Lynchov dvorný skladateľ Angelo Badalamenti slávi 85. narodeniny

Americký hudobný skladateľ Angelo Badalamenti, ktorý sa narodil 22. marca 1937, sa preslávil najmä vďaka spolupráci s filmovým režisérom Davidom Lynchom.

22.03.2022 10:00
Angelo Badalamenti Foto:
Angelo Badalamenti.
debata

Prvýkrát sa stretli v polovici 80 rokov, keď Badalamenti pôsobil ako hlasový kouč Isabely Rosselliniovej pri natáčaní Modrého zamatu. Lynchovi padol newyorský rodák rýchlo do oka, spoločne napísali titulnú pieseň Mysteries of Love a nakoniec sa Badalamenti podieľal na hudbe k celému filmu.

Neskôr sa opäť stretli pri dokončovaní Zbesilosti v srdci (1990) a najmä pri tvorbe slávneho Lynchovho seriálu Mestečko Twin Peaks (1990 až 1991). Pôsobivý hudobný sprievod Angela Badalamentiho, na ktorý mal samozrejme vplyv aj hudobne nadaný Lynch, mal výrazný podiel na úspechu mysterióznej série.

Dvojica Lynch a Badalamenti spolupracovala aj na filmoch Lost Highway, Príbeh Alvina Straighta či Mulholland Drive. Badalamenti, ktorý často nahrával v Prahe, nechýbal ani pri pokračovaní Twin Peaks v roku 2017.

Sountrack seriálu Twin Peaks.

Napriek svojim úspechom – na konte má nominácie na Zlatý glóbus, Emmy a Grammy – bol Badalamenti pre Hollywood dlho neznámy. S filmom síce koketoval už od 70. rokov, ešte po úspechu Twin Peaks sa ale mnohí ľudia z brandže pýtali, či je „ten skladateľ“ z Milána alebo Ríma.

Absolvent newyorských hudobných škôl, ktorého predkovia prišli do Ameriky zo Sicílie, má dnes na kontre zhruba 80 soundtrackov, okrem Lynchových filmov napríklad Pláž či tretí diel hororovej série Nočná mora z Elm Street.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #filmová hudba #David Lynch #Angelo Badalamenti