Rolling Stones oslavujú. "Valia sa" už 60 rokov

Hudobné skupiny nemajú rodné listy, a tak ťažko zistiť, kedy presne vznikli. Pri tých starých zostávajú len matné spomienky - a legendy. No a podľa nich sa niekedy v máji 1962 zrodila v Londýne jedna z najslávnejších rockových kapiel všetkých čias - Rolling Stones. Jej členovia plánujú 60 rokov svojho pôsobenia osláviť veľkolepým turné po desiatich krajinách Európy, ktoré sa začne už v stredu v Madride.

31.05.2022 08:00
Rolling Stones Foto:
Členovia skupiny Rolling Stones na snímke z februára 2008. Zľava: Ronnie Wood, bubeník Charlie Watts, ktorý vlani zomrel, Keith Richards a spevák Mick Jagger.
debata (4)

Rockoví veteráni za dva mesiace odohrajú 14 koncertov, 15. júla aj vo Viedni. Ak to zvládnu, bude to obdivuhodný výkon, veď spevák Mick Jagger a gitarista Keith Richards majú už 78 rokov a gitarista Ronnie Wood bude mať zajtra 75. Ich bubeník Charlie Watts sa osláv nedožil, skonal v auguste minulého roka.

Charlie Watts Čítajte viac Odišiel Charlie Watts, elegán medzi rockermi

„Rokenrol alebo hocijaký druh populárnej hudby by ste nemali robiť, keď máte 70 rokov,“ priznal Jagger pre britské noviny Sunday Times. Robiť čokoľvek s takým vysokým výdajom energie je podľa neho v tomto veku už vyčerpávajúce. Zároveň je to však aj výzva.

Kapela sa preto rozhodla, že to spraví poriadne, hoci by mohla hrať iba pomalé piesne. „Pri nich by som mohol sedieť na stoličke,“ zažartoval líder skupiny.

(I Can't Get No) Satisfaction

Vie, o čom hovorí. Po tom, čo mu pred troma rokmi operovali srdcovú chlopňu, bude jeho spoločníkom na koncertnej šnúre i kardiológ. A okrem hudobných skúšok už niekoľko týždňov usilovne cvičí. Podobne „bojuje“ aj Wood, ktorý mal problémy s rakovinou pľúc.

„Snažím sa stále hýbať, zahrievať si kĺby,“ opísal. Asi najpokojnejšie to má Richards, ktorý po 55 rokoch prestal fajčiť a vyhýba sa alkoholu. „Zo všetkého raz vyrastiete. Celý život som sa vzdával rôznych vecí a to robím aj teraz,“ prezradil hudobník.

Ruby Tuesday

Protiváha Beatles

História skupiny sa začala písať, keď sa spevák a gitarista Brian Jones (1942 – 1969) rozhodol, že si založí vlastnú kapelu. 2. mája 1962 uverejnil inzerát, že si hľadá spoluhráčov.

Pôvodnú zostavu vytvorili Jagger a Richards (poznali sa už zo školy), Jones, klávesista Ian Stewart, basgitarista Dick Taylor a bubeník Tony Chapman.

As Tears Go By

Názov formácie vznikol náhodou. Ako spomínal Richards, Jones telefonoval, aby dohodol vystúpenie. Keď sa ho spýtali na meno skupiny, zrak mu padol na platňu amerického bluesového speváka Muddyho Watersa.

Jedna z jeho skladieb sa volala Rollin' Stone, čo sa mu zdalo výstižné. (Rolling Stone – doslova „valiaci sa kameň“ je hovorový výraz pre človeka, ktorý veľmi často mení svoje zvyky, bydlisko alebo prácu).

Členovia The Rolling Stones, zľava Charlie...
Záber z koncertu Rolling Stones na poštovej...
+13Skupina The Rolling Stones. Zľava Ronnie Wood,...

Keď sa potom 12. júla 1962 predstavili na prvom koncerte v londýnskom klube Marquee, hrali už pod menom The Rollin' Stones. Zloženie kapely sa časom menilo. V januári 1963 sa k nim pridal Watts a o štyri mesiace neskôr sa ich ujal iba 19-ročný manažér Andrew Oldham, ktorý v ich divokosti videl protipól k „uhladenejšej“ skupine Beatles, a na tom chcel stavať.

Rolling Stones - poštová známka Čítajte viac Pocta pre Rolling Stones. Vyjdú na poštových známkach

V júni 1963 kapela nahrala prvý singel a onedlho aj druhý – pieseň I Wanna Be Your Man. Jej autormi boli John Lennon a Paul McCartney, ktorí im ju ako priateľom darovali. V apríli 1964 vyšiel prvý album The Rolling Stones zložený hlavne z prevzatých skladieb.

Paint It Black

Lietanie bez povolenia

Zlom nastal v januári 1965 s druhou platňou, ktorá sa výborne predávala. Na koncerty chodili tisíce ľudí a Jagger s Richardsom už prišli na to, ako skladať hity. V máji 1965 to dokázali piesňou (I Can't Get No) Satisfaction, ktorá dobyla hudobné rebríčky v Británii aj USA. Potom už kapela slávila jeden úspech za druhým.

She's a Rainbow

V roku 1968 ju opustil jej zakladateľ Jones, ktorého silnú drogovú závislosť už ostatní nehodlali tolerovať (krátko na to sa utopil v bazéne). Skupina si prešla rôznymi skúškami – drogami, alkoholom, aférami, škandálmi aj sólovými projektmi, v druhej polovici 80. rokov sa takmer rozpadla.

Angie

Rolling Stones vydali až 30 štúdiových a 25 výberových albumov, 23 platní z koncertov a 120 singlov. S vyše 240 miliónmi predaných hudobných nosičov sú štvrtou najpredávanejšou kapelou v histórii. Získali viacero ocenení, v roku 1989 ich uviedli do Rokenrolovej siene slávy a v roku 2004 do Hudobnej siene slávy Veľkej Británie.

Honky Tonk Women

A v čom tkvie tajomstvo ich úspechu? Richards v autobiografii spomína, aké mal pocity, keď hral so skupinou po prvý raz.

„Je istý moment, keď si uvedomíte, že ste naozaj na chvíľu opustili planétu a nikto sa vás nemôže dotknúť. Vznášate sa, lebo ste s partiou chalanov, ktorí chcú robiť to isté čo vy. A keď to funguje, dostanete krídla. Viete, že ste boli niekde, kam sa väčšina ľudí nikdy nedostane… A stále sa tam chcete vrátiť. Je to ako lietať bez povolenia,“ vysvetlil Richards. Možno to isté cítia i fanúšikovia…

Start Me Up

Najväčšie hity Rolling Stones

Time Is On My Side, Heart of Stone, Play With Fire, (I Can't Get No) Satisfaction, As Tears Go By, Lady Jane, Mother's Little Helper, Paint It Black, Ruby Tuesday, Let's Spend the Night Together, Angie, Honky Tonk Women, Brown Sugar, Miss You, Wild Horses, She's a Rainbow, Start Me Up, The Worst.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #hudba #Mick Jagger #rock #Rolling Stones #rocková skupina