Čo nevie dostať z hlavy dvadsaťročná Prešovčanka?

Speváčka Alexandra, celým menom Alexandra Tkáčová, je dvadsaťročná Prešovčanka, ktorá sa popri štúdiu na univerzite (prekladateľská kombinácia angličtina-slovenčina) začína naplno venovať hudobnej dráhe. Štartuje ju singlom a videoklipom Out Of My Head.

11.05.2022 14:00
debata
Alexandra - Out Of My Head

Skladba vznikala postupne od leta 2021. Autorom hudby je Juraj Kováč, melodickú linku a text napísala Alexandra. O produkciu, mix a mastering sa postarali Stano Čorej a Randy Gnepa z BASEMENT studio.

“V lete 2020 sme začali tvoriť prvé piesne, pôvodne ich pár bolo aj v slovenčine, no postupne sme prešli k angličtine, ktorá mi je blízka z mnohých dôvodov. Počúvanie a interpretácia hudby sú mi prirodzenejšie v anglickom jazyku a hlavným dôvodom je, že si texty píšem sama a je v nich veľa autobiografických prvkov. Písať o nich v slovenčine tak, aby mal text zmysel, aby spĺňal rýmové schémy, dobre sa spieval a neznel gýčovo, je pre mňa nadľudský výkon, na ktorý si zatiaľ netrúfam,” povedala o svojej tvorbe Alexandra a dodala: “Text skladby Out Of My Head reflektuje nedávne obdobie môjho života, akýsi zlom v dospievaní, keď som mala pocit že neviem ani na chvíľu nájsť balans a všetko prudko skákalo “z extrému do extrému”. Veľmi zlé momenty sa striedali s veľmi peknými a ja som mala pocit, že to nezvládam. To, že som z toho sformulovala nejaké dielo, pre mňa nepriamo znamenalo aj istý druh terapie a vyrovnania sa s niektorými vecami. Keď sa teraz, už s odstupom na to pozerám, hovorím si, že hoci je ešte stále niečo z toho aktuálne, mnohé už nie, a preto som rada, že som to vtedy dala v texte zo seba von.”

Speváčka Alexandra. Foto: archív speváčky
Speváčka Alexandra. Speváčka Alexandra.

Skladba má elektronickú produkciu, ale je v nej aj zvuk živých nástrojov: gitara – Miloš Humeník, perkusie – Miro Szirmai, bicie – Lukáš Fabián, basgitara – Stanislav Čorej a sláčikové nástroje – Maťo Jeriga. Sprievodné vokály spolu s Alexandrou nahrala Diana Dunčková.

Videoklip k skladbe Out Of My Head sa nakrúcal vo februári 2022 v ateliéri AudioOne v Prešove. Priestory a techniku zabezpečili Slavo Tokár a Luky Križan. Kameru a réžiu si rozdelili Daniel a Adrián Jenčovci z CubeArt Pictures, Zábery, ktoré sa nakrúcali v ateliéri sú doplnené naturálnejšími nočnými obrazmi z exteriéru, ktoré dobre dokresľujú dualitu, na ktorú text piesne naráža.

BDHS kapela Čítajte aj Čo znamená tajomná skratka BDHS?

Alexandra so skupinou intenzívne pracuje na zostavení vlastného koncertného programu. Prvý koncert už absolvovali 30. apríla 2022 v prešovskej Christianii, kde zahrali 13 piesní v zložení: spev – Alexandra, bicie – Lukáš Fabián, klavír a vokály – Angelika Jenčová, gitara – Martin Tkáč, basgitara – Stano Čorej a vokály – Zuzana Lešková.

POHODA: Nick Cave & the Bad Seeds Čítajte aj Pohoda bude v plnej kráse. Špeciálnymi spojeniami pripomenie Mira Žbirku a Milana Lasicu

Okrem koncertného programu pracujú aj na nahrávaní a produkcii druhého singla, ktorý by sa mal objaviť niekedy v letnom období. Po letných koncertoch je naplánovaná práca na EP, alebo albume.

“Moje najbližšie sny a plány sú nahrať a vydať album, chcela by som určite veľa vystupovať, zdokonaľovať sa v speve, a aj v skladaní piesní. Rada by som to skúsila aj mimo Slovenska. Verím, že práve anglické texty by mohli pootvoriť dvere aj za hranice. Budem veľmi potešená, ak si v mojej tvorbe poslucháči nájdu to svoje, s čím sa dokážu stotožniť a bude im to robiť radosť,” povedala na záver speváčka.

Alexandra Tkáčová

Pochádza z rodiny, ktorá má k hudbe veľmi blízko. Už v útlom detstve ju k hudbe viedol otec – gitarista a aj starší brat Martin, ktorý je učiteľom gitary a účinkoval vo viacerých hudobných zoskupeniach (Madison Gentlemen, Kollárovci, Replay Band, Petra Bači Band). Doma počúvali rock a jazz rock, ale Alexandru uchvátil pop. Napriek tomu má blízko aj k iným žánrom, rovnako a občas vypočuje aj rap, či R&B.

Spev bol pre ňu od detstva úplne prirodzený, dobrá intonácia a vystupovanie pred ľuďmi jej nikdy nerobili problém. Naplno sa tomu začala venovať od desiatich rokov a za vzdelanie v tomto odbore vďačí hlavne hlasovej pedagogičke Júlii Smolkovej. V CVČ Ebony dostala základy speváckej techniky, naučila sa ako fungovať na pódiu, ako vyberať repertoár, ktorý sedí hlasu, ako tvoriť harmónie, ako vystupovať a spolupracovať so živou kapelou. Počas vystúpenia tejto školy v roku 2019 stretla Stana Čoreja zo skupiny Komajota, s ktorým neskôr spolupracovala ako vokalistka na nahrávaní albumu Úzka Krajina – Elektromagnetický Život. Stano ju neskôr oslovil na spoluprácu na vlastnej tvorbe. Po rokoch spievania coververzií a piesní iných umelcov, tak spoločne s ním začala spracovávať nápady na texty, či melódie, ktoré si doma odkladala, ale sama ich nevedela dotiahnuť do konečnej podoby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobná novinka #Alexandra