Legenda sa lúči, Elton John oslavuje 75 rokov. Ktoré jeho hity máte najradšej?

Ak sa k niekomu hodí označenie ikona populárnej hudby, tak je to rozhodne Elton John. Kariéra tohto britského speváka a skladateľa je plná superlatívov. Vydal 33 štúdiových a viacero ďalších albumov, z ktorých sa predalo viac ako 300 miliónov hudobných nosičov, čo ho zaraďuje k najúspešnejším hudobníkom všetkých čias. Kedysi výstredný, teraz už pokojne pôsobiaci umelec sa dnes dožíva 75 rokov.

25.03.2022 07:00
ELTON JOHN Foto:
Elton John momentálne pokračuje vo svojej poslednej koncertnej šnúre.
debata

Zoznam jeho úspechov je obdivuhodný. V britskej a americkej hitparáde mal vyše 50 piesní, z toho deväť na vrchole rebríčkov. Je aj prvým spevákom, ktorého skladby sa umiestnili v najlepšej desiatke britskej hitparády počas šiestich desaťročí (1970 – 2020).

Získal päť cien Grammy, po dva Oscary a Zlaté glóbusy, no i mnoho ďalších ocenení. Britská kráľovná Alžbeta II. mu udelila rytiersky titul sir a francúzsky prezident Emmanuel Macron rad Čestnej légie.

Elton John: Rocket Man

Svetlo sveta uzrel 25. marca 1947 v Pinneri na predmestí Londýna ešte pod menom Reginald Kenneth Dwight. Už ako štvorročný začal hrať na klavíri, pričom prejavoval vynikajúci hudobný sluch.

Keď v jedenástich rokoch získal štipendium na Kráľovskej hudobnej akadémii, učitelia si všimli, že dokázal spamäti zahrať aj náročné diela klasických skladateľov, ktoré počul po prvý raz.

Rocketman Čítajte viac Recenzia: Príbeh Rocketmana v kine neohúri ani neurazí

Napriek tomu, že bol výborným žiakom, štúdium po piatich rokoch zanechal. Namiesto klasikov a koncertných sál dal prednosť barom a rokenrolu. V roku 1962 si s priateľmi založil skupinu Bluesology, ale vedel, že má na viac. Okrem hrania na klavíri chcel aj spievať.

„Nevyzeral som však ako popstar. Okrem toho som sa volal Reg Dwight – a to nie je meno pre popovú hviezdu,“ prezradil v autobiografii.

Mal šťastie. V roku 1967 sa zoznámil s nadaným textárom Berniem Taupinom, s ktorým spolupracuje dodnes. A začal sa volať Elton John – pseudonym si vytvoril kombináciou mien svojich spoluhráčov.

V roku 1969 vydal debutový album Empty Sky, ktorý poslucháčov až tak neoslovil, no už druhá platňa Elton John (1970) mala nevídaný úspech. Jeho balada Your Song prerazila v britskej aj v americkej hitparáde.

Spevák Elton John a jeho partner David Furnish.
Americký prezident Bill Clinton (vpravo) so...
+13Ukrajinský prezident Petro Porošenko spoločne s...

Bol to začiatok naozaj oslnivej kariéry. Elton John sa presadil ako originálny a tvorivý umelec. Podnikal dlhé koncertné turné po celom svete (hral i v Sovietskom zväze), na vystúpeniach sa prejavoval ako šoumen.

Rád nosil extravagantné kostýmy, smiešne okuliare či klobúky, alebo si farbil vlasy. Spolupracoval aj s mnohými známymi spevákmi a hudobníkmi vrátane Johna Lennona, Erica Claptona či Luciana Pavarottiho.

Z množstva hitov, ktoré nahral, možno spomenúť Rocket Man, Crocodile Rock, Daniel, Goodbye Yellow Brick Road, Don't Let the Sun Go Down On Me, Someone Saved My Life Tonight, Sorry Seems To Be the Hardest Word, Don't Go Breaking My Heart, I'm Still Standing, Sad Songs (Say So Much), Nikita, I Don't Wanna Go On With You Like That, Sacrifice či The One.

Slávna sa stala i jeho balada Candle In the Wind, a to hneď dvakrát. V roku 1973 ju totiž zložil pre nebohú americkú herečku Marilyn Monroe, ale keď v auguste 1997 tragicky zahynula princezná Diana, slová trochu pozmenil a venoval ju „Anglickej ruži“. Z upravenej piesne sa predalo vyše 33 miliónov kópií, čo z nej robí najpredávanejší singel všetkých čias.

Umelec skomponoval aj dva muzikály a hudbu k disneyovke Leví kráľ. Na Slovensku vystúpil trikrát, v júni 2005 odohral koncert na nábreží v bratislavskej Petržalke, ktorý si zadarmo pozrelo a vypočulo vyše 80-tisíc divákov.

Pôvodná verzia piesne Candle In the Wind, ktorú zložil na počesť Marilyn Monroe.

Elton John sa angažuje v charite, bojuje za práva homosexuálov a proti ochoreniu AIDS, no inak si žije v prepychu. S majetkom v hodnote 320 miliónov libier patrí k najbohatším britským hudobníkom. Dlhý čas mal problémy s alkoholom a drogami, ale už 32 rokov je údajne „čistý“.

Po krátkom skrachovanom manželstve v 80. rokoch sa prestal vydávať za bisexuála a otvorene priznal, že je gej. A keď v Británii zlegalizovali sobáše medzi ľuďmi rovnakého pohlavia, v marci 2014 si vzal svojho partnera Davida Furnisha, s ktorým si osvojili dvoch chlapcov. Aj oni sú vraj dôvodom, prečo sa spevák rozhodol prestať s koncertovaním.

„Mal som úžasný život a kariéru, ale mojou prioritou je teraz rodina… Nie som Cher, už som z cestovania unavený,“ vysvetlil v roku 2018, keď sa vydal na poslednú koncertnú šnúru. Pre pandémiu koronavírusu ju musel prerušiť, teraz v nej zase pokračuje. Zakončiť by ju mal na budúci rok na Novom Zélande.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spevák #hudba #Elton John #hudobník