Aké piesne skladali o kráľovnej? Kritika, nadávky aj obdiv

Parazit, fašistka, "jej nízkosť", ale i celkom milé dievča. Aj takými menami počastovali britskú kráľovnú speváci či hudobné skupiny. Pri príležitosti 70. výročia nástupu Alžbety II. na trón sa niektoré britské médiá pozreli na to, v akých populárnych piesňach sa jej veličenstvo objavilo, a zistili, že tých kritických či škandálnych skladieb bolo viac ako pochvalných.

09.06.2022 14:00
Britain Platinum Jubilee Foto: ,
Alžbeta II. na balkóne Buckinghamského paláca.
debata

Ako informoval denník The Guardian, Alžbeta II. začala panovať v roku 1952, keď v krajine vznikol aj rebríček najpredávanejších singlov. No hoci vtedy mala len 25 rokov, nikdy nepočúvala hudbu, ktorá nadchla milióny mladých ľudí.

V kráľovskom paláci neznel nijaký rokenrol. Zo zoznamu jej desiatich najobľúbenejších piesní vyplýva, že dáva prednosť klasickým muzikálom a vojenským skladbám.

Zato pre britských hudobníkov sa stala obľúbenou inšpiráciou. Prvú skladbu o nej nahral už v roku 1953 George Browne, známy pod umeleckým menom Young Tiger. Ako napovedá jej názov I Was There (At the Coronation)/Bol som tam (pri korunovácii), spevák opisoval pompézne oslavy v Londýne. „Jej veličenstvo vyzeralo naozaj božsky,“ prezradil poslucháčom.

Alžbeta II. Čítajte aj Nezhrdzavie monarchia bez platinovej kráľovnej? Alžbeta II. je na tróne 70 rokov

Krátku pieseň Her Majesty (1969) venovala Alžbete II. aj legendárna skupina Beatles. Znie ako svojské vyznanie lásky. „Jej veličenstvo je celkom milé dievča, ale nemá veľa čo povedať,“ zveril sa v nej Paul McCartney. Dodal, že ju miluje a „jedného dňa ju spraví svojou“.

Beatles - Her Majesty (1969)

V nelichotivom svetle

Najslávnejšiu pieseň o britskej panovníčke zložila punková kapela Sex Pistols. Provokatívnu skladbu nazvali God Save the Queen (Boh ochraňuj kráľovnú), teda rovnako ako sa volá britská národná hymna. Vyšla v máji 1977, keď Alžbeta II. oslavovala strieborné výročie na tróne.

Sex Pistols - God Save the Queen

Slová piesne sú ostré, monarchiu prirovnávajú k fašistickému režimu. „Boh ochraňuj kráľovnú, nie je ľudskou bytosťou,“ spievala slávna skupina. Skladba uspela v hitparáde, no nevyhla sa cenzúre. BBC ju zakázala vysielať, niektoré obchody platňu odmietli predávať. Speváka kapely Johna Lydona dokonca prepadli ozbrojení výrastkovia kričiac: „Milujeme kráľovnú, ty bastard!“

Ako však Sex Pistols neskôr vysvetlili, zámerom nebolo útočiť na Alžbetu II. Británia sa v tom čase nachádzala vo veľmi napätej situácii a piesňou chceli upozorniť na ťažký život pracujúcich. „Nikdy som nepovedal, že nemám rád kráľovnú. Len nemám rád tú inštitúciu,“ zdôraznil Lydon v roku 2015.

Oveľa vulgárnejší slovník použila v roku 1981 škótska punková skupina The Exploited. V skladbe Royalty kráľovnú označila za „špinavú malú suku“.

V podobnom urážlivom tóne sa niesla i pieseň rockovej kapely Manic Street Preachers s názvom Repeat z roku 1992, kde sa o panovníckej rodine spieva ako o „imitácii polobohov“ či „kráľovských Červených kméroch“ a zaznie tiež niekoľko nadávok.

Britain Platinum Jubilee Čítajte aj Alžbeta II. boduje veselým videom! Na čaj pozvala miláčika Britov a zrazu z kabelky vytiahla... Neuveríte!

Poprocková britská skupina Housemartins v skladbe Flag Day (1985) kráľovnú predstavuje takmer ako parazita s tučnou kabelkou, ktorý nedbá o chudobu obyčajných ľudí, a punková kapela Crass ju v piesni Big A Little A (1982) zase vykresľuje ako diktátorku.

Britain Platinum Jubilee Čítajte aj Kráľovná Alžbeta II. ako rekordérka v mnohých oblastiach! A tiež najpamätnejšia 'bondgirl'

Sny a fantázia

Kritický, ale slušný, zostal anglický pesničkár Leon Rosselson v skladbe On Her Silver Juvilee (1979). „Aj keď je kráľovsky odmenená za veci, čo nerobí, palácmi a majetkami, aby ju udržali v dobrej nálade, jej plat je 1,7 milióna libier ročne,“ zhodnotil jej luxusné pomery.

Rocková kapela Smiths v piesni The Queen Is Dead (1986) zase cynicky opisuje panovníčkinu smrť, ktorú namiesto oslovenia „jej výsosť“ nazýva „jej nízkosť“ a terčom posmechu sa stal i jej syn Charles.

Fantáziu o násilnom zvrhnutí britskej monarchie ponúka skladba Elizabeth, My Dear (1989) rockovej skupiny The Stone Roses, na konci ktorej počuť aj výstrel z pištole.

Alžbeta II. - milovaná aj nenávidená

V roku 1993 sa Alžbeta II. objavila i v tvorbe obľúbeného britského dua Pet Shop Boys, hoci podnetom pre pieseň Dreaming of the Queen (1993) bol skôr rozchod Lady Diany s princom Charlesom. Spevák približuje, ako vo sne popíjal čaj s kráľovnou a Lady Di, pričom opakuje, že už nezostali nažive žiadni milenci, a preto zomrela aj láska.

Pet Shop Boys - Dreaming Of The Queen (Live 2006)

Podľa britských novinárov autori piesní potvrdili paradox, že Alžbeta II. je síce najznámejšou ženou na svete, no inak sa o nej a jej súkromí vie iba veľmi málo. Život prispôsobila majestátu, ktorý zastáva, čo dáva priestor umeleckej fantázii.

Zároveň sa ukazuje, že v súčasnosti už o nej nevznikajú kritické piesne ako kedysi, pretože hudobníci berú ohľad na jej úctyhodný vek 96 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Kráľovná #piesne #Alžbeta II