Ako sa darí hudobnému trhu na Slovensku?

Celkové príjmy hudobného priemyslu vzrástli v roku 2021 takmer o 20,7 percenta a činia sumu 17,5 milióna eur. Hlavným lídrom trhu sú streamingové služby, ktoré v roku 2021 zaznamenali nárast o 38 %.

04.05.2022 16:35
ambum the best of miro zbirka Foto:
Najpredávanejším albumom na Slovensku bol Meky - The Best of Miro Žbirka.
debata

O výsledkoch hudobného trhu na Slovensku v roku 2021 informoval zástupca IFPI (Medzinárodná federácia fonografického priemyslu) Leoš Bednář.

V roku 2021 výrazne prevažuje digitálna konzumácia hudby, pomer digitálnych predajov k predaju fyzických nosičov je 79 : 21. Rast streamingu je stabilným javom, segment streamingu narástol oproti predchádzajúcemu roku o celých 38 %. Na Slovensku sú dostupné všetky veľké streamingové služby (Spotify, Apple Music, YouTube Music, Deezer, Amazon Music). Celkové príjmy predajov narástli v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 37 %.

Príjmy zo streamingu v sebe zahrňujú ako príjmy z tzv. ad-supported streamingu (pre užívateľov zdarma), tak aj príjmy z tzv. subscriptions, teda platených účtov. Rast ad-supported streamingu súvisí predovšetkým s rastom reklamných investícií, prechádzajúcich zo starých médií (rádio, televízia) na on-line platformy.

Peter Bič project Peter Bič Viki VArgová Čítajte aj Peter Bič Project: Keď v Hlave znejú írske gajdy

Rast a inovácie

V súčasnosti sa spoločnosť ocitá vo fascinujúcej dobe, keď je hudba dostupná pre takmer všetkých. Rast a inovácia pretvára ekosystém hudobného sektora. Udržanie tohto rastu je čiastočne závislé od investícií hudobných vydavateľstiev do rozvoja umelcov, obchodný model je založený na budovaní ich dlhodobej kariéry. Vďaka skúsenostiam, marketingovým schopnostiam a kapitálu pracuje vydavateľ ruka v ruke s umelcami na dosiahnutí najlepších výsledkov na poli ich kreativity aj na poli komerčného úspechu.

zbirka vedral foto Jan Noz  ic  ka Čítajte aj Na Mekyho spomínajú aj v Abbey Road
Miro Žbirka - Nejsi sám feat. David Žbirka

TOP 10 albumy

Top 10 najpredáva­nejších albumov za rok 2021 vedie Miroslav Žbirka s albumom The Best Of Miro Žbirka, na ďalších miestach sú Dua Lipa (album Future Nostalgia), Iron Maiden (Senjutsu), Ed Sheeran (=), Adele (30), The Weeknd (After Hours), ABBA (Voyage), Justin Bieber (Justice), Olivia Rodrigo (Sour) a Imagine Dragons (Mercury – Act 1).

Miro Zbirka Londyn 2019 Čítajte aj Len skladám piesne, hovorí Meky
debata chyba
Viac na túto tému: #hudba