Netrebková odsúdila vojnu, Rusi ju potrestali

Odmietnuť vojenskú agresiu proti Ukrajine je pre Rusov tabu. O tom, že to Kremeľ považuje za zradu, sa presvedčila i slávna operná speváčka Anna Netrebková. Keď sa po dlhom váhaní odhodlala vystúpiť proti vojne, z Ruska prišla okamžite tvrdá odpoveď.

04.04.2022 11:00
Taliansko Rusko Ukrajina vojna Netrebková... Foto: ,
Ruská sopranistka Anna Netrebková sa vyjadrila k Putinovej vojne. V rodnej krajine ju už ako umelkyňu nepotrebujú.
debata (8)

„Dôrazne odsudzujem vojnu proti Ukrajine a moje myšlienky sú pri obetiach tejto vojny a ich rodinách,“ uviedla pred pár dňami ruská sopranistka. „Moje stanovisko je jasné. Nie som ani členom politickej strany, ani nie som zviazaná s nijakým ruským vodcom,“ dodala Netrebková, ktorá žije vo Viedni a dostala i rakúske občianstvo.

Valerij Gergijev Mníchov filharmónia dirigent Čítajte viac Umelci a vojna: vernosť Putinovi škodí kariére

Bol to z jej strany prekvapujúci krok, pretože až dosiaľ sa k téme stavala vyhýbavo. Je známe, že mala blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Netajila sa tým, že ho podporuje, a v roku 2012 vystúpila v kampani za jeho znovuzvolenie. O dva roky neskôr pózovala s vlajkou, ktorú používajú proruskí separatisti v Donecku. V Kremli vlani oslávila i svoje 50. narodeniny.

Pre vzťahy s Putinom čelila kritike a v Európe jej rušili koncerty. S manželom, azerbajdžanským tenoristom Jusifom Ejvazovom, síce vydali vyhlásenie, v ktorom sa vyslovili proti vojne, no nikoho nemenovali.

Filming Margaret Atwood documentary with White Pine Pictures at the York Club in Toronto January 30, 2019.
Peter. Bregg Photos Čítajte viac Poprední spisovatelia kritizujú Putinovu vojnu na Ukrajine

„Som Ruska a ľúbim svoju krajinu, ale mám veľa priateľov na Ukrajine. Tá bolesť a utrpenie mi trhajú srdce. Chcela by som, aby sa vojna skončila a ľudia mohli žiť v mieri,“ uviedla vtedy operná diva s tým, že nie je správne, aby umelcov alebo iné osobnosti verejného života nútili zverejňovať politické názory a kritizovať svoju vlasť. „Nie som odborníčka na politiku. Som umelkyňa,“ zdôraznila.

Spoluprácu s ňou ukončila aj Bavorská štátna opera a Metropolitná opera v New Yorku. Prvého marca preto oznámila, že dočasne prestáva koncertovať. Minulý týždeň ohlásila návrat, no netušila, aký trest jej za odsúdenie vojny prichystali Rusi.

Jaromir Nohavica2 CACC20 www.frantisekortmann.eu JPG Čítajte viac Dvořákova Praha odmietla ruského dirigenta, Nohavica Putinovu medailu nie

Zrušili jej koncert, ktorý mala mať 2. júna v meste Novosibirsk, a miestna opera jej odkázala, že ju nepotrebujú. „Žiť v Európe a mať príležitosť vystupovať v európskych koncertných sálach sa ukázalo dôležitejšie ako osud vlasti… Naša krajina je bohatá na talenty a idoly včerajška nahradia iní, ktorí zastávajú jasný občiansky postoj,“ zdôvodnila opera.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Netrebko #vojna na Ukrajine #Putinova vláda