Katka Knechtová: Aké je heslo šoubiznisu? Hit nezastavíš!

Katka Knechtová chystá koncerty so živou kapelou, hoci nerada cestuje. Vyrástla na rockovej muzike, no drukuje aj hiphopu a rapu. A z balady vie spraviť hitovú tanečnú pesničku. S kým v šoubiznise má najúprimnejší vzťah?

12.06.2022 06:00
debata
Video
Čomu verí Katka Knechtová?

Máte novú letnú pesničku Verím, tak ako vlani Rezonanciu – bude novinka aspoň každé leto alebo chystáte nový album?

Pokračujem v trende tanečných pesničiek, pretože ich mám rada. V zásuvke mám hotových pár nových vecí, ale album to ešte nebude, radšej si počkám a nechám veci postupne dozrieť. Nie som ten typ, ktorý vydrží tri-štyri týždne zatvorený v štúdiu. Teraz sa teším, že po pauze budeme robiť živé koncerty, so živou kapelou.

Katarína Knechtová - VERÍM (lyrics video)

Nadväzuje novinka na váš ostatný album Svety? Aj tam spievate o pocitoch ako strach, neistota, obavy, hoci Verím má pozitívne posolstvo.

Na album Svety sme nadviazali skôr zvukovo. Predchádzajúci album Premeny obsahoval moje najväčšie hity a Svety už predznamenali elektronickejšiu hudbu, čo potvrdila aj tanečná Rezonancia.

Nedávno ste sa stali krstnou mamou Mekyho posledného albumu Posledné veci, spievali ste na jeho koncertoch a máte aj spoločnú pesničku Skúška snov. Ako si naňho spomínate?

Na Mekyho pesničkách som vyrastala, mali sme doma veľa platní a zohral v mojom živote veľkú úlohu. Počúvala som jeho albumy Nemoderný chalan aj Sezónne lásky, okrem Darinky Rolincovej. Biely kvet je prvá pieseň, ktorú ma otec naučil hrať na gitare. Keď som začala spievať, oslovil ma, aby som sa stala súčasťou jeho koncertov, a ja som sa cítila nesmierne poctená, bol pre mňa vzorom. Vystupovali sme spolu čoraz častejšie, spievala som jeho Baladu o poľných vtákoch, až nakoniec povedal: Mali by sme si zaspievať nejakú spoločnú pesničku. A zasa som bola súčasťou Mekyho koncertov, skamarátili sme sa aj s jeho manželkou Katkou. S Mekym mám najúprimnejší vzťah v celom šoubiznise.

Miro Žbirka, Katarina Knechtova - Skúška snov

Boli ste teda nielen kolegovia, ale aj priatelia. Aký bol?

Bol taký ako na pódiu, nikdy sa na nič nehral, bol autentický. Vďaka tomu mal celé generácie fanúšikov. Bol nesmierne vtipný a zároveň obrovský džentlmen – keď sme spolu hrali, záležalo mu na tom, aby bolo o mňa postarané. K manželke Katke bol vždy veľmi pozorný a vždy ju dokázal rozosmiať, boli úžasná dvojica, cítili ste z nich lásku a úprimnosť, nebolo to žiadne divadlo pre kamery.

Hovoria, že stále sledoval nové trendy, to máte asi spoločné.

Meky nikdy nikomu nepovedal: Toto je nič, to za nás sa hrávala ozajstná hudba. Aj ja som otvorená novým vplyvom, hoci veľakrát sa ma spýtajú, či nie som už dosť stará na to, aby som robila tanečné pesničky… Vtedy mám chuť tresnúť po stole, lebo mi to pripadá absurdné: Prečo stará?! Robiť to, čo človeka baví, predsa nie je otázka veku, ale mentálneho nastavenia! Tanečné piesne sa mi páčia, ale to neznamená, že sa budem na pódiu tváriť, že mám telo dvadsaťročnej ženy. Chcem len ľuďom posunúť trocha tej neuchopiteľnej energie a osviežiť im život, aby sa zabavili – a ja s nimi.

Katka Knechtová Čítajte viac Čomu verí Katka Knechtová?

Pôsobíte, že máte energie na rozdávanie a že nemáte rada šablóny – mali ste kvôli tomu problémy?

Celý život narážam na to, že sa niekomu na mne niečo nepáči, ale ľudia sú takí. Niekedy majú zo mňa mylný dojem. Vo svojej podstate som pomerne konzervatívny človek, ale to nemá nič spoločné s nosením perál na krku. Napríklad nerada cestujem, je to pre mňa utrpenie, sedieť hodiny zatvorená v aute. Mám veľa energie a na koncertoch si ju s divákmi navzájom vymieňame, to ma nabíja. Keď už viac rokov stojíte na pódiu, nemôžete hrať pred ľuďmi divadlo a pred sebou samým už vôbec nie.

Aj vy ste mali obdobie, keď to „staré“, čo ste urobili, už začalo zapadať a nedarilo sa vám nadviazať?

Určite, a viackrát. Nedávno sme mali pekný rozhovor s Kamilom Peterajom, a on mi prezradil, aké bolo ich spoločné heslo s Mekym: Hit nezastavíš! Znamená to, že aj keď si v rádiách postavia hlavu, že toto sa nebude páčiť, k dobrej pesničke si ľudia cestu nájdu. Mekymu sa to stalo s Baladou o poľných vtákoch, mne s piesňou Spomaľ – vraj je príliš pomalá a komorná, len s klavírom a so spevom. A ľudia si ich obľúbili. Niekedy treba vydržať a nechať veci plynúť. Podstata, ako to funguje v šoubiznise, je stále rovnaká: nedať sa odradiť.

