Čo znamená tajomná skratka BDHS?

Pod skratkou BDHS sa môže skrývať všeličo: Blikajúci Dychový Hudobný Systém, Bass/Drums/Horns/System, Bach/Debussy/Händel/Sibelius, Brutálne Dobrá Hudobná Skupina, Braňo/Dušan/Honza/Svätopluk, alebo aj iné…ale hlavne je za ňou spolok muzikantov, ktorí sa na všetko pozerajú s poriadnou dávkou humoru a nadhľadu.

08.05.2022 19:22
BDHS kapela Foto:
Skupina s tajomnou skratkou BDHS.
debata

Skupinu BDHS založili v roku 2015 v Prešove Tomáš Paľo, Tomáš Urban a Lukáš Gulden. Hrali v zložení: trombón, bubon, barytónsaxofón. Ich zámerom bolo preniesť silu Lowbrass nástrojov a agresívnosť tanečnej hudby typu Prodigy, Fatboy Slim, či RATM do live neozvučenej pouličnej show, čo sa im podarilo zrealizovať takmer dokonale. Zo zámeru interpretovať elektronickú tanečnú hudbu akusticky sa postupne stávala skupina s elektronickým zvukom a ďalšími vplyvmi. Prvým obrazom ich súčasnej podoby je skladba Nohy.

BDHS - Nohy

“Pesnička Nohy vznikla ako jedna z mnohých dalších. Na začiatku bol len basový riff od Jara. Potom som k nemu doplnil harmóniu, dychovú vyhrávku a text, ktorý som napísal pri počúvaní toho basového riffu počas nočnej cesty po Požiarnickej ulici smerom ku Kauflandu. Od začiatku som vedel, že do stredu skladby chcem gitarové sólo, ktoré sa do takej disco pesničky vôbec nehodí. Neskôr tam Tomáš Urban dohral basu a gitaru a na nejakom skupinovom výlete na chatu sme prvýkrát naspievali spev, do podmazu a mali sme prvú demoverziu pesničky Nohy,” objasnil vznik skladby Tomáš Paľo.

K skladbe Nohy vznikol aj veselý a roztancovaný videoklip, ktorý nakrúcali v štúdiu Room Of Creativity na Solivare v Prešove s kameramanom Adriánom Jenčom.

POHODA: Nick Cave & the Bad Seeds Čítajte aj Pohoda bude v plnej kráse. Špeciálnymi spojeniami pripomenie Mira Žbirku a Milana Lasicu

“Scenár na klip sme nemali nejak masívne pripravený, boli pripravené len svetlá so svetelným technikom Lukášom Križanom. Hlavne sme chceli zachytiť živú skupinu pri hraní. A aby obraz pomohol textu vyniknúť od pozadia hudby. Tanečné sólo strihy som mal vymyslené, ale ako a či sa vôbec použijú, nebolo na začiatku jasné.

Nakrúcali sme 13 hodín v kuse a tanec sa natáčal na konci, čiže všetci už toho mali dosť, ale podarilo sa,” povedal o klipe hlavný tanečník BDHS Tomáš Paľo.

V kapele  BDHS o zábavu nie je núdza. Foto: archív kapely
kapela BDHS V kapele BDHS o zábavu nie je núdza.

Skupinu BDHS, ktorú v súčasnosti tvoria muzikanti známi z účinkovania v mnohých úspešných prešovských skupinách: Tomáš Paľo (trombón, spev, klávesy), Tomáš Urban (gitara, basa, bicie), Lukáš Gulden (barytónsaxofón), Miroslav Szirmai (bicie), Jaroslav Janek (trúbka, klávesy, bicie), Martin Urban (gitara, basa, bicie), chystá vydanie albumu. Nahrávali ho postupne v štúdiu Martina Sejka v Prešove.

K skladbe Nohy vznikol aj veselý a roztancovaný... Foto: archív kapely
skupina BDHS K skladbe Nohy vznikol aj veselý a roztancovaný videoklip.

“Album sme poskladali z pesničiek, ktoré sme hrali na vystúpeniach. A z ich elektronických verzií, ktoré sme síce na koncertoch nehrali, ale chceli sme sa k tomu dopracovať. Motívy si každý pripravil doma, aby sme nemuseli strácať veľa času pri skúšaní. Hudbu sme skladali väčšinou v trojici: Tomáš Paľo, Tomáš Urban a Jaroslav Janek. V dvoch pesničkách sú ako autori hudby aj Lukáš Gulden a Miroslav Szirmai. Všetky texty som doteraz napísal ja, ale nevylučujem, že niekedy napíše aj niekto iný, ale zatiaľ to nikto ani neskúšal,” povedal o novom albume BDHS Tomáš Paľo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobná novinka