Na Kvetnú nedeľu zaznie v Katedrále sv. Martina dielo Josepha Haydna

Členovia Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom uvedú aj v 73. sezóne Veľkonočný koncert na Kvetnú nedeľu. Uskutoční sa 10. apríla v Katedrále sv. Martina o 15. h v rámci cyklu Hudba v chrámoch.

09.04.2022 14:00
Dóm Sv. Martina, Bratislava Foto:
Katedrála sv. Martina v Bratislave bude hostiť hudobníkov.
debata

„Na programe je dielo Josepha Haydna, ktoré už tradične zaznieva v predveľkonočnom období v Bratislave – Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži,“ uviedla pre TASR tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie (SF) Martina Tolstova. Dodala, že tentoraz zaznie orchestrálna verzia diela.

Filharmónia ďalej približuje, že Haydn začal komponovať dielo v roku 1785 na podnet predstaveného katedrály Santa Cueva v juhošpanielskom meste Cádize, ktorý ho požiadal, aby napísal hudbu na „sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži“. "V cádizskom kostole bolo zvykom uviesť každoročne v predveľkonočnom období jedno oratórium. Na pravé poludnie sa všetky dvere zatvorili a zaznela hudba.

Slnko v sieti, nominacie SFTA 2020 2021 Čítajte viac Odovzdajú Slnká v sieti. Ktorým slovenským filmom by ste dopriali ceny?

Po predohre vystúpil biskup na kazateľnicu, vyslovil prvé zo siedmich slov Božieho Syna a rozjímal nad ním. Keď skončil, zostúpil z kazateľnice a pred oltárom sa vrhol na kolená. Táto pauza bola vyplnená hudbou. Následne biskup ešte šesťkrát vystúpil na kazateľnicu a na konci každého rozjímania vpadol do ticha orchester," vysvetľuje filharmónia k opusu, ktorý sa stal jedným z najslávnejších Haydnových diel už počas skladateľovho života.

Pink Floyd, Boombox, Ukrajina Čítajte viac Pink Floyd majú po rokoch novú pieseň. Pre Ukrajinu

Veľkonočný program, Lamentácie k Veľkej noci uvedie v Malej sále SF súbor pre starú hudbu Solamente naturali. Koncert sa uskutoční v utorok 12. apríla o 19. h a Solamente naturali s umeleckým vedúcim Milošom Valentom ponúknu program zostavený z diel troch významných osobností barokovej hudby, ktorí komponovali hudbu pre potreby svojich zamestnávateľov na nemeckej pôde na prelome 17 a 18. storočia. „Na utorkovom koncerte spoznáme tvorbu troch skladateľov – českého rodáka Jana Dismasa Zelenku, jeho saského kolegu Johanna Davida Heinichena a Johanna Sebastiana Bacha,“ dodala Tolstova s tým, že sólistami večerov budú tenorista Matúš Šimko a basista Matúš Trávniček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dóm sv. Martina #Joseph Haydn