Katka Knechtová

Populárna speváčka a hudobníčka na fotografiách

Fotogaléria
Katarína Knechtová
+9Katka Knechtová a beáta Dubasová v šou Záhady...

Hudobníci sa v posledných desaťročiach museli prispôsobiť veľkým zmenám. Vy sa ich nebojíte?

Nie som z tých, čo hovoria, že dobre už bolo, ja sa teším na to, čo príde. Aj na tie zmeny. „Stará garda“ musela bojovať s cenzúrou, potom prišla generácia, ktorá robila modernejšie veci a oni ostali stále pri gitare, a keď sme začali hrávať my, nastúpila tanečná éra – Mc Erik a Barbara. Zanikli kazety, prišli cédečká, to sú v hudbe veľmi intenzívne míľniky, veľa nových, moderných trendov krátko za sebou. Mnohí muzikanti sa pýtali: dokážem to všetko zachytiť a ďalej sa živiť hudbou? Dnes už sa vracia gitarová hudba, 80. roky a tanečná hudba, niečo sa cyklicky opakuje, ale cédečká už vystriedali on-line pesničky. Ja budem stále spievať tanečné piesne, ale zároveň ma zaujímajú nové trendy a odráža sa to napríklad vo zvuku mojich skladieb.

Katka Knechtová - Rezonancia

Roky spolupracujete s textárom Vladom Krauszom, ktorý píše viacerým interpretom – ako dokáže napísať text, čo vám presne sadne?

Už som ho prosila, aby ma to naučil cez telefón, aby som ho nemusela viac otravovať, ale to sa, samozrejme, nedá (úsmev). V našom prípade je to iné, pozná ma od mojich pätnástich rokov a vďaka tomu mám uňho ako žena speváčka výnimku, pre mňa píše, pretože ma dobre pozná, inak väčšinou len pre mužov. Aj posledná pesnička Verím vznikla tak, že som mu poslala demonahrávku a dlhokánsky mail, v ktorom som sa na všetko vysťažovala s tým, že o tomto má byť moja nová pesnička. Obratom mi poslal dve verzie textu a jedna z nich bola presne to, čo chcem. Inak som dosť prieberčivá a preberám si, na textoch mi záleží. Musia vypovedať o tom, čo cítim, a zároveň mi ako speváčke musia „ísť do úst“, aby sa dobre spievali. Textár však zároveň musí mať určitú voľnosť, aby nemal zviazané ruky. S Vladom nám to funguje perfektne. Aj preto, že mi dosť „vidí do hlavy“, ale aj preto, že je veľmi empatický človek. Žije akoby vo vlastnom vesmíre, ešteže jeho manželka vie vnímať dátumy, termíny, čísla… Spolupracovala som však aj s Rasťom Kopinom zo skupiny Nocadeň, pekné texty píše aj poetka Silvia Kaščáková. Páči sa mi prístup mladých raperov, ktorí v textoch nepoužívajú klasickú lyriku, ťažké obrazy ani šialené metafory. Pesnička, ktorá znie, ako keď niekomu niečo len tak hovoríte, sa mi páči.

Takže sa od vás dočkáme aj nejakého rapu?

Tak to zasa nie (smiech), ja som odchovaná na rockovej muzike a pre mňa by to bolo „zakázané uvoľnenie“, neviem o tom nič, nie som s tým spojená. Pesnička má svoje pravidlá, a keď je niečo pekné na papieri, v pesničke to môže znieť ťažkopádne. Spievať I love you je v poriadku, ale „milujem ťa“ pôsobí ako klišé. Nie je ľahké spraviť dobrý text.

david zbirka titulna Čítajte aj Mekyho Posledné veci dokončil syn David

Počúvate aj mladých, začínajúcich hudobníkov, akú mladú hudbu máte rada?

Páči sa mi hiphop, páčia sa mi aj Tolstoys – šikovní mladí ľudia, ktorí si idú svojou cestou a robia zaujímavú muziku, aj keď ich v rádiách veľmi nehrajú. Pre mňa je to inšpiratívne, zamýšľam sa, čím sú títo alebo iní takí zaujímaví, aký odkaz v nich ľudia čítajú. Mladšia generácia vidí veci inak, pohybuje sa v inom hudobnom prostredí a ja som rada, keď aj do mojich pesničiek vstúpi niekto ďalší a posunie ich inam, až sa vám to páči ešte viac. Tak to bolo aj pri pesničke Verím, ktorá vznikla pôvodne ako balada a v štúdiu sme jej dali s Vladom Randym Gnepom celkom iný zvuk a náboj a spravili z nej peknú tanečnú pesničku. Pri elektronickej hudbe aj zostanem.

Katarína Knechtová

Speváčka, klaviristka, gitaristka, skladateľka a textárka. Narodila sa 14. marca 1981 v Prešove. V roku 1996 sa stala členkou začínajúcej skupiny IMT Smile, neskôr si založila kapelu Peha a v roku 2008 sa vydala na sólovú dráhu. Vydala albumy Zodiak (2008), Donekonečna (The Best Of 1997 – 2010), Tajomstvá (2012), Prežijú len milenci (2015), Premeny (2016) a Svety (2020). Získala viacero speváckych ocenení (Aurel, OTO, Slávik).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katka Knechtová