Hudobník Lasky: Para je najdrahší koníček

V tomto rozhovore s Laskym si tykáme, pretože spevák Pary, jednej z najobľúbenejších koncertných kapiel, je môj spolužiak z gymnázia. Pýtala som sa ho teda, ako sa z talentovaného matematika stal muzikant, ktorý si zaspieval aj po boku Milana Lasicu na festivale Pohoda. Tomáš Šedivý, ako znie jeho občianske meno, rozpráva aj o novej pesničke To okolo nás, ktorú Matej Starkov a Matúš Vallo skomponovali spolu s Janou Kirschner. Je skvelá a celkom iná než ostatné pesničky Pary. Veď kapela je na scéne už celých 27 rokov.

21.05.2022 00:00
Lasky Foto:
Tomáš Šedivý alias Lasky.
debata

Lasky, kde sa vlastne vzala tvoja prezývka?

Vznikla ešte na základnej škole, kde jeden môj spolužiak videl film Senzi finta so Jeanom-Paulom Belmondom. Hral tam taký Lasky – dvojmetrový, stopäťdesiatkilový kamionista – a ja som vtedy v tých desiatich rokoch vyzeral, že do tých výšok a šírok vyrastiem. Do výšky to celkom nevyšlo, ale do šírky úspešne idem. Odvtedy mi to meno prischlo. Najskôr som sa na spolužiakov za Laskyho škaredo pozeral, ale asi po roku som sa tak sám začal predstavovať.

Veľa ľudí ani nevie, že v občianskom máš meno Tomáš Šedivý, však?

Tomáš ma volala dlho len mama, dokonca aj brat s otcom mi hovorili Lasky. Počúvam na hocijaké oslovenie.

Spomínaš si na časy, keď sme na Gymnáziu Jura Hronca trpeli na hodinách programovania a fyziky?

No jasné, ani vtedy, ani dnes ma to až tak nebavilo. Dnes na to spomínam ako na staré zlaté časy, keď ma netlačili termíny, v najhoršom som dostal zlú známku.

Áno, s programovaním sme na tom boli obaja rovnako zle. Ako si sa vlastne ocitol na gymnáziu, čo sa špecializovalo na matematiku, fyziku a programovanie?

Na základnej škole som bol dobrý v matematike, dokonca som bol štvrtý na Slovensku v pytagoriáde. Prejsť zo základky na Košickej na susedné gymnázium na Novohradskej bolo dosť jednoduché. Už v januári som bol prijatý a mal som svätý pokoj.

Ale neplánoval si kariéru matematika či fyzika?

Počítam s tým…

…na staré kolená?

…že táto kariéra už nevyjde.

Zato v hudbe sa ti skvele darí. Para patrí medzi najobľúbenejšie koncertné kapely. Pobavilo ma, ako si kdesi žartoval, že keby si mal mať svoj hudobný festival, mala by ho sponzorovať farmaceutická firma a volal by sa PARAlen.

Hrala by tam len Para, ale zatiaľ sa žiadna farmaceutická spoločnosť nechytila…

Nedávno, po obvinení advokáta Paru, ste zasa na sieťach vtipkovali, že Para je obvinená zo založenia skupiny…

S názvom Para sa dá rôzne pracovať, ale dávame si pozor na prvoplánové vtipy. Aj sme uvažovali o názve albumu Para a Normálne javy, kde by bol obrázok dvoch motoriek Java, ale to už sa nám zdalo veľmi prekombinované.

A ako ste vlastne prišli na názov Para? Aj keď ty si sa do kapely dostal až neskôr.

Para existuje od roku 1995 a ja som bol asi štvrtý spevák v poradí. Legenda vraví, že keď členovia premýšľali o názve kapely, ktosi povedal: povedzme, čo nám prvé napadne, a to bude názov skupiny. Gitarista vykríkol: Tak premýšľam, až sa mi parí z hlavy a iný na to: Vidíš, to je názov. O našej kapele kolujú rôzne legendy, ja sa ich len snažím správne interpretovať, aby mi nevynadali, že do novín trepem hlúposti.

Takže v Pare si od roku 1998?

Áno, nominovali ma do nej hneď po strednej škole, v auguste alebo septembri, pretože im nedošiel na skúšku spevák. Predo mnou v Pare spieval aj Majo Miezga, potom Mišo Biely a náš bubeník Danko Buzinkay.

Vraj sa o miesto v Pare uchádzal aj herec Alexander Bárta.

Je možné, že sa tam hlásil zároveň so mnou, vtedy prebiehal decentný konkurz, ale tak ďaleko legendy ku mne nedošli…

Teba vraj ešte pred tvojím účinkovaním v Pare raz odchytili do svojskej zábavnej relácie Slávici na ulici. Ako to bolo?

