Hudbu Pelady si už kritika obľúbila. Dvojica z Kanady zahrá v Bratislave

V Bratislave na svojej jedinej zastávke v strednej Európe zahrá vychádzajúca hviezda experimentálnej elektroniky aj synth-punku - Pelada.

30.05.2022 11:00
Pelada Pelada Pelada 2 Rebecca Storm Foto:
Pelada vychádza z montrealskej undergroundovej scény a duo rýchlo upútalo pozornosť svetovej tanečnej scény.
debata

Fanúšikovia živelných šou, angažovanej tvorby, experimentálnej elektroniky, ale aj synth-punku si prídu na svoje 15. júna v T3 – kultúrnom prostriedku. V električke vystúpi kritikmi oceňovaná vychádzajúca hviezda z prestížneho labelu PAN – Pelada.

Pelada je duo vychádzajúce z montrealskej undergroundovej scény, ktoré rýchlo upútalo pozornosť nielen svetovej tanečnej scény. Predtým ako sa v roku 2019 s debutovým LP Movimiento Para Cambio stali súčasťou prestížneho labelu PAN (na ktorom vydávajú aj mená ako Eartheater, Puce Mary, Amnesia Scanner, M.E.S.H., Beatrice Dillon, Lee Gamble či Pan Daijing) stihli vydať dve EPčka a vyniknúť svojimi radikálnymi a živelnými vystúpeniami.

Debutom si ihneď získali pozornosť hudobnej kritiky – Mixmag ho rovno zaradil medzi najlepšie albumy dekády, Resident Advisor či FACT Mag ho označil za jednu z najlepších nahrávok roka, Stereogum za najlepší elektronický album roka, kým DJ Mag napísal, že „sú vitálnym a súčasným prírastkom do punkového kanónu tanečnej hudby“.

Boy Harsher Čítajte viac Boy Harsher zahrajú neónovú temnotu

Ich spolupráca je zmesou naliehavých vokálov v španielčine zameraných na témy moci, kontroly, sociálnej či klimatickej spravodlivosti s hardvérovými samplermi, syntetizátormi a bicími automatmi. Jedinečný zvuk ich priviedol k tomu, že vystupujú v rôznych kontextoch, či už ide o hranie s punkovými formáciámi alebo naopak o živé vystúpenia počas vrcholných hodín v kluboch ako je Berghain.

Počas pandémie zbierali na online koncertoch peniaze pre miestne charitatívne organizácie vystúpením na dnes už legendárnej LGBTQiA2+ Zoom párty Club Quarantine, a tiež pre latinskoamerický queer kolektív Chimbites.

Počas aktuálneho turné Pelada v Berlíne dokončila svoj druhý album a zahrá si na festivaloch ako Les Nuits Sonores, B-Sides či Primavera, ale napríklad aj s Kim Gordon zo Sonic Youth. Koncert v T3 – kultúrnom prostriedku je ich jedinou zastávkou v strednej Európe. 
Zvuk aj étos Pelady sa premieta do galvanizujúcej živej šou, ktorá rozprúdi tanečné parkety na festivaloch, v kluboch aj v punkových bunkroch – a samozrejme aj v električke.


Isama Zing Čítajte viac Srnku bolia nohy a Boh hrá na mixér

S Peladou zahrá wyme, zakladateľka queer safe-space klubovej noci xeno-.
 Vo svojich setoch sa špecializuje na chirurgické spájanie odvrátených strán klubovej, popovej a experimentálnej produkcie. Fragmenty nových aj opovrhnutých klubových subžánrov, remixy remixov, hybridný zvuk vychádzajúci z decentralizo­vaných soundcloudových scén, občasný latinskoamerický závan a R'N'B vokály vo svojich setoch prelína s novým zvukom Afriky (gqom, kuduro), global bass či ostrými metalickými odtlačkami postdigitálnej doby.



© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #elektronická hudba