Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne neprišiel na koncert za solidaritu s Kyjevom. Urazil sa

Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andryj Meľnyk sa v nedeľu nezúčastnil na koncerte Berlínskej filharmónie, ktorý na znak solidarity s Ukrajinou zorganizovala nemecká vláda. Odôvodnil to tým, že na podujatí nevystúpili sólisti z Ukrajiny.

27.03.2022 18:00
debata (16)

„Len ruskí sólisti, žiadni Ukrajinci,“ napísal Meľnyk na sociálnej sieti Twitter k snímke, na ktorej bolo zjavne pozvanie na koncert. „Urážka. Prepáčte, nezúčastním sa,“ dodal.

Koncert Berlínskej filharmónie prostredníctvom videokonferencie otvoril nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý sa lieči z nákazy koronavírusom.

Podľa Steinmeierovho úradu mali na podujatí hudobníci z Ukrajiny, Ruska, Bieloruska a Nemecka predniesť diela ukrajinských, ruských a poľských skladateľov. Účasť umelcov z rôznych krajín mala byť „potvrdením slobody a mieru“.

Peter Lipa Čítajte viac V Modre bude benefičný koncert pre Ukrajinu a utečencov

„Váš postoj k tejto zločinnej vojne je otázkou humánnosti, nie národnosti,“ vyhlásil nemecký prezident v otváracom prejave.

„Nesmieme dovoliť, aby nenávisť (ruského prezidenta Vladimira) Putina sa stala nenávisťou rozdeľujúcou ľudí a jednotlivcov, a nesmieme dovoliť rozdeľovať ani našu spoločnosť,“ dodal Steinmeier.

Jeho hovorkyňa Cerstin Gammelinová na Twitteri vyjadrila ľútosť v súvislosti s rozhodnutím Andrija Meľnyka. „Škoda, že nemôžeme vyslať signál spoločne,“ podotkla.

Gammelinová tiež poukázala na to, že v centre programu bol významný ukrajinský hudobný skladateľ Valentyn Silvestrov, ktorý bol vo veku 84 rokov z dôvodu ruskej vojenskej invázie nútený utiecť z vlasti.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Berlín #filharmónia #Ukrajina #vojna na Ukrajine