Dušan Grúň má 80

Zahraniční speváci ako Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis junior, Paul Anka, ale aj skupina The Beatles boli vzormi speváka Dušana Grúňa, ktorý sa dnes (26. mája) dožíva 80 rokov.

26.05.2022 12:00
Dušan Grúň - bývanie Foto:
Dušan Grúň.
debata

„Inšpirovali ma hlavne tí speváci, ktorí sa venovali swingu. Ďalej to boli pesničky, ktoré zaznievali v čase mojej puberty v rámci hitparád na Rádiu Luxembourg. Boli to speváci, čo určovali trend a smer. Potom to boli skupiny ako napríklad The Beatles to bola absolútna skupina, ktorej harmónia, rytmy a spev vytvorili ďalší mostík a krôčik k tomu, čo sa dnes produkuje,“ vyznal sa pre TASR pri príležitosti svojho životného jubilea Dušan Grúň.

Dušan Grúň - Carmen / Butterfly

Podľa neho sa dnes produkuje muzika, ktorá mu už nekonvenuje, ale dodáva, že každá generácia má svoj štýl. „Určite budú nejaké pesničky, ktoré sa zachovajú, tak isto ako sa zachovali iné piesne a stali sa z nich evergreeny. Niektoré z nich som počúval, keď som bol chlapec a za mladi,“ povedal spevák. Dušan Grúň sa narodil 26. mája 1942 v Žiline. Zmaturoval v roku 1959 v Košiciach. Jeho ďalšie kroky viedli na Vysokú školu hutnícku do Ostravy, kde začínal s hudbou. V amatérskej kapele hral na trúbke a trombóne, a keďže nikto v kapele nechcel spievať, skúsil to sám.

Dušan Grúň - Malvína

V roku 1963 nastúpil do profesionálneho orchestra Iva Pavlíka. S ním nahral aj prvé rozhlasové a gramofónové snímky. Chvíľu sa rozhodoval medzi populárnou hudbou a džezom, spieval s Ostravským rozhlasovým orchestrom aj orchestrom Rudolfa Sochora. K spolupráci ho v tom čase prizval aj Tanečný orchester Československého rozhlasu s dirigentom Karlom Krautgartnerom.

Od mája 1965 bol členom a spevákom orchestra Juraja Velčovského. Prvými hitmi s týmto orchestrom boli Hrmí a Starý rodný dom, v origináli Green, Green Grass Of Home speváka Toma Jonesa.

Dušan Grúň - bývanie Čítajte aj Dušan Grúň staval dom vlastnými rukami, pozrite sa naň

Úspešné bolo pre Dušana Grúňa obdobie od roku 1968, kedy nahral väčšinu svojich hitov ako Butterfly, Plavovláska, Kde si bola, keď tu hrmelo, Malvína či Synček neplač. V roku 1973 mu vyšla prvá LP platňa Dušan Grúň. Svoju popularitu si udržal aj vďaka častému účinkovaniu v televíznych zábavných a hudobných programoch.

Dušan Grúň - Kde si bola, keď tu hrmelo?

Za najkrajšie vo svojej kariére považuje to, že sa mohol venovať tomu, čo ho bavilo a čím sa živí celý život. „Znamená to, že som sa mohol venovať hudbe a spevu. Bol to pre mňa najkrajší dar môjho osudu. Mal som možnosť stretnúť sa s vynikajúcimi muzikantmi a dokonca s nimi aj hrať buď na husliach, na trombóne alebo trubke. Takže pre mňa to bolo veľké zadosťučinenie a poctou, že som sa mohol venovať tomu, čo mám veľmi rád a to muzike,“ dodal pre TASR jubilant.

Dušan Grúň - Ó Marianna

V 90. rokoch oživil éru slovenskej populárnej piesne Ivan Krajíček s hudobno-zábavným programom Repete, v ktorom účinkoval aj Dušan Grúň. V roku 2006 vyšla kompilácia jeho najväčších hitov 20 NAJ. V roku 2012 vydal nový album Dušan Grúň spomína na Franka Sinatru, na ktorom prespieval hity tohto populárneho Američana. V apríli 2018 bol jedným zo spevákov na koncerte S úsmevom sa dívam na svet, ktorý bol poctou skladateľovi Pavlovi Zelenayovi.

DUŠAN GRÚŇ - BUTTERFLY

Dnes, v deň svojich narodenín, uvádza spevák v Bratislave koncert Dušan Grúň 80. narodeniny, na ktorý prídu jubilantovi zagratulovať a zaspievať viaceré známe osobnosti – medzi nimi Marcela Laiferová, Peter Stašák, Karol Konárik, Marika Škultétyová, Eva Máziková, Otto Weiter, Maja Velšicová, ako aj ďalší interpreti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Grúň