Gitara Kurta Cobaina pôjde do dražby, môže stáť až 800-tisíc dolárov

Gitara, na ktorej hral slávny americký spevák a skladateľ Kurt Cobain, líder skupiny Nirvana, vo videoklipe piesne Smells Like Teen Spirit, pôjde do dražby. Aukčný dom Julien's Auctions očakáva, že by sa mohla predať až za 800-tisíc dolárov.

15.04.2022 11:00
Kurt Cobain Foto: ,
Kurt Cobain sa preslávil ako spevák a gitarista americkej kapely Nirvana, ktorá vznikla v roku 1987.
debata

Modrá elektrická gitara Fender Mustang 1969 patrila podľa výkonného riaditeľa aukčnej spoločnosti Martina Nolana medzi Cobainove najobľúbenejšie. Zároveň dodáva, že vo svete rocku ide o jednu z najikonickejších gitár všetkých čias.

Bude sa dražiť vrátane pôvodného puzdra a remeňa. Od spevákovej samovraždy v roku 1994 sa nachádzala vo vlastníctve jeho rodiny.

Videoklip piesne Smells Like Teen Spirit, kde hrá Cobain na tejto gitare, vydala skupina Nirvana v roku 1991 a nachádza sa aj v jej legendárnom albume Nevermind. Video má na portáli YouTube viac ako 1,4 miliardy pozretí.

Kurt Cobain Čítajte viac Sveter Kurta Cobaina z MTV Unplugged mieri do aukcie

Dražba sa bude konať od 20. až 22. mája. Aukčný dom odhadol, že by sa gitara mohla vydražiť za 600– až 800-tisíc dolárov, no dodáva, že ide o „veľmi konzervatívny odhad“. Výťažok z dražby poputuje organizáciám venujúcim sa duševnému zdraviu.

Táto dražba ponúkne okrem gitary i ďalšie Cobainove memorabílie vrátane obrazu Michaela Jacksona, ktorý namaľoval sám Cobain, a jeho auta značky Dodge Dart z roku 1965.

Pred dvoma rokmi tá istá aukčná spoločnosť vydražila Cobainovu akusticko-elektrickú gitaru Martin D-18E z roku 1959, s ktorou spevák odohral koncert v rámci série MTV Unplugged v New Yorku.

Videoklip k piesni skupiny Nirvana Smells Like Teen Spirit, kde Kurt Cobain hrá na legendárnej gitare.
debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #hudba #Kurt Cobain #Nirvana #gitara