Peter Lipa a Martin Harich majú spoločnú pesničku

Vtáci v kŕdli je názov spoločnej novinky, pod ktorú sa podpísali legenda slovenskej džezovej scény Peter Lipa a jeden z najaktívnejších autorov novej generácie Martin Harich.

28.03.2022 12:36
Peter Lipa Foto: ,
Spevák a skladateľ Peter Lipa.
debata

Medzigeneračná spolupráca interpretov, medzi ktorými je polstoročný vekový rozdiel, vychádza na všetkých digitálnych streamoch.

Džezová ikona a mladý hudobník v čerstvej spolupráci potvrdili, že si majú čo povedať, a nielen hudobne. Skladba nie je len o vzájomnej úcte medzi dvoma nadšenými hudobníkmi, ale aj o dôležitosti „držať spolu“. Aj keď Harich trávil obdobie pandémie COVID-19 v USA, čo prinieslo do jeho tvorby najmä angličtinu, text novej piesne je v slovenčine a nesie sa v optimistickom duchu.

Vtáci v kŕdli (feat. Peter Lipa)

„Skladbu som písal minulý rok, počas jednej z mnohých karantén. Napriek tomu, že slová sú moje, mal som pocit, že by ich mal spievať pokojný a uvedomelý človek, s nadhľadom a pokorou v hlase. Petrovo meno prvýkrát vypadlo z úst môjho známeho po malom koncerte u nás na Liptove,“ objasnil Harich nápad spolupracovať s Petrom Lipom. Spoluprácu sprvu pokladal za nepredstaviteľnú, napokon však džezmanovi zavolal.

Peter Lipa Čítajte aj Peter Lipa rád vyzlieka džezový kabát

Lipa priznal, že si Martina Haricha pamätá od čias Superstar. „Nedávno vstúpil do nášho vzťahu spoločný fanúšik z Mikuláša, ktorý mi poslal krátky, telefónny záznam z jeho koncertu. Na videu niekto dobre spieval a hral na gitare. Potom som sa dozvedel, že to bol Martin, a že či by som s ním nechcel niečo urobiť,“ uviedol Lipa, ktorý sa tradične stavia k novým impulzom kladne, takže bez váhania súhlasil.

Lipa  Peter V najlepsich rokoch  cover Čítajte aj Peter Lipa: V najlepších rokoch

„To, čo sa dialo potom, už len potvrdilo moju voľbu. Martin sa ohlásil a zakrátko mi poslal demo spoločnej pesničky. Bolo to dobré a profesionálne,“ dodáva Lipa k začiatku spolupráce, jeho spevácky part nahrali u neho doma. „Popritom sme sa dohodli na malých zmenách v aranžmáne, frázovaní a texte. O dva týždne sme mali session číslo dva, kde sa Martin ukázal ako človek, ktorý to má dokonale premyslené. Vedel presne čo potrebuje a ja som viac menej všetko ostatné nechal na neho. Zvládol to ako skladateľ, textár, zvukový majster aj producent veľmi dobre,“ dodal Lipa k spolupráci s aktívnym Martinom Harichom, ktorý okrem duetu s Petrom minulý týždeň zverejnil aj emocionálne nabitú verziu zhudobnenej vojnovej básne „Milenci bôľu“ s ukrajinskou speváčkou Julay

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Lipa #hudobná novinka