V tom čase som chodil všelijako „dogabaný“, a na ulici som zrejme vyzeral ako zaujímavý typ. Miška Marienková ma odchytila a práve na základe môjho účinkovania v Slávikoch som založil kapelu GleGlo. Zrejme som zaujal a odvtedy si ma Jožo Pročko pamätá. Asi pred šiestimi rokmi som na koncerte spieval pesničku Roba Grigorova Edo. Pred našou kapelou hral práve Robo Grigorov a moderoval to Jožo Pročko.

Máš rád pesničku Edo?

Hej, Roba Grigorova som mal vždy rád. Robo neskôr s nami spieval pesničku Otec a my sme s ním spievali Eda.

Otec je moja obľúbená pesnička – aj kvôli refrénu: V hlave mám pocit masového vraha, keď si líhaš ku mne nahá a preč ma to ťahá. Ty však v kapele nepíšeš texty, či áno?

Časť textov píšem, ale väčšinou ich skladá Matúš – náš bratislavský primátor.

Para - Stane sa / To okolo nás. Foto: Archív Pary
Para Para - Stane sa / To okolo nás.

Takže tvoj hlavný vklad je spev?

Neviem, či to nazvať spevom – som skôr interpret piesní. Hlavný vklad je hlas a niektoré melódie, hlavná je moja osobnosť, nie? (smeje sa)

Mal niekto z rodiny vzťah k hudbe?

Mamička hrala v skupine JAS – to bola Jedinečná avantgardná skupina – keď mala asi 16 či 17, potom jej to dedo zatrhol. Chodili skúšať do dnešného Prezidentského paláca, vtedy to bol Pioniersky palác. Neviem si ju tak predstaviť, spievala rada a veľa, ale neviem, či celkom dobre – vlastne ako ja.

A čo otec?

Tata nerobil nič hudobné, ale s radosťou hudbu počúval. Obaja boli moji fanúšikovia. To, že som sa stal interpretom, bolo skôr dielom náhody.

Takže tvoje pôvodne matematické sklony poľavili a preorientoval si sa na hudbu?

Hrával som aj amatérske divadlo, potom sa to skĺbilo s hudbou, nešiel som za tým cielene. Nepredstavoval som si, že budem spevákom nejakej kapely, ale vlastne „spln sa mi senil“.

Kdesi si vyhlásil, že by si nechcel byť dnes mladá kapela. V čom je to iné, ako keď si v Pare začínal?

Je síce otvorenejšia doba internetu, môžeš si hocikam zavesiť hocičo, ale problém je: má to nejakú váhu? Je toho tak veľa, že je ťažké sa presadiť a vôbec dostať sa do povedomia.

Ale majú to staršie kapely ľahšie?

Samozrejme, že nemajú. Hovoril som skôr o začínajúcich kapelách a žiaľ, dnes dominuje kvantita na úkor kvality.

Aká kapela je Para? Stará, mladá, zavedená, najlepšia?

Má už 27 rokov, to je fakt dosť. Aj mňa samého prekvapilo, že som v nej už 24 rokov.

Keď mala Para 25, chceli ste robiť oslavy, tie pre pandémiu nevyšli, ale uvažovali ste, že môžete osláviť aj 27 rokov. Platí to?

Hádam áno, netreba robiť retro k nejakému číslu, robíme stále nové pesničky, chceme ísť smelo vpred, netreba sa toľko obzerať. To bude stačiť trebárs pri okrúhlej tridsiatke.

Chystáte nový album, už ste vydali dve nové pesničky.

Myslím, že sme na dobrej ceste, už je päť šesť pesničiek napoly hotových. Naša práca na pesničkách prebieha na chalupe – aj keď ja som skôr taký spiaci supervízor. Kapela sedí celé dni v skúšobni a vymýšľa pesničky a ja kontrolujem, či všetko prebieha, ako má.

Už si ostatných niekedy zastavil, že toto nie je dobré?

Veľakrát, ale bolo mi to „prd platné.“ Mám nulové právo veta, môžem ich maximálne vysmiať. Najskôr vzniká melódia, až potom text, ale tam už právo veta mám – aby mi text „sedel do huby“. Napríklad nejaké slovo nepoužívam, asi pred štyrmi rokmi sme čosi také riešili.

Aké? Máš príklad? My sme sa napríklad s kamarátmi nedávno bavili o slove vajatať – zdalo sa im čudné.

