The Beatles sa ukryli za alter ego

Pre skalných fanúšikov The Beatles bol tak trochu prekvapením a dnes je považovaný za jeden z najzásadnejších albumov 20. storočia. V poradí ôsma štúdiovka chrobákov ocenená štyrmi Grammy Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band vyšla 1. júna pred 45 rokmi.

02.06.2012 07:00
Beatles: Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band Foto:
Beatles: Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band
debata

Tie najlepšie veci často vzídu z nie práve ideálnych podmienok a tak to bolo aj s albumom Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band. Jeho vzniku v roku 1967 predchádzala v The Beatles frustrácia z ustavičného koncertovania, ktorá vyústila do niekoľkomesačnej pauzy. Počas nej naberali inšpiráciu na rozmanitých miestach – John Lennon v newyorských galériách, kde stretol aj druhú manželku Yoko Ono, George Harrison zdokonaľoval v Indii svoju hru na citaru, Ringo Starr trávil čas s rodinou a Paul McCartney pracoval na sólovom hudobnom projekte.

Bol to práve basgitarista, kto prišiel s nápadom vytvoriť fiktívnu kapelu Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band, alter ego, čo by štvorici uľavilo od vyčerpávajúcej popularity a zároveň poskytlo priestor na odvážnejšie experimenty. A hoci tých bolo na albume naozaj dosť, zamilovali si ho fanúšikovia aj drvivá väčšina kritikov. Chrobáci si však pošramotili imidž britských miláčikov odvážnymi textami – BBC dokonca pre údajné odkazy na drogy viacero skladieb odmietla hrávať. Najviac sa hovorilo o titule Lucy in the sky with diamonds, ktorého iniciály vraj odkazujú na LSD. Aj keď to The Beatles dlho popierali, McCartney neskôr priznal, že na tom čosi bolo.

Medzi ďalšie skladby z albumu patria napríklad titulná Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band, With a Little Help from My Friends, When I´m Sixty – Four, Getting Better či A Day in the Life. Pri nahrávaní vznikla aj známa Strawberry Fields Forever, ktorá vyšla ako samostatný singel. Album získal štyri Grammy – ako prvá rocková nahrávka v histórii zvíťazil aj v hlavnej kategórii Album roka a ocenili tiež jeho originálny prebal, na ktorom štvorica pózuje v dnes už legendárnych pestrofarebných uniformách. Z albumu sa po celom svete predalo až 32 miliónov kópií a hitom bol dokonca aj na čiernom trhu v Sovietskom zväze.

Album oceňovali aj mnohí hudobníci, zopár coververzií z neho hral napríklad aj Jimmy Hendrix. Frank Zappa, naopak, kapelu obvinil z priživovania sa na kultúre hippies, album parafrázoval s kapelou Mothers of Invention o rok neskôr nahrávkou We´re Only in It for the Money (Robíme to len pre peniaze).

3 x Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band
Predalo sa z neho 32 miliónov kópií
Magazín Rolling Stone ho opakovane postavil na čelo rebríčka 500 najlepších albumov všetkých čias
Získal štyri Grammy, ako prvý rockový album aj cenu Album roka

debata chyba