piesní. Ďalšími sú skladba Imagine či Happy Xmas (War is Over).

Spomínanú Imagine na začiatku pandémie v roku 2020 odspievalo na YouTube niekoľko známych osobností ako Gal Gadot, Amy Adams, Mark Ruffalo či Natalie Portman ako vyjadrenie podpory ľuďom po celom svete v čase lockdownu. Nanešťastie si tento počin vyslúžil viac kritiky než pochopenia. Ľuďom sa totiž nepáčilo, že tieto osobnosti nevyužili možnosť skutočne pomôcť.

Známe osobnosti spievajú Imagine.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #John Lennon #rozhlas #rádio #vojna na Ukrajine #Give Peace a Chance