Hlavné ceny Grammy získali Jon Batiste, Silk Sonic a Olivia Rodrigová. Súhlasíte?

Hudobník Jon Batiste, speváčka Olivia Rodrigová a hudobná dvojica Silk Sonic sa stali víťazmi v hlavných kategóriách na 64. ročníku odovzdávania amerických hudobných cien Grammy, ktoré sa konalo v nedeľu večer v Las Vegas. Informácie priniesli agentúry AP a DPA.

04.04.2022 10:21
grammy Foto:
Americký spevák a skladateľ Jon Batiste pózuje s cenami počas 64. ročníka odovzdávania amerických hudobných cien Grammy v Las Vegas.
debata

Batiste dostal päť ocenení vrátane najprestížnejšej Grammy za album roka (We Are). S celkovo 11 nomináciami bol favoritom galavečera. Multižánrový umelec však vo svojom príhovore vyhlásil, že netvorí s cieľom získavať ceny, a vzdal poctu hudobníkom, ktorých nechal za sebou.

„Kreatívne umenie je subjektívne. Buďte sami sebou,“ vyhlásil Batiste, ktorý si odniesol aj ceny za svoju pieseň Cry, video k skladbe Freedom a spoluprácu s Trentom Reznorom a Atticusom Rossom na soundtracku k animovanému filmu Duša.

Olivia Rodrigová získala tri ceny, a to v kategóriách najlepší nováčik, najlepší popový vokálny album (Sour) a najlepší popový sólový výkon (Drivers License).

Americký spevák a skladateľ  Jon Batiste pózuje...
Americká speváčka, skladateľka a herečka Olivia...
+3Americká speváčka a skladateľka Jazmine...

R&B duo Silk Sonic, ktoré tvoria Bruno Mars a Anderson .Paak, „premenilo“ všetky svoje štyri nominácie, keď okrem iného so skladbou Leave the Door Open uspelo v kategóriách nahrávka roka a pieseň roka.

Tri ceny udelili aj rockovej skupine Foo Fighters, ktorá sa však na odovzdávaní Grammy po nedávnej smrti svojho bubeníka Taylora Hawkinsa nezúčastnila.

Speváčka Olivia Rodrigo v šatách z dielne...
Herečka a speváčka Cynthia Erivo v kreácii...
+37Influencerka a herečka Addison Rae v šatách...

Tradičná ceremónia udeľovania cien Grammy sa mala pôvodne konať 31. januára. Vzhľadom na rýchle šírenie koronavírusového variantu omikron ju však odložili na začiatok apríla a preložili z Los Angeles po prvý raz do Las Vegas, ktoré organizátori považovali z hľadiska pandémie za menej rizikové.

Takmer štvorhodinové podujatie vysielané naživo v americkej televízii moderoval komik Trevor Noah.

Ceny Grammy, ktoré majú podobu zlatého gramofónu na čiernej podkladovej doske, udeľuje od roku 1959 Národná akadémia hudobného umenia a vied (NARAS) za výnimočné úspechy v hudobnom priemysle. Pôvodne sa ocenenie nazývalo Gramophone Awards. Patrí k najvýznamnejším hudobným oceneniam na svete a považuje sa za ekvivalent filmových Oscarov.

Viac ako 13.000 členov NARAS rozhodovalo tento rok o víťazoch v 86 kategóriách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grammy