Vychádza Modrý zápisník Ester Wiesnerovej

Mladá slovenská džezová speváčka a skladateľka Ester Wiesnerová so svojou medzinárodnou kapelou vydáva debutový album nazvaný Blue Journal (Modrý zápisník). Pokrstí ho v Bratislave 20. mája. Autorské skladby predstaví na sérii koncertov od Trenčína cez Piešťany až po Spišskú Novú Ves či Košice, a pridá aj v Brno a Viedeň. Magazín Forbes zaradil Ester Wiesnerovú do prestížneho rebríčka inšpiratívnych mladých ľudí 30 under 30.

18.05.2022 08:00
Ester Wiesnerová  speváčka, hudobná... Foto: ,
Ester Wiesnerová
debata

"Od svojich 18 rokov som bola vystavená množstvu kultúr. Odišla som z Európy a už počas štúdia na Berklee College of Music a New England Conservatory v Bostone som spolupracovala s ľuďmi z rozličných krajín, cestovala som pracovne po svete, štyri mesiace som žila a vyučovala na vysokej škole v Ázii. Z každej kultúry sa na mňa toľko „nalepilo“, že som sa začala pýtať, kto naozaj som a kam patrím. Svoje myšlienky som si začala zapisovať od modrého zápisníka, a tak začali vznikať prvé texty pre album Blue Journal,” povedala o vzniku skladieb Ester Wiesnerová.

Sinking Deep - Ester Wiesnerova

Album Blue Journal vychádza v netradičnom dizajne: je to skutočný ručne vyrábaný zápisník, ktorý obsahuje CD, texty, fotografie aj voľný priestor na vlastné poznámky či kresby pre majiteľa. Na albume je jedenásť introspektívnych skladieb, ktoré Ester sama skomponovala, zaranžovala a naspievala. V jej medzinárodnej kapele hrá na saxofóne a klarinete Sam Knight z Veľkej Británie, na špeciálnej elektroakustickej harfe Charles Overton z USA, na perkusiách Kan Yanabe z Japonska, na kontrabase a basgitare Michal Šelep zo Slovenska.

Peter Lipa Čítajte aj Peter Lipa rád vyzlieka džezový kabát

„Skladby na albume sú o tom, kto vlastne sme, čo všetko nás obklopuje a ovplyvňuje, aké spoločenské normy nás do niečoho tlačia. To všetko som spolu s hudbou zapísala do môjho Modrého zápisníka, v ktorom si teraz môže každý listovať, pozerať a počúvať, ale aj dopísať svoj príbeh. Je to fotokniha a zápisník, ktorý reaguje na hudbu, ktorá je jeho súčasťou,“ dodáva speváčka a skladateľka.

Ku skladbe Where Are You Now vzniklo lyric video a ku skladbe Sinking Deep, ktorá album Blue Journal otvára, nakrútil videoklip filmár Lukáš Marhevka.

Rozhovor s Ester Wiesnerovou si prečítajte v Pravda magazíne 26. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudobná novinka