Konvergencie pozývajú na hudbu Johannesa Brahmsa. Koncert bude vo štvrtok

Festival Konvergencie sa po dvoch mesiacoch vracia do Moyzesovej siene, aby priniesol ďalší neobyčajný koncert. Už tento štvrtok 26. mája o 19. h tu opäť zaznie hudba Johannesa Brahmsa. Na pódiu sa tentoraz stretnú výnimočná klaviristka Nino Gvetadze, ktorej koncert patril k najsilnejším momentom marcového festivalu, huslistka z Holandska Frederieke Saeijs a po nútenej prestávke aj violončelista Jozef Lupták.

23.05.2022 17:00
Jozef Luptak foto Brano Gotthardt Foto:
Violončelista Jozef Lupták bude koncertovať s hudobníčkami z Holandska.
debata

„Koncert BRAHMS VII – POSTSCRIPTUM bude pre mňa veľmi špeciálnym. Po dlhšej pauze budem hrať v Bratislave moje obľúbené diela Brahmsa s výbornými hudobníčkami z Holandska. Nezabudneme ani na ukrajinských autorov. Veľmi sa poteším, ak prijmete moje pozvanie a prídete na koncert,“ odkazuje fanúšikom hudby Lupták.

Nino Gvetadze spoločne s Jozefom Luptákom a s holandskou huslistkou Frederieke Saeijs zahrajú Violončelovú sonátu č. 1 e mol, op. 38, Husľovú sonátu č. 2 A dur, op. 100 a Klavírne trio H dur, op. 8. Inšpiráciou pre vznik Husľovej sonáty č. 2 A dur op. 100 bolo priateľstvo a možno niečo viac. Naznačujú to citáty v skladbe, napríklad z piesne Komm bald (Príď čoskoro).

Nino Gvetadze foto-Sarah Wijzenbeek Konvergencie Čítajte viac Zahrať Brahmsov pianový koncert je ako zdolať Everest

Sonáta, vytvorená v roku 1886 pri švajčiarskom jazere Thun, vznikla podľa Brahmsových slov v čase „očakávania príchodu milej priateľky“. Bola ňou mladá speváčka Hermína Spiesová, ktorej je pieseň Komm bald venovaná. V rovnakom čase píše Brahms Maxovi Kalbeckovi: „Dostávam sa do veku, kedy muž ľahko spraví niečo hlúpe. Musím si preto dávať dvojnásobný pozor.“

Okrem Klavírneho tria, op. 8, ktoré je prvým samostatným komorným opusom skladateľa, a v ktorom sa spája mladícky vzlet i vzdor s odkazmi na piesne Beethovena a Schuberta, zaznie na koncerte aj Violončelová sonáta č. 1 e mol – Brahmsova pocta Johannovi Sebastianovi Bachovi.

Holandská klaviristka Nino Gvetadze už na... Foto: Festival Konvergencie
konvergencie Holandská klaviristka Nino Gvetadze už na Konvergenciách vystupovala.

Holandská klaviristka gruzínskeho pôvodu Nino Gvetadze študovala hru na klavír vo svojej rodnej krajine, odkiaľ sa presťahovala do Holandska. Tu pôsobila ako členka klavírneho tria s Frederieke Saeijsovou a Majou Bogdanović. Medzi jej najväčšie úspechy na klavírnych súťažiach patrí získanie 
2. miesta (Ceny kritiky a publika) na Medzinárodnej súťaži F. Liszta v r. 2008 v Rusku a získanie prestížneho ocenenia Borletti-Buitoni Trust Award (2010).

V r. 2018 – 2019 bola tvárou Rádia Classic FM Netherlands. Holandská televízia odvysielala koncert, ktorý odohrala s Brodsky Quartet. Spolupracuje s vydavateľstvom Challenge Classics, pre ktorý nahrala CD Ghosts s 24 prélúdiami F. Chopina. Album sa stretol s uznaním kritiky a dostal sa aj na zoznam nahrávok nominovaných na „Preis der deutschen Schallplatten­kritik“.

uslistka Frederieke Saeijs. Foto: Festival Konvergencie
konvergencie uslistka Frederieke Saeijs.

Huslistka Frederieke Saeijs, pôvodom z holandského Haagu, bola v útlom veku hudobne vzdelávaná Suzukiho metódou výučby hry na husliach. V štúdiu neskôr pokračovala na Royal Conservatoire v Haagu. Absolvovala majstrovské kurzy u významných umelcov H. Krebbersa a B. Kushnira. Počas vysokoškolského štúdia na University Jacobs School of Music v Bloomingtone (USA) pracovala pod vedením M. Fuksa. Už počas tohto obdobia vynikala obdivuhodnou jedinečnou muzikalitou. Stala sa víťazkou množstva prestížnych husľových súťaží.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #konvergencie festival #Jozef Lupták #Johannes Brahms