Schelinger vychádza na vinyle

Po vlaňajšom dvojitom výročí Jiřího Schelingera (6. 3. 1951 - 13. 4. 1981), ktoré Supraphon pripomenul vydarenú LP reedíciou dnes už legendárneho albumu Hrrr na ně, je tento rok ďalším na rade album Nám se líbí. Počin, ktorý Schelinger nahral opäť s kapelou Františka Ringo Čecha, bol v dobe svojho pôvodného vydania, teda v roku 1979, príjemným šokom.

16.03.2022 09:00
Jiří Schelinger Foto:
Spevák Jiří Schelinger
debata (1)

Okrem očakávateľných výrazných rockoviek tu totiž nájdeme i poloakustické songy, takže výsledok je naozaj zaujímavý a mimoriadny. TASR informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

Jiří Schelinger - Nám se líbí

Prirodzenú cestu vidím v tom, že ak sa ti niečo darí, neuspokojíš sa s tým a ideš stále ďalej. Keď si porovnáš obe ‚elpéčka‘, zistíš, že sme to spôsobili obaja. Jirka svojou hudbou, ja textami. Objavili sa akustické nástroje, ktoré spolu s dynamikou pesničiek pripomenuli naše koncerty so Smokie. Avšak celkovo sme album považovali za tvrdý rock, obohatený práve akustickou zložkou. Album Nám se libi bol skôr spestrením života, my sme s Jirkom vypovedali určitú umeleckú etapu. Aj Jirka tam spieva citovejšie. A týmto albumom sa podľa mňa skončila šťastná éra kapely. Potom už prišli len ‚prúsery‘, komentuje František Ringo Čech prerod, ktorý je popísaný v úryvku z knihy Petr Bosnakov, Milan Schelinger/Jiri Schelinger: Život a… je súčasťou vnútorného bookletu LP.

Jiří Schelinger Čítajte aj Osudný skok do Dunaja. Pred 40 rokmi sa utopil český spevák Jiří Schelinger

Zhodli sme sa, že je to veľmi vydarená nahrávka, ktorá sa navyše dobre počúva, pretože plynie. Keby v tej dobe existovali kompakty, išlo by o ucelenú plochu. Možno je to tým, že sme veľa diskutovali o textoch, pretože muzika bola trochu zložitejšia. Jirka chodil s konkrétnymi nápadmi, čo kde prepísať, doplniť. Keď sme platňu počúvali, mali sme z nej veľmi dobrý pocit. Napriek tomu, že to bolo spojenie rockového ‚mišmašu‘ s akustikou, dodáva Ringo Čech.

Jiří Schelinger Čítajte aj Spevák Jiří Schelinger by sa dožil sedemdesiat rokov

Album s názvom Nám se líbí je posledným kompletným Schelingerovým albumom, ktorého bol i sám väčšinovým autorom. Aktuálna reedícia pre nezachované pôvodné foto a grafické materiály nekopíruje čo sa obalu týka presne pôvodné vydanie. Na rozdiel od neho ale booklet vo vnútri ponúka zaujímavé textové obhliadnutie a dobové fotografie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Schelinger