Hudba vzdialených krajín zaznie na festivale Dolce Vitaj

Úvodný koncert 15. ročníka talianskeho festivalu Dolce Vitaj bude patriť výnimočnému zoskupeniu hudobníkov, ktorí vždy spolupracovali s umelcami svetového mena. Trio Di Bonaventura-Nardi-Tavolazzi sa v Bratislave predstaví po prvýkrát.

22.05.2022 14:00
Elias  Ares e Daniele - Low defin Foto:
Elias, Ares a Daniel vystúpia spoločne na podujatí Dolce Vitaj.
debata

Repertoár koncertu stojí na hudobných tradíciách vzdialených krajín Latinskej Ameriky, Stredného východu, Severnej Afriky a južnej Európy, kde v každom tóne cítiť horúce slnko a fascinujúcu nadčasovú atmosféru.

Na čele zoskupenia stojí Daniele Di Bonaventura, skladateľ, multiinštrumen­talista, hudobný aranžér a predovšetkým jeden z najlepších svetovo uznávaných hráčov na bandoneón. Jeho hudobný záber je veľmi široký – od klasickej hudby, cez etno, jazz, tango až po súčasnú hudbu. Daniele Di Bonaventura je výraznou osobnosťou talianskej hudobnej scény, jeho hudobná kariéra je ovenčená spoluprácami s hudobníkmi ako ako Enrico Rava, Paolo Fresu, Stefano Bollani, A Filetta, Oliver Lake a mnohí ďalší.

Ako hráč na bandoneóne prezentoval svoju tvorbu na významných medzinárodných festivaloch: Music Hall Festival a Royal Festival Hall v Londýne, Umbria Jazz, Literárny festival v Mantove či Music Hall v Leurwardene. Hudba Daniela Di Bonaventura tvorí súčasť úspešných filmov, spomeňme snímku držiteľa Zlatej Palmy z Cannes Ermanna Olmiho „Torneranno i prati“ (A lúky opäť rozkvitnú).

Daniele Di Bonaventura je jedeným z najlepších... Foto: Dolce Vitaj
Daniele-Di-Bonaventura Daniele Di Bonaventura je jedeným z najlepších svetových hráčov na bandoneón.

Elias Nardi si prehĺbil znalosti v hre na nástroj Oud (arabská lutna) počas mnohých ciest do oblasti Stredného východu. Navštevoval hodiny palestínskeho virtuóza Adela Salameha, pričom si vytvoril osobný vzťah k nástroju pri plnom rešpektovaní miestnych tradícií hry na lutnu. S projektom Elias Nardi Group pravidelne vystupuje na koncertoch a festivaloch v rôznych krajinách sveta a nahráva pre významné európske rozhlasové stanice ako Radio Rai, RSI Radi Svizzera Italiana, RTBF Radio Television Belge Francophone.

Piazza Duomo v Miláne Čítajte viac Taliansko ako krajina nahých námestí

Ares Tavolazzi študoval hru na violončelo a kontrabas na konzervatóriu vo Ferrare. Pracoval ako štúdiový hudobník pre Paola Conteho, Francesca Gucciniho a iných. Počas rokov 1973–1983 spoločne s Demetriom Stratosom, Patriyiom Farisellim a Giuliom Capiozzom tvoril súčasť legendárneho zoskupenia Area. So skupinou nahrali desiatku albumov a zúčastnili sa na mnohých medzinárodných festivaloch. V tom období žil v New Yorku a dostal sa bližšie k džezu. V roku 1982 sa spoločne so Stevem Lacym a Pietrom Tonolom zúčastnil na turné orchestra Gila Evansa. Po tri nasledujúce roky (1984–1986) viedol rebríček talianskych basgitaristov vydávaný časopisom Guitar Club.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dolce vitaj