Hudbou proti vojne! Vypočujte si Néniu pre Ukrajinu

V pondelok 14. marca uplynie rok od vydania hudobného diela slovenského skladateľa Miroslava Tótha, ktoré má názov Black Angels Songs. Autor ju venoval nielen rodičom Fedora a Egona Gála, ale všetkým obetiam vojny, násilia a diktátorských režimov.

13.03.2022 09:00
Dystopic requiem quartet Foto:
Dystopic Requiem Quartet (na snímke) a Miroslav Tóth novou skladbou odsudzujú ruskú agresiu na Ukrajine.
debata

Nová skladba dostala názov Nénia pre Ukrajinu a nahrali ju Dystopic Requiem Quartet. Skladateľ Miroslav Tóth dielom reaguje aj na nevysporiadanú vojnovú minulosť v našej krajine a rovnako na súčasnú situáciu na vojnou zasiahnutej Ukrajine.

Dystopic Requiem Quartet (David Danel, Anna Veverková, Adam Pechočiak, Andrej Gál) nahrali skladbu Nénia pre Ukrajinu od Miroslava Tótha a je súčasťou pripravovaného filmu Žena novej doby v réžii Anny Gruskovej.

Nénia znamená žiaľ alebo bolesť nad smrťou, pohrebnú pieseň, ale aj starobylý plač. Skladba bola nahratá počas tretieho dňa od vypuknutia vojny na Ukrajine. Kvarteto s hudbou Miroslava Tótha touto umeleckou reakciou odsudzuje ruskú agresiu.

Vojtech a Barbora Ga  lovci Čítajte viac Miro Tóth organizuje koncert pre Ukrajinu. V Prahe zaznie aj Black Angels Songs

Žial je vyjadrený bezmocnosťou a nemožnosťou okamžite zastaviť vraždenie nevinných.

 Film rozpráva príbeh Alžbety Gwerkovej-Göllnerovej, ktorá bola zavraždená pre svoje demokratické názory a účasť na Slovenskom národnom povstaní. Desivé výjavy vraždenia nevinných ľudí v súčasnosti sa tak spojili s históriou.


© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Miroslav Tóth