Teraz si na konkrétny príklad nespomeniem, ale slovo vajatať poznám, aj by som ho vedel použiť v texte. Ale že by som ho len tak vyprskol v pesničke…

Veď aj Polemic má obľúbenú pesničku Komplikovaná o množstve cudzích slov s refrénom: Kto sa v tých slovách vyznať má/ Prečo je komplikovaná/ Chceš ju celú prečítať/ Na pomoc slovník musíš brať… Chceš, aby text mal aj zmysel, nielen aby dobre znel?

Hej, ale bol by som rád, aby to aj dobre znelo.

A čo je z tohto pohľadu vydarená pesnička?

Naša nová pesnička je vycibrená – volá sa To okolo nás.

Ako píšu dvaja ľudia pesničkový text? Pod textom tohto songu sú totiž podpísaní Matúš Vallo a Jana Kirschner.

A Tomáš Šedivý tam nie je napísaný? Ja som prispel kúskom „letíme je nekonečná naša sloboda“.

Para feat. Jana Kirschner a Marek Starkov - To Okolo Nás

Tá pesnička je krásna, ale znie celkom inak ako ostatné pesničky Pary. Prečo?

Už máme po štyridsiatke, ale prirodzeným vývojom bol pomalší aj náš predchádzajúci album Našou krajinou. Ja síce protestujem, lebo mám dušu rockera, ktorá piští po tanečnejšej hudbe, ale umlčí ma kvalita pesničky.

K pesničke máte aj zaujímavý čiernobiely klip, kde všetci členovia kapely jazdia na kolobežke. Ty však vraj kolobežky nemáš rád, prečo?

Myslím, že ani v detstve som nestál na kolobežke, až teraz prvýkrát – a hneď sme mali točiť klip. Ale dokonca som z nej nespadol ani som nespôsobil žiadnu nehodu.

K pesničke To okolo nás som našla na webe komentáre ako „parádny song, parádne video“, „starší, tichší, jemnejší, fajn“. Tešia ťa takéto komentáre?

V dnešnej dobe plnej nenávisti človeka pozitívne komentáre len potešia.

Dokonca niekto napísal, že Lasky v pesničke miestami znie ako pán Lasica.

Ó, to si ale nemyslím. Hoci s pánom Lasicom sme robili projekt Bolo nás jedenásť. To sa mi zasa splnil sen. V roku 2017 som na Pohode spieval piesne Chcel by som byť taký báči a Ach, to by boli vojny malebné či Ježibaby. Hral sa tam celý album a v úlohe Jula Satinského sa striedali Mišo Kaščák, Braňuško Jobus, Ďuro Podmanický a Martin Višňovský.

Bol to nápad Miša Kaščáka, lebo hoci jednotlivé pesničky zneli v divadelných predstaveniach, celý album Bolo nás jedenásť nikdy dovtedy neodznel naživo. Mišo Kaščák dal teda dokopy kapelu a odohrali sme aj zájazdové predstavenia. V roku 2019 sme vytvorili ešte rozšírenú verziu, pribudli ďalšie pesničky a spieval aj Peter Lipa, Whisky, Lyrik, Juro Benetin, Zuzana Kronerová a izraelská speváčka skupiny Lola Marsh Yael Shoshana Cohen.

Ako sa spolupracuje s človekom ako Milan Lasica, nezväzoval ťa rešpekt?

Jasné, že som mal „knedľu v krku“, ale potom sa ukázalo, že je všetko v pohode a uvoľnil som sa. Bol to milý projekt.

Ako vznikajú spolupráce, napríklad s Janou Kirschner sa asi poznáte dlho?

Veľmi dlho, roky spolupracujeme aj sa kamarátime, sme priam rodinne prepojení, Matúšova manželka je manažérkou Janky Kirschner. Väčšinou chceme spolupracovať s kamarátmi, ktorých poznáme a vieme sa na nich spoľahnúť, to Janka dokonale spĺňa a v tom, čo robí, je absolútna „topka“.

Veci väčšinou prídu vtedy, keď majú prísť. Teraz máme najbližší plán do roka nahrať album a keď sa vyskytne dobrá spolupráca, nebudeme sa jej brániť. Koncertný kalendár sa nám už zapĺňa, uvidíme, aká bude situácia na jeseň.

Obávate sa covidu? Ako vám zasiahol do koncertovania?

V lete sa síce hralo, to je vždy od júna do septembra, ale zvyšok roka sa ani nedalo stretávať a nahrávať. Jasné, že môžeme byť v kontakte cez internet, ale stretnutia v skúšobni to nenahradí. Zároveň je veľká časť hracej sezóny v krytých priestoroch, v kluboch – rôzne beánie, firemné akcie, plesy, táto časť sezóny ušla kapelám, ale bol to problém aj pre kluby.

