Cigánski diabli oslávia 15 rokov aj v sprievode speváckeho zboru

Hudobné zoskupenie Cigánski diabli oslávi výročie svojho pôsobenia na scéne s fanúšikmi na turné pod názvom Galavečer 15 rokov Cigánski diabli.

10.05.2022 17:00
Cigánski diabli Foto: ,
Cigánski diabli.
debata

„Je čo oslavovať, myslím si, že tých 15 rokov bolo tak prežitých, že každá kapela a každý umelec by mohol len snívať o tom,“ uviedol pre TASR umelecký vedúci a cimbalista Ernest Šarközi k sérii koncertov, na ktorých sa Cigánski diabli predstavia v sprievode orchestra a po prvý raz aj speváckeho zboru.

„Orchestre nás už sprevádzali rôzne, na celom svete, ale teraz to budú študenti, mladí ľudia,“ potvrdil Šarközi spoluprácu s konzervatóriami v Bratislave, Žiline a Topoľčanoch. „Budem rád, ak si študenti uvedomia, že aj ľudová a rómska hudba sa dajú robiť na veľmi vysokej úrovni,“ dodal.

Počas galavečerov sa bude spomínať na rôzne projekty z dielne „diablov“, spoluprácu s nimi vo videonahrávkach pripomenú aj iní známi umelci. Hudobníci pripravili prierez všetkého, čo zažili za 15 rokov.

Cigánski Diabli - Kone.

„Máme na rováši rôzne veľké projekty, všetky tam chceme spomenúť, pretože na všetky sme rovnako pyšní, sú ako naše deti,“ poznamenala Silvia Šarköziová. Violončelistka, ktorá sa objaví aj v úlohe speváčky, avizuje napríklad úryvky z projektu Carmen á la Gypsy Devils, s ktorým Cigánski diabli dva roky hosťovali v Slovenskom národnom divadle (SND).

„Odznejú väčšie diela, inštrumentálne, virtuózne veci a na odľahčenie aj piesne, ako Kone či Čardáš dvoch sŕdc,“ dodala Šarköziová.

Primáš z Cigánskych diablov Štefan Picúr Banyák spresnil, že turné otvoria na nádvorí Bratislavského hradu 4. júna, pokračovať budú v amfiteátroch v Nových Zámkoch (12. 6.), Martine (17. 6.) a v Nitre (26. 6.). V septembri plánujú galavečer uviesť aj v ďalších slovenských mestách.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #turné #Cigánski diabli