Skupina Beach Boys vydala nový štúdiový album

Legendárna americká skupina Beach Boys, ktorá je na hudobnej scéne už polstoročie, vydala v pondelok 4. júna nový štúdiový album s názvom That's Why God Made The Radio. Jeho vydanie je súčasťou osláv 50. výročia, ktoré si Beach Boys tento rok pripomínajú.

06.06.2012 06:00
Brian Wilson Foto:
Frontman skupiny Beach Boys Brian Wilson.
debata

V októbri 1962 debutovali plážoví chlapci s LP platňou Surfin' Safari. Skupina sa zároveň vracia aj na koncertné pódia.

Album ponúka tucet nových piesní Think About the Days, That's Why God Made The Radio, Isn't It Time, Spring Vacation, The Private Life of Bill and Sue, Shelter, Daybreak Over the Ocean, Beaches in Mind, Strange World, From There to Back Again, Pacific Coast Highway a Summer's Gone. Jedenásť z nich zložil zakladateľ skupiny Brian Wilson, autorom jednej je Mike Love. Súčasnú zostavu kapely, ktorá nový album nahrala, doplňujú Al Jardine, Bruce Johnston a David Marks. Štvorica sedemdesiatnikov Wilson, Love, Jardine a Johnston patrí k slávnej zostave z čias druhej polovice 60. rokov, šesticu v tej dobe doplňovali dvaja bratia Wilsonovci Dennis a Carl, ktorí už nežijú.

Beach Boys sa preslávili piesňami ako Surfin' USA, Fun, Fun, Fun, I Get Around, Help Me Rhonda, Barbara Ann, Sloop John B, Good Vibrations či Kokomo. V 60. rokoch, keď boli označovaní za jediného amerického konkurenta Beatles, spoludefinovali štýl nazvaný surf-rock či West Coast surf-pop, pre ktorý sú príznačné silné harmónie a viachlasové vokály. V roku 1988 ich uvedli do Rock and rollovej siene. K ich odkazu sa v posledných rokoch hlási rada mladých muzikantov. Pred časom sa v Amerike vlna záujmu o surf-rock opäť zdvihla a kapely ako The Drums, Beach Fossils alebo Wild Nothing sa stali sezónnou atrakciou nielen na internete.

Traja bratia Wilsonovci, najstarší Brian (1942), Dennis (1944), Carl (1946) a spolužiak Al Jardine (1942) začali písať históriu skupiny v lete roku 1961. Rodičia Wilsonovci odišli na dovolenku do Mexika a chlapcom nechali peniaze na jedlo. Trojica bratov si však za tieto peniaze požičala hudobné nástroje, pretože chceli založiť skupinu. Surfovanie a rýchle autá, to boli námety ich pesničiek v začiatkoch úspešnej kariéry.

V októbri 1962 vydali prvú LP platňu Surfin' Safari. Prvýkrát viedli americký rebríček v júli 1964 so skladbou I Get Around. Skupina Beach Boys patrí k najúspešnejším americkým formáciám. V hitparáde mali celkom 37 piesní, z nich štyri na prvom mieste, okrem I Get Around aj Help Me Ghonda, Good Vibrations a Kokomo. Ich úspešnú dráhu dokumentuje tridsať štúdiových a skoro štyri desiatky live a kompilačných albumov. Dennis Wilson zomrel 28. decembra 1983 vo veku 39 rokov pri havárii motorového člna v kalifornskom letovisku Marina Del Ray, Carl zomrel 6. februára 1998 na následky tuberkulózy vo veku 51 rokov v Los Angeles.

debata chyba