Boy Harsher zahrajú neónovú temnotu

Americká kapela Boy Harsher, ktorá je jednou z najslávnejších skupín darkwave žánru, nedávno debutovala autorským hudobným filmom. Jej takmer hodinu trvajúci naratívny videoklip The Runner, ktorý vznikol na motívy rovnomenného soundtracku vydaného začiatkom roka, sa v slovenskom on-line prostredí zatiaľ vidieť nedá. Dobrou správou však je, že Boy Harsher bude 8. mája koncertovať v bratislavskom klube Fuga.

28.04.2022 12:00
Boy Harsher Foto:
Americká skupina Boy Harsher vystúpi v bratislavskom klube Fuga.
debata

Boy Harsher založili v roku 2013 bývalí spolužiaci z filmovej školy Jae Matthewsová a Augustus Muller (tvoria pár aj v súkromí), a tak nečudo, že sa počas pandémie, keď nemohli koncertovať, k filmu vrátili. Zahraniční recenzenti viac oceňujú soundtrack ako jeho hybridný audiovizuálny sprievod.

Film kondenzuje pocity neistoty, nekalé myšlienky a neónovú estetiku. Inšpiroval sa hororovým žánrom a americkým zapadákovom. Ťažko sa pri ňom ubrániť asociácii s podobne esteticky i žánrovo ladeným filmom Mandy – Kult pomsty Panosa Cosmatosa s perfektne zúfalým a zúrivým Nicolasom Cageom (hudbu k filmu zložil skvelý Jóhann Jóhannsson). Ale pri farebných náladách The Runner naskakuje aj reminiscencia na nedávny hit z festivalu v Cannes – body horor Titán Julie Ducornauovej.

Boy Harsher: Fate

Vo svojich začiatkoch nabehla skupina na módnu vlnu synth popu. Kombinuje ju s dynamickou drzosťou post punku a v tvorbe zužitkuje a reinterpretuje strohý syntetizátor aj surový zvuk bicieho automatu. Kapela zatiaľ vydala šesť nahrávok vrátane EP a troch albumov, ale svoju temnú tanečnosť a atmosféru vnútorných svetov najlepšie uzamkla do skladieb ako Morphine z debutového albumu Yr Body Is Nothing (2016) či Pain z nahrávky Lesser Man, ktorú vydala o dva roky neskôr.

The Runner je žánrovo inde ako staršia tvorba skupiny. Dá sa však bez výčitiek tvrdiť, že dvojica sa pri recyklácii žánrov a zvukov stále posúva, aj keď občas zakopne na prázdnejších obsahoch textov či samoúčelných kombináciách. Pri The Runner sa na viacerých skladbách otvorila tanečnejším a priamočiarejším prvkom popu. Nepotláča pri tom živelne ukričané výbuchy ani snové a minimalistické polohy, ktoré sú pre jej – silne undergroundový – zvuk príznačné.

The Stream Čítajte viac Americká speváčka Billie Eilish oslavuje 20 rokov

Je to starý dobrý Boy Harsher, ktorý našťastie nezostáva stáť na mieste a novou tvorbou prebudí aj tých, ktorí mali jeho pesničky už na čas odložené. Cez The Runner sa treba vrátiť aj do roku 2016 k Yr Body Is Nothing a na bratislavskom koncerte sa to azda podarí.

Boy Harsher bude vo Fuge predskakovať americká elektronická dvojica Hide, ktorá vo svojej tvorbe kombinuje napríklad aj terénne nahrávky a publiku sa prihovára minimalistickými náladami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba