Aká je budúcnosť klubovej hudby z Londýna, Mali, Libanonu a Angoly?

Už 17. a 18. júna sa v Bratislave koná festival Sensorium: Beyond The Sound 2022.
 Návštevníci sa môžu tešiť na dva večery so zásadnými postavami súčasnej hudby a celkom nový klubový zvuk od oceňovaných umelcov. Takými sú londýnska hudobníčka Poison Anna, malijský producent a DJ Diaki, austrálsko-libanonský producent a DJ Plead, ale aj Nazar z rešpektovaného vydavateľstva Hyperdub Records.

10.06.2022 14:00
UGANDA - CULTURE - MALIAN PRODUCER DJ DIAKI Foto:
DJ Diaki je riaditeľ komunitného rádia v Mali. Spolupracuje s labelom Nyege Nyege Tapes.
debata

Súčasné dianie na poli medzinárodných festivalov novej a experimentálnej hudby definujú snahy prezentovať čo najširšie spektrum umelcov a umelkýň, ktorí boli doteraz vyčlenení na okraj záujmu. Táto snaha je však na Slovensku reflektovaná len okrajovo. Pre ambiciózny program Sensorium: Beyond the Sound je príznačná chuť kráčať mimo vyšliapané chodníčky. Tomu nasvedčuje aj fakt, že traja zo štyroch hlavných hostí zadefinovali svoj vlastný subžáner a pretvorili tak charakter globálnej scény smerom k väčšej diverzite.

Hlavným hosťom festivalu je angolský, v... Foto: Sensorium
natar sensorium Hlavným hosťom festivalu je angolský, v Holandsku usadený producent Nazar.


Hlavným hosťom festivalu je angolský, v Holandsku usadený producent Nazar z vydavateľstva Hyperdub, ktoré ma v katalógu vplyvné mená elektronickej scény ako napr. Burial, Laurel Halo či Fatima Al Qadiri. Na Slovensku sa podobne ako zvyšok hostí predstaví vôbec po prvýkrát.

O jeho oceňovanom albume ‚Guerrilla‘ napísal britský magazín The Quietus ako o: “úžasnej, osobitej nahrávke, ktorá okupuje veľmi jedinečný umelecký priestor. Nazarovo „rough kuduro“ znie ako máločo iné.” Autobiografický album reflektuje 27 rokov trvajúcu občiansku vojnu v Angole, v ktorej bol jeho otec generálom rebelov bojujúcich za demokratické princípy.


Rough Kuduro (teda drsné kuduro) je autorská interpretácia angolského hudobného štýlu, ktorého optimistický ráz Nazar pretvoril reflektujúc to, čo videl vo svojom rodisku.


Ťažším témam sa nevyhýba ani londýnska hudobníčka, raperka a tanečníčka Poison Anna. Vo svojskom spojení trip-hopu, dubu a UK rapu adresuje témy identity, dezinformačného pretlaku a systémového útlaku.

Len 22-ročnej umelkyni predpovedajú britské médiá veľkú budúcnosť. Z londýnskeho podzemia ju vďaka demu na soundcloude vytiahol raper ASAP Rocky, ktorému spolu s FKA twigs nahrala vokály na album ‚Testing‘. Jej mentorom je Dean Blunt – jeden z hýbateľov londýnskej scény situovanej okolo umelkýň ako Tirzah či Mica Levi. “Sme svedkami zrodu interdisciplinárnej umelkyne, ktorá sa objaví len raz za pár rokov” píše magazín Dazed.

Piatkový program sa nesie v znamení budúcnosti klubového zvuku, ktorý sa už dnes ozýva v mienkotvorných klubov ako je Berghain (Berlín), či Fabric (Londýn), až po ilegálne parties na predmestiach Bamaka v Mali. 


Ďalším zvučným menom v programe festivalu je DJ Plead. Platforma Boiler Room ho prezýva “korunným princom libanonskej klubovej produkcie”. Plead na svojich posledných nahrávkach spája tradičné blízkovýchodné rytmy a súčasný klubový zvuk v štýle harddrum, ktorý pripomína juhoafrický gqom a ktorý sám pomáhal zadefinovať.

Pro­ducent, DJ a “kráľ afro rave-u” (ako ho nazývajú médiá) DJ Diaki pochádza z dedinky Sanakoroba v južnom Mali a je pôvodca osobitého štýlu balani sound system. Balani, respektíve Balani show, je malijský fenomén s históriou dvoch desaťročí, ktorý sa vo svojom rodisku teší obrovskej popularite. Tento zvuk extatických pouličných večierkov pomaly, ale isto začína objavovať aj zvyšok sveta.

Britský denník The Guardian nahrávku ‚Balani Fou‘ zaradil do rubriky Album mesiaca. Diakiho album katapultoval z rodného Mali na rešpektované festivaly súčasnej hudby ako napr. Unsound či Nyege Nyege. Frenetické samplovanie balafonu (nástroj pripomínajúci marimbu), lavína rytmov podobná tanzánskemu žánru singeli, tanečný tranz a burácajúce rotujúce bicie vyprovokovali náboženských lídrov až tak, že Balani parties boli žiaľ postupne zakázané a prežívajú skôr pod rúškom tmy alebo v rurálnych oblastiach Mali.

05 Thomas Ankersmit Čítajte viac Festival Sensorium pozýva načúvať budúcnosti, ktorá nemusí byť strašiakom

Sensorium: Beyond The Sound tiež predstaví bohaté spektrum domácej scény, umelcov a umelkyne ako: wyme, seafur, DJ GÄP, Tea Tralna či Michael Priest. Ich vystúpenia sa budú niesť v znamení chirurgického spájania klubovej, popovej a experimentál produkcie v rámci inkluzívneho (zvukového) “safe-space”.





© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Fuga