Čo si robil v čase, keď sa nedalo koncertovať?

Pracoval v rodinnej firme, ktorá je zameraná na dovoz sadeníc, kvetov, substrátov do skleníkov.

Skupina Para je na scéne už 27 rokov. Foto: Viktor Cicko
Para Skupina Para je na scéne už 27 rokov.

Máš vzťah k rastlinám a záhrade?

Ako sa vraví, obuvníkove deti chodia bosé, ale niečo na záhradke pestujem.

Keď už sme pri záhradníckej téme, ty si sa pred pár rokmi mihol ako záhradník dokonca vo filme Hovory s TGM, kde hral prezidenta Masaryka Martin Huba. Ako si sa k tomu dostal?

Na pive, kde som sedel s režisérom a producentom tohto filmu. Len som tak „plácol“, že tam by som chcel hrať, lebo Tomáš Garrigue Masaryk je moja obľúbená osobnosť. Jeho Hovory s Karlom Čapkom som aj čítal.

Ale v tom filme sú len dve veľké postavy, Masaryk a Čapek, ktorých hrajú Martin Huba a Jan Budař. Potom sa tam mihne fotograf, ktorého stvárnil Roman Luknár, Lucia Siposová ako komorná a ako záhradníka tie tri sekundy uvidíte aj mňa.

Máš rád Karla Čapka?

Jasné, čítal som RUR, Bílu nemoc, tieto Hovory s TGM…

Máš čas čítať?

Chcel by som mať viac času na čítanie. Moje obľúbené miesto, kde čítam, je záchod. Mám tam zásobu knižiek, v posledných rokoch som prešiel na komiksy, rastú mi tam kopy káčerov Donaldov a mikmauzov. Mám tam aj komiks Ďura Balogha a Martina Gärstnera o dvojici L+S nazvaný Radostná správa. Mám rád aj severské detektívky a počas dlhých jázd autom som si s obľubou púšťal audioknihy. Niekedy mi už totiž hudba liezla hore krkom.

Apropo, keď sa vám obohrá pesnička, vraj jej pozmeníte tempo…

…alebo štruktúru. Napríklad pesnička Brutálna zostava mala asi dvanásť verzií. Vždy sa však nájdu ľudia, ktorí ju chcú počuť v pôvodnej verzii.

Ešte poďme k vašej ďalšej novej pesničke, ktorá sa volá Stane sa. O čom je?

Stane sa je pesnička viac typická pre Paru, s úderným refrénom, ale v pomalšom tempe. Je pekná, stojí za vypočutie. Obe nové pesničky – Stane sa aj To okolo nás – budeme hrať aj na koncertoch. Vždy je zaujímavé sledovať aj reakcie poslucháčov na nové či pozmenené pesničky. Je to taká sociológia v praxi.

Bavilo by ťa byť sociológom?

Som sociológ amatér. Niekedy sa mi zdá neuveriteľné, aké rôzne typy ľudí prichádzajú na naše koncerty – od párikov, dredáčov, detí, v strede stojí naštvaný šedivý „týpek“, čo na koncert zablúdil so svojou mladšou frajerkou. Vidím za tým množstvo príbehov.

Pod vašimi videami som našla niekoľko komentárov v štýle, ako ľuďom vaše pesničky rozjasnili deň. Stáva sa to často?

Som rád, že šírime dobrú energiu a zlepšujeme im náladu koncertom či videom. Je to fakt dobrý pocit.

Takže spievať v kapele je najlepšie povolanie?

Je to najlepší a najdrahší koníček. Uživiť by sa tým dalo, len by sme museli skromnejšie žiť alebo oveľa viac hrať, ale to už by nás nemuselo baviť.

Tomáš Šedivý - Lasky

Narodil sa 14. júna 1980 v Bratislave. Po absolvovaní Gymnázia Jura Hronca nastúpil ako spevák do poprockovej hudobnej skupiny Para, ktorá za 27 rokov existencie vydala 7 radových albumov (Veci začnú fungovať, 1234, Brutálna zostava, Para, Povstanie, Menšina, Našou krajinou), jednu výberovku, 2 DVD a hity ako Abstinent či Otec. Para patrí k najlepším koncertným kapelám na Slovensku, spolupracuje napríklad s Janou Kirschner – najnovšie majú spoločnú pieseň To okolo nás. Para pravidelne koncertuje a zúčastňuje sa na letných festivaloch ako Pohoda, Grape, Žákovic Open či na študentských majálesoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #rozhovor #Para #lásky #Tomáš Šedivý