Ukrajina zvíťazila v Eurovízii. Podporila ju najmä verejnosť

V tohtoročnej Eurovízii zvíťazilo ukrajinské hudobné zoskupenie Kalush Orchestra so skladbou Stefania.

15.05.2022 15:56
Italy Eurovision Song Grand Final Foto: ,
Kalush Orchestra oslavuje víťazstvo v pesničkovej súťaži Eurovízia.
debata (2)

Stefania sa stala prvou piesňou odspievanou kompletne v ukrajinčine a zároveň prvou hip-hopovou piesňou, ktorej sa podarilo vyhrať Eurovíziu. Do prvej päťky sa okrem Ukrajiny dostala Veľká Británia, Španielsko, Švédsko a Srbsko.

Kalush Orchestra - Stefania

Vedľajší projekt, ktorý sa vydaril

V roku 2019 vznikla skupina Kalush, ktorej členmi sú raper Oleh Psiuk, multiinštrumen­talista Ihor Didenchuk, ktorý je tiež členom úspešnej ukrajinskej kapely Go_A, a tanečník Vlad Kurochka.

O dva roky neskôr sa členovia skupiny Kalush rozhodli vytvoriť vedľajší projekt s názvom Kalush Orchestra, ktorý v sebe miešal hip-hop s typickými ukrajinskými folklórnymi prvkami. Ku kapele sa pridali ďalší členovia – Tymofii Muzychuk, Vitalii Duzhyk a Dzhonni Dyvnyy.

Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila...
Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila...
+12Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila...

Vo februári tohto roka sa skupina Kalush Orchestra zúčastnila súťaže o to, kto bude reprezentovať Ukrajinu na Eurovízii. Skončili však na druhom mieste – predbehla ich speváčka Alina Pašová. Psiuk vtedy vyhlásil, že vyhrala neprávom, pretože počas hlasovania nastali technické problémy.

Napriek tomu sa kapele predsa len podarilo prebojovať do Eurovízie. Pašová sa totiž rozhodla zo súťaže odstúpiť kvôli kontroverzii, ktorú vyvolali správy, že mala v roku 2015 ilegálne cestovať na Ruskom okupovaný Krym.

Sláva Ukrajine

Pieseň Stefania, ktorá má nádych hymny, členovia skupiny pôvodne napísali ako poctu matke frontmana Oleha Psiuka. Počas invázie Ruska na Ukrajinu však verejnosť skladbu reinterpretovala ako vzdanie holdu Ukrajine ako vlasti. Vlad Kurochka sa Eurovízie nezúčastnil, pretože zostal na Ukrajine ako súčasť teritoriálnej obrany.

V semi-finále sa skupine Kalush Orchestra podarilo umiestniť na prvom mieste s 337 bodmi. Finále ovládli s 631 bodmi. Ich Stefania sa stala piesňou s najväčším počtom hlasov od divákov v histórii. Ide o tretie ukrajinské víťazstvo v Eurovízii.

Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. Čítajte viac Zelenskyj: Naša hudba dobýva Európu. BBC hovorí o politike

Na druhom mieste sa umiestnil Sam Ryder z Veľkej Británie s 466 bodmi a na treťom Chanel zo Španielska s 459 bodmi.

Frontman skupiny Oleh Psiuk ako čerstvý víťaz na pódiu zvolal „Sláva Ukrajine!“. Počas príhovoru držali členovia Kalush Orchestra ukrajinské vlajky, ktoré sa objavovali aj v hľadisku a medzi ostatnými súťažiacimi.

Budúci ročník Eurovízie by sa mal konať na Ukrajine – je však otázne, či to bude možné.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Eurovízia #Ukrajina