Slovenskí hudobní autori cez svoj zväz vyčlenia pre Ukrajinu 50 000 eur

Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA), ktorý zastupuje viac ako tritisíc domácich hudobných autorov, upravovateľov, aranžérov hudby i textárov a vydavateľov, poskytne 50 000 eur na humanitárnu pomoc Ukrajine. O vyčlenení čiastky zo Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA rozhodla v piatok dozorná komisia združenia.

04.03.2022 17:15
Ceny SOZA  Euridika Foto Oles Cheresko Foto:
Euridika ako Cena SOZA. Jej soškou sú každý rok ocenení slovenskí hudobní umelci.
debata (1)

„Udalosti na Ukrajine sa dotkli každého z nás, členov SOZA nevynímajúc. Veríme, že vyčlenená čiastka pomôže tým, ktorí to teraz najviac potrebujú,“ povedal predseda Dozornej rady SOZA Matúš Jakabčic.

Prvú časť finančných prostriedkov vo výške 25 000 eur v piatok zaslal SOZA po konzultácii s ukrajinskými partnermi priamo na špeciálny zbierkový účet Veľvyslanectva Ukrajiny v Slovenskej republike. Druhá časť finančného daru v rovnakej výške je príspevkom SOZA do verejnej zbierky, ktorú ochranný zväz spustil aj pre ďalších potenciálnych prispievateľov na platforme Donio.

Súčasťou pomoci je aj spolupráca s podujatiami s názvom Koncert pre Ukrajinu, ktoré sa odohrajú na námestiach najväčších slovenských miest. SOZA na všetky koncerty určené na podporu pomoci Ukrajine poskytne 100-percentnú zľavu z autorských poplatkov.

Umelci sú proti každému násiliu

Vojna na Ukrajine sa dotýka aj slovenských umelcov, hudobníci organizujú ďalšie koncerty pre Ukrajinu ako prejav solidarity s trpiacou krajinou. „My umelci sme proti akejkoľvek forme násilia, sme proti agresii,“ povedali skladateľka Ľubica Čekovská a hudobník Peter Bič.

„Prežívam to asi ako my všetci, na koncerte pre Ukrajinu sme mali možnosť preukázať našu solidaritu hudbou, robila som aranžmány krásnych ukrajinských piesní, aspoň takto sprostredkovane som sa podieľala na premostení s Ukrajinou,“ uviedla skladateľka Ľubica Čekovská. Hudobník Peter Bič pochádza z Košíc, kde je najväčší nápor ľudí utekajúcich pred vojnou. „Ľudia pomáhajú, ako môžu,“ povedal k dnešnej situácii.

SOZA tento rok slávi storočnicu

Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) si tento rok pripomína sto rokov od svojho založenia. Chráni tvorbu hudobných skladateľov ako Gejza Dusík, Eugen Suchoň, Miroslav Žbirka či Ľubica Čekovská a na Slovensku zastupuje autorov z celého sveta.

Snímka z roku 1956 so zakladateľmi SOZA -... Foto: archív SOZA
SOZA 1956 Napravo Suchon druhy zlava M. Sch. Trnavsky Snímka z roku 1956 so zakladateľmi SOZA - napravo Eugen Suchoň, druhý zľava M. Sch. Trnavský.

Organizácia chrániaca práva k hudobným dielam vznikla ako slovenská filiálka českého Ochranného združenia, odčlenila sa v roku 1939. Zakladateľmi vtedajšieho ochranného družstva boli osobnosti ako Mikuláš Schneider-Trnavský, Eugen Suchoň, Alexander Moyzes, Gejza Dusík, Ján Valašťan-Dolinský, Ľubomír Kupčok, Dr. Vojtech Hudec, Miloš Ruppeldt, Ján Krasko a ďalší. „Ich mená ukazujú, že SOZA vznikla z iniciatívy autorov, dodnes chráni ich tvorbu a zastupuje aj ich dedičov,“ hovorí predseda Dozornej rady SOZA Matúš Jakabčic.

MArika Gombitová, Miroslav Žbirka a Kamil... Foto: OLES CHERESKO
Ceny SOZA 2017 Gombitova Zbirka Petera Foto Oles Cheresko MArika Gombitová, Miroslav Žbirka a Kamil Peteraj pri udeľovaní Cien SOZA 2017.

"Od roku 1992 je SOZA občianske združenie, dnes zastupuje viac ako tritisíc domácich autorov aj milióny autorov zo zahraničia,“ dodáva Ľubomír Burgr, predseda predstavenstva SO­ZA.

SOZA zastupuje autorov, upravovateľov, aranžérov hudby i textárov a vydavateľov, robí pre nich administratívny, právny aj ekonomický servis. „SOZA nie je len tzv. vyberačom licenčných poplatkov, ale kultúrnou inštitúciou, iniciuje prieskumy verejnej mienky, poskytuje relevantné údaje – aj takto chráni našu tvorbu,“ podotýka skladateľka Ľubica Čekovská. V roku 2020 bola SOZA medzi prvými organizáciami, ktoré autorom pomohli vo finančnej núdzi počas pandémie.

Peter Bič Project s textárom Vladom Krauszom... Foto: Oles Chersenko
Ceny SOZA 2021 Peter Bic Project Vlado Krausz Foto Oles Cheresko Peter Bič Project s textárom Vladom Krauszom pri preberaní Ceny SOZA.

Pre širokú verejnosť sa autorská organizácia zviditeľňuje najmä každoročným udeľovaním Cien SOZA pre slovenských autorov a tvorcov hudobných diel. „Ceny SOZA prezentujú verejný prínos autorov a ich tvorby. Je dobré, že na Slovensku máme inštitúciu, ktorá dokáže autorov aj týmto spôsobom oceniť,“ hovorí Peter Bič, dvojnásobný držiteľ Ceny SOZA.

Plánujú aj koncerty k storočnici

Pri príležitosti storočnice SOZA spúšťa webovú stránku www.100soza, ktorá mapuje históriu celej slovenskej hudby vo všetkých žánroch. K výročiu plánuje aj sériu živých koncertov, prvý bude 24. mája v Košiciach v rámci festivalu Košická hudobná jar, ďalšie sa chystajú v spolupráci s festivalmi Konvergencie či Melos Étos, Bratislavskými jazzovými dňami a ďalšími organizátormi. Vyvrcholením osláv bude slávnostný galavečer v októbri v Slovenskom národnom divadle.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SOZA #vojna na Ukrajine