Sandra, kráľovná diskoték, má šesťdesiat

S vyše 33 miliónmi predaných platní je najúspešnejšou nemeckou speváčkou v histórii. Získala viacero cien vrátane medzinárodnej World Music Award a v roku 1988 ju spolu s Angličankou Kim Wilde uznali za dve najobľúbenejšie interpretky v Európe. Bývalá popová ikona Sandra, ktorej anglicky spievané hity ovládli rádiá a diskotéky v druhej polovici 80. rokov, oslávi v stredu 60. narodeniny.

17.05.2022 10:00
Sandra Foto: ,
Nemecká speváčka Sandra Cretu otvorila gongom aj ples v opere počas tlačovej besedy v Bratislave v roku 2010.
debata (1)

Rodáčka z nemeckého Saarbrückenu vyrastala v dvojjazyčnej rodine. Jej otec bol francúzsky vinár a matka nemecká predavačka, vďaka čomu mala Sandra Ann Lauerová, ako sa pôvodne volala, dvojaké občianstvo. Rodičia si všimli jej umelecké vlohy, a tak ju už ako päťročnú zapísali na balet a neskôr na gitaru.

Keď mala trinásť rokov, s mamou sa zúčastnila na talentovej súťaži – no len ako diváčka. Počas prestávky však vyšla na pódium a svojím hlasom tak zaujala, že jej jeden hudobný producent ponúkol spoluprácu. V roku 1976 pod menom Sandra Ann vydala prvý singel s detskou piesňou Andy, mein Freund.

Sandra Čítajte viac Sandru nemrzí, keď od nej publikum žiada staré hity

Skladba o priateľstve so psom si však nenašla poslucháčov a jej hudobná kariéra na chvíľu uviazla. V auguste 1978 sa rozhodla skúsiť šťastie ako hlavná speváčka v dievčenskom triu Arabesque. Aj keď doma v Nemecku zostala táto kapela takmer neznáma, v Japonsku si svojimi diskohitmi získala davy fanúšikov.

Sandra - Everlasting Love

„Boli sme tam také populárne ako ABBA. Predávali sme milióny albumov a na naše koncerty chodilo až do 40-tisíc ľudí,“ pochválila sa Sandra nemeckému týždenníku Stern. Po deviatich vydaných platniach však skupinu v roku 1983 opustila.

Spojila sa s nemecko-rumunským klávesistom a budúcim manželom Michaelom Cretuom, ale jej pokus o sólovú dráhu sa skončil fiaskom – zo singlu Japan ist weit (1984) sa predalo iba 125 kusov.

Sandra - Maria Magdalena

Napriek tomu to nevzdala a v lete 1985 sa jej podarilo preraziť s piesňou (I’ll Never Be) Maria Magdalena, ktorá sa v 21 krajinách vyšplhala na vrchol hitparády a v piatich ďalších do prvej desiatky rebríčka.

V jeseni toho roku vyšiel i jej prvý sólový album The Long Play so známou skladbou In the Heat of the Night. Jej popularita rýchlo prekročila hranice Európy a začala si podmaňovať aj hudobných fanúšikov v Ázii a Južnej Amerike.

Sandra v čase najväčšej slávy. Foto: sandra-music.com
Sandra Sandra v čase najväčšej slávy.

Atraktívna speváčka pritom na sebe ďalej pracovala. Keďže angličtina, v ktorej spievala, jej robila problémy, na osem mesiacov odišla do Londýna, kde navštevovala intenzívny jazykový kurz. Okrem toho brala hodiny spevu a učila sa hrať na bicích, aby mala lepší cit pre rytmus.

Jej úsilie sa vyplatilo. Do roku 1992, keď jej kariéra dosiahla vrchol, nahrala päť štúdiových albumov s hitmi ako Innocent Love, Hi! Hi! Hi!, Loreen, Midnight Man, Everlasting Love, Stop for a Minute, Secret Land, We’ll Be Together, Around My Heart, Hiroshima, I Need Love či Don’t Be Aggressive. Niektoré z nich boli pôvodnými piesňami, ktoré pre ňu zložili nemeckí muzikanti, iné len upravenými verziami starších skladieb.

Sandra - Secret Land

Boli časy, keď sa jej platne v niektorých štátoch predávali lepšie ako albumy americkej speváčky Madonny. Keď však diskohudbu 80. rokov nahradili nové žánre, Sandra sa modernej vlne neprispôsobila a jej sláva upadala.

Hoci vydala ešte päť ďalších albumov, stále ju pozývajú do rôznych zábavných programov a absolvuje menšie koncerty (v októbri by mala vystúpiť i v Bratislave), na predošlé úspechy už nenadviazala.

Sandra - Hiroshima

Od roku 1987, keď si kúpila dom na španielskom ostrove Ibiza, býva striedavo tam alebo v nemeckom Mníchove. Zažila dva rozvody, z 20-ročného manželstva s Michaelom Cretuom má dvoch synov – dvojčatá. Je známa vášňou pre nakupovanie, no aj svojimi hviezdnymi maniermi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #narodeniny #speváčka #pop-music #jubileum #Sandra