Eben a slonovina. Slávne dueto proti rasizmu má 40 rokov. Je stále aktuálne?

Je to jedno z najslávnejších duet v hudobnej histórii. Začiatkom apríla 1982 dobyla britskú aj americkú hitparádu pieseň Ebony and Ivory (Eben a slonovina), ktorú zložil bývalý člen legendárnej skupiny Beatles Paul McCartney. Skladbu proti rasovej nenávisti naspieval so slepým černošským spevákom Steviem Wonderom. Napriek úspechu si však vyslúžila i kritiku a výsmech.

04.04.2022 17:00
Paul McCartney Foto:
Paul McCartney sa so skladbou Eben a slonovina síce dostal do rebríčka stovky najlepších piesní, ale je aj na zozname najhorších duet.
debata (1)

„Ebony and ivory live together in perfect harmony, side by side on my piano keyboard. Oh, Lord, why don't we? (Eben a slonovina žijú spolu v dokonalej harmónii, bok po boku na klávesoch môjho klavíra. Ach, Pane, a my prečo nie?)“ zaznie výčitka v refréne piesne.

Jej autor sa inšpiroval slovami írskeho umelca Spikea Milligana, ktorý v jednom televíznom programe povedal, že pre harmóniu je potrebný súlad čiernych a bielych tónov. McCartney do textu vložil aj úvahu, že v každom z nás je kus dobra i zla, ale musíme sa naučiť spolu žiť. Už od začiatku mu pritom bolo jasné, že by skladbu nemal spievať sám. Svoje prvé dueto v sólovej kariére nahral teda s Wonderom.

Pieseň vyšla 29. marca 1982 ako singel a poslucháči si ju obľúbili. Vyšplhala sa na prvé miesto britskej aj nemeckej hitparády, sedem týždňov sa udržala i na vrchole amerického rebríčka Billboard Hot 100.

V USA sa stala štvrtým najväčším hitom roka a McCartneyho najväčším úspechom v sólovej kariére. V niektorých hodnoteniach sa dostala i do stovky najväčších hitov všetkých čias.

Nie všetky ohlasy však boli priaznivé. Kritici skladbe vyčítali, že je sentimentálna a jej text príliš banálny až urážlivý. Poslucháči britskej stanice BBC Radio 6 Music ju v roku 2007 dokonca zaradili medzi najhoršie duetá v histórii. Podľa niektorých názorov bola vraj „začiatkom konca McCartneyho umeleckej dôveryhodnosti“.

Marián Čekovský, Lomnické Čháve Čítajte viac Lomnické čháve majú nové CD. Spolupracovali na ňom s Mariánom Čekovským

Pieseň sa stala i terčom posmechu. V televíznom programe Saturday Night Live ju napríklad parodoval afroamerický herec Eddie Murphy, stvárňujúci Wondera, a herec Joe Piscopo, napodobujúci Franka Sinatru. Predniesli aj svoju verziu hitu spievajúc pozmenený text: „You are black, and I am white. Life's an Eskimo Pie, let's take a bite! (Ty si čierny a ja som biely. Život je nanuk, zahryznime si!).“

Ako sa však ukázalo, kritika ani zosmiešňovanie neubrali skladbe na popularite. V rádiách sa hráva dodnes a ani jej text zrejme nebol až taký povrchný, keď ju zakázali vysielať v Juhoafrickej republike, kde v 80. rokoch vládol apartheid. V skúške času skrátka obstála.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #dueto #Paul McCartney #pieseň #Stevie Wonder