Zomreli dvaja významní klaviristi, Radu Lupu a Nicholas Angelich

Svet klavírnej hudby prišiel v rozmedzí niekoľkých hodín o dvoch z najvýraznejších interpretov. Vo veku 76 rokov v nedeľu zomrel vo Švajčiarsku legendárny Rumun Radu Lupu, ktorý bol často zaraďovaný medzi vôbec najlepších klaviristov druhej polovice 20. storočia a súčasnosti. Vo veku 51 rokov zomrel v pondelok uznávaný americký pianista Nicholas Angelich, ktorý žil vo Francúzsku.

19.04.2022 17:25
úmrtie, sviečka, pohreb Foto:
debata

Radu Lupu býva často zastúpený v rebríčkoch najlepších klaviristov, podobne ako jeho ďalší dvaja krajania preslávení o niekoľko desaťročí skôr – Dinu Lipatti a Clara Haskilová. Úmrtie dnes agentúre DPA potvrdila umelecká agentúra Jacques Thelen, ktorá Lupua zastupovala vo Francúzsku.

Lupu sa zo zdravotných dôvodov stiahol z koncertných pódií v roku 2019. Podľa médií zomrel po dlhej chorobe vo švajčiarskom Lausanne.

Milovníci klavírneho umenia zbožňovali na Lupuovej hre najmä pozoruhodnú schopnosť rozohrávať celú škálu najjemnejších nuancií pri tvorbe tónu. „Svojou zamatovou hrou a nebeskými nauncami ovplyvnil generácie poslucháčov,“ napísal švajčiarsky denník Le Temps.

Debussy v podaní Radua Lupua.

„Bol to priateľský a skromný človek, ktorý len zriedka vystupoval v médiách a mal zvláštny cit pre to, ako na scéne vytvárať a interpretovať hudbu,“ uviedli organizátori rumunského hudobného Festivalu Georgea Eneska.

Lupu získal mnoho medzinárodných ocenená, hral s najznámejšími orchestrami sveta a patril medzi popredných interpretov Franza Schuberta, Ludwiga van Beethovena či Wolfganga Amadea Mozarta.

Veľkou stratou je pre klasickú hudbu tiež úmrtie ďalšieho skvelého klaviristu Nicholasa Angelicha. Rodený Američan, ktorý sa však usadil v Paríži, trpel podľa agentúry Jacques Thelen respiračnou chorobou a nevystupoval od júna 2021.

Brahms v podaní Nicholasa Angelicha.

Exceloval pri interpretáciách Beethovena, romantického repertoáru aj hudby 20. storočia. „Rovnako ako tvoj zvuk si bol rozjasnený a jemný zároveň. Už nikdy nezahrám jedinú Brahmsovu notu bez toho, že by som ti nebol nablízku,“ napísal na Twitter francúzsky huslista Renaud Capuçon.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #úmrtie #klavír #Radu Lupu #Nicholas Angelich