Na Viva Musica! sa zmestí hudba aj humor

Festival Viva Musica! sa tento rok vzdal obvyklého júlového termínu, do ulíc a na scény hlavného mesta zavíta už od 23. do 30. júna. Jeho prvý sobotňajší koncert venovaný spomienke na Jara Filipa tak zároveň otvorí aj Bratislavské kultúrne leto. Na Tribute to Jaro Filip pripomenú Filipove piesne na Hlavnom námestí osobnosti nielen z hudobnej sféry ako napríklad Robert Roth, Zuzana Krónerová, Peter Lipa, Andrej Šeban, Oskar Rózsa, Martin Valihora a iní.

22.06.2012 08:00
Nigel Kennedy Foto:
Nigel Kennedy
debata

Viva Musica! festivalový týždeň využije naplno – v nedeľu napríklad ponúka na výber hneď z dvoch koncertov. Najskôr na nádvorí Starej radnice o 17. hodine predstaví vokálna skupina Fragile program pre najmenších Zvieracie rozprávky. O 20. hodine potom v neďalekej Starej tržnici pripomenie herec a zabávač Marián Čekovský hudobnú stránku svojho talentu. Hoci pôjde o autorskú one¤man šou, na pódium si prizve napríklad aj gitaristu Henryho Tótha či multiinštrumen­talistu Oskara Rózsu.

Spojenie humoru a hudby je kľúčové aj pre pondelňajšie vystúpenie dvojice Aleksey Igudesman a Hyung-ki Joo. Duo virtuózov má vo svete povesť jedinečných popularizátorov vážnej hudby a slovenskému publiku sa s bláznivým programom A Little Nightmare Music predstaví v absolútnej premiére. V utorok 26. júna ich na tom istom pódiu vystrieda špičkový britský huslista Nigel Kennedy so svojím kvintetom. Vďaka nahrávke Vivaldiho Štyroch ročných období Kennedy získal titul autora najpredávanejšieho nosiča s klasikou v dejinách a tak má vo svete povesť pravej hudobnej celebrity.

Z Británie prichádza aj ďalšia z hviezd – skladateľ a klavirista Michael Nyman, ktorý je po celom svete známy vďaka autorstvu filmovej hudby, napríklad aj do snímky The Piano. Fanúšikovia hudobného minimalizmu si na koncerte jeho kapely prídu na svoje už 27. júna. O deň neskôr sa zase pred obecenstvo po dlhšej pauze vráti mimoriadne úspešný spoločný program Ivy Bittovej, súboru Solamente Naturali a skladateľa Vladimíra Godára Mater.

V piatok 29. júna sa podľa slov riaditeľa festivalu Mateja Drličku obecenstvo môže pripraviť na náročnejší hudobný zážitok, bude ním Svätenie jari Igora Stravinského v podaní 100-členného orchestra zlínskej Filharmónie Bohuslava Martinů. Pod vedením celosvetovo uznávaného slovenského dirigenta Juraja Valčuhu tak vznikne napríklad aj rekord v počte hudobníkov hrajúcich naraz na Hlavnom námestí.

Záverečný galaprogram sa už tradične zavďačí najmä milovníkom opery. Po etablovaných legendách dá Viva Musica! priestor hviezdam vychádzajúcim – dvojici víťazov prestížnej opernej súťaže Placida Dominga Operalia. Bulharská sopranistka Sonya Yoncheva, ktorá má povesť nasledníčky fenomenálnej Anny Netrebko, spoločne s rumunským tenoristom Stefanom Popom predvedie klasický výber z árií Donizettiho, Verdiho či Pucciniho. Pod taktovkou ruského dirigenta Mikhaila Tatarnikova sa tento rok finále Viva Musica! uskutoční 30. júna na nádvorí Bratislavského hra­du.

debata chyba