Festival Viva Musica! Prinesie v lete opäť to najlepšie z klasickej hudby

Otvárací koncert 18. ročníka festivalu Viva Musica! 23. júna bude patriť poľskému kontratenoristovi Jakubovi Józefovi Orliňskemu, ktorý zaspieva árie zo svojho druhého sólového albumu Facce damore, oceneného International Opera Awards v kategórii Album roka. TASR informoval PR manažér Marek Kučera.

26.04.2022 12:00
chlapcensky zbor SND historicka budova... Foto:
Na festivale Viva Musica! sa predstaví aj Bratislavský chlapčenský zbor.
debata

Facce damore obsahuje barokové árie, ktoré rozprávajú príbehy o láske v jej rôznych podobách, nielen v tej pozitívnej rovine v prípade šťastnej a opätovanej lásky, ale aj v situáciách, v ktorých sú postavy príbehov posadnuté hnevom alebo dokonca šialenstvom, približuje koncept albumu i koncertu Orliňski. V Bratislave spolu s ním vystúpi súbor pre starú hudbu Il Pomo dOro, ktorý na festivale už v minulosti účinkoval.

Ďalším potvrdeným účinkujúcim na festivale Viva Musica! je Bratislavský chlapčenský zbor, ktorý pri príležitosti 40. výročia svojho vzniku pripravuje špeciálny narodeninový koncert. Zbor pôsobí na slovenskej scéne od roku 1982 pod vedením jeho zakladateľky a zbormajsterky Magdalény Rovňákovej, ktorá zbor v súčasnosti vedie spolu so synom Gabrielom Rovňákom.

Vystúpenie Jakuba Józefa Orliňskeho.

Chlapčenský zbor som zakladala ako doktorandka na Vysokej škole múzických umení. Bolo to vzrušujúce a vôbec som nepomyslela, že ma táto práca tak pohltí, nadchne a uchváti. Štyridsať rokov. Je skvelé, že som zároveň našla rovnako ‚naladených‘ kolegov, s ktorými našich chlapcov učíme nespievať noty, ale tvoriť hudbu. To považujem za naše poslanie, hovorí Rovňáková.

Po dvoch covidových ročníkoch, ktoré boli programovo zamerané na domácu hudobnú scénu, sa festival Viva Musica! vracia k svojmu pôvodnému dvojmesačnému formátu a okrem slovenských umelcov budú mať väčšie zastúpenie aj umelci zo zahraničia.

V poradí 18. ročník najväčšieho letného medzinárodného festivalu klasickej hudby na Slovensku sa uskutoční pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej od 23. júna do 11. septembra na rôznych miestach v Bratislave.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudba #Viva Musica! #Jakub Józef Orliňsky