Spirituál kvintet vydáva kompiláciu Zpívat se nepřestane/To nejlepší

Koncertná kariéra legendárneho Spirituál kvintetu sa definitívne skončila vlaňajšími 13 rozlúčkovými koncertmi v pražskej Lucerne. Piesne tohto jedinečného ansámblu, ktorým za 60 rokov aktívnej činnosti prešlo množstvo výnimočných osobností, tu však s nami sú a budú i naďalej. Naznačuje to i názov práve vydávanej kompilácie Zpívat se nepřestane/To nejlepší.

21.04.2022 10:00
Spirituál kvintet Foto:
Spirituál kvintet.
debata

Dvojvinyl obsahujúci 28 skladieb, CD s 26 skladbami i digitálnu verziu pomyselnej ‚best of‘ zostavil spoluzakladateľ a kapelník Spirituálu Jiří Tichota, ktorý 18. apríla oslávil 85. narodeniny, a tak možno nie je náhoda, že vinylová stopáž má práve 85 minút. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

Spirituál kvintet, prvá (vtedy československá) folková kapela, hrala a nahrávala v dobe niekoľkonásobného striedania typov nosičov. Prvú zakladateľskú zostavu, z ktorej už žijem len ja, vlastne úplne minul len Edisonov valček Sami sme síce nenahrávali ešte ani na šelaky, ale tie sme už naozaj dôverne poznali.

LP – ako bol s úctou ku kapacite propagovaný následný, vinylový nerozbitný zvukový nosič – sme už plnili ostošesť. Predchádzala tomu však ešte kuriozita – jedna nami nahraná pieseň bola Supraphonom vydaná ako hrajúca pohľadnica, ozajstná papierová pohľadnica väčšej veľkosti s naším obrázkom prekrytým priehľadným celuloidom s drážkami.

Vystúpenie zoskupenia Spirituál Kvintet z roku 1995.

Bláznovstvo, ktoré sa pre formát na otočných platných gramofónoch zle prehrávalo a po niekoľkých prehraniach sa zničilo. Ale kto iný to má? glosuje s typickým nadhľadom v priloženom booklete Tichota.

Obal kompilácie obsahuje okrem sprievodného slova Jiřího Tichotu i archívne fotografie Spirituál kvintetu. Dušan Vančura, Karel Zich, Oldřich Ortinský, bratia Nedvědovci, Zdenka Tichotová alebo Irena Budweiserová a novšie Jiří Cerha, Jiří Holoubek, Veronika Součková a Pavel Peroutka spoluvytvárali legendu českých pódií a štúdií mnohí z nich už sledujú súčasné osudy ich pesničiek ‚zhora‘.

Na kompilácii nechýbajú dnes už zľudovené piesne Za svou pravdou stát (Which Side Are You On?), Až se k nám právo vrátí (Little More Faith in Jesus), Kocábka (Old Arch's a Moverin'), ale ani skladby z poslednej éry Spirituál kvintetu ako Zahrady v Moorlough Shore (Down in the Sally Gardens) či Ukolébavka (Bye, Baby, Bye). Pre obmedzenú stopáž sa na kompiláciu nedostali všetky skladby, ktoré by si miesto na nej zaslúžili.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #album #Spirituál kvintet