Pink Floyd majú po rokoch novú pieseň. Pre Ukrajinu

Britská hudobná skupina Pink Floyd zložila po rokoch novú pieseň, a to na podporu Ukrajiny, brániacu sa pred útokom Ruska.

08.04.2022 00:00
Pink Floyd, Boombox, Ukrajina Foto:
debata (17)

„Hey, Hey, Rise up!“ (Hej, hej, povstaň!) má poslúžiť na zhromaždenie prostriedkov na humanitárne účely, uviedla agentúra AFP.

Je to prvá pieseň skupiny od roku 1994, keď vyšlo album The Division Bell. V roku 2014 síce vydali Pink Floyd ďalší štúdiový album, ale išlo o inštrumentálne skladby založené na materiáloch, ktoré boli nahraté v čase prípravy The Division Bell.

Opory Pink Floyd, David Gilmour a Nick Mason, v piesni použili hlas speváka Andrija Chlyvňuka z ukrajinskej skupiny Boombox (v azbuke je písaná ako БумБокс – Bumboks), ktorý sa práve v Kyjeve lieči zo zranenia, spôsobeného projektilom z mínometu.

„Rovnako ako mnohí ďalší sme cítili zúrivosť a frustráciu, keď sme sa stali svedkami ohavnej invázie do nezávislej a mierumilovnej demokratickej krajiny a vraždenia jej obyvateľov jednou z najväčších mocností na svete,“ vysvetlil svoje motívy Gilmour v tlačovej správe.

„Nedávno som sa dočítal, že Andrij opustil svoje americké turné s Boomboxom, aby sa vrátil na Ukrajinu a zapojil sa do územnej obrany,“ pokračoval Gilmour.

Na Instagrame tiež videl video natočené na jednom námestí v Kyjeve, kde umelec spieva ľudovú pesničku v meste stíchnutom kvôli vojne. „Bol to silný okamih, ktorý ma prinútil to zhudobniť,“ vysvetlil Gilmour.

Podarilo sa mu dohovoriť s Andrijom, ktorý bol kvôli zraneniu práve upútaný na nemocničnom lôžku v Kyjeve. „Prehral som mu kúsok pesničky po telefóne a dal mi svoje požehnanie. Snáď čoskoro niečo urobíme osobne,“ dúfa Gilmour.

Vizuál skladby predstavuje slnečnicu, jeden zo symbolov Ukrajiny, a je inšpirovaný videom virálne sa šíriacim po sociálnych sieťach, ktoré zachybuje Ukrajinku urážajúcu dvoch ozbrojených ruských vojakov a hádzajúcu po nich slnečnicové semienka: nech si ich dajú do vrecák, aby z nich vyrástli, keď ich zahrabú do hrobu.

„Putin musí odísť,“ tweetoval Gilmour na začiatku ruského vpádu na Ukrajinu.

Hudba Pink Floyd (od roku 1987) a sólové Gilmourove skladby zmizli z ruských a bieloruských streamovacích webov na znamenie „rozhodného odsúdenia ruskej invázie“, uviedla skupina.

Gilmour a Chlyvňuk si v roku 2015 spoločne zaspievali na koncerte v Londýne. Skladbu venovali Ukrajincom, ktorí o rok skôr prišli o život pri zvrhnutí proruského prezidenta v Kyjeve. Na tomto koncerte hrali aj ruské punkerky z Pussy Riot.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Pink Floyd #vojna na Ukrajine