Zbormajsterka Magdaléna Rovňáková: 40 rokov so skvelými chlapcami

V rámci festivalu Viva Musica! bude mať 6. júla koncert aj Bratislavský chlapčenský zbor, ktorý ním oslávi 40. narodeniny. Zbormajsterka Magdaléna Rovňáková ho založila v roku 1982 a odvtedy s ním precestovala celý svet. Priviedla ho na pódiá Slovenskej filharmónie, SND, ale aj viedenského Konzerthausu či newyorskej Carnegie Hall. V rozhovore porozprávala, čo jej dirigovanie mladých spevákov dalo, ale aj aké bolo ich posledné americké turné.

13.06.2022 16:00
Magdaléna Rovňáková Foto: ,
Magdaléna Rovňáková, zbormajsterka Bratislavského chlapčenského zboru.
debata

Bratislavský chlapčenský zbor oslavuje 40. narodeniny. Čo vám tých 40 rokov dalo?

Veľa radosti, šikovných chlapcov a vzácnych ľudí, s ktorými som sa zoznámila. Sú medzi nimi rodičia našich chlapcov, skvelí kolegovia, s ktorými túto radostnú káričku ťaháme spoločne, a napokon aj úžasné publikum. Krajiny, ktoré sme navštívili, veľa krásnych príležitostí na koncertovanie. Moje ruky by nezneli hudbou, keby som nemala tých svojich chlapcov. Povedala by som, že sme jeden organizmus. Dalo mi to zmysel umeleckého a profesionálneho života.

Očakávali ste v začiatkoch, že bude zbor taký úspešný?

Keď som začínala, nevedela som, či sa vôbec podarí založiť chlapčenský zbor. Bol to zámer Slovenskej filharmónie a môjho školiteľa – v tom čase som totiž bola doktorandkou na vysokej škole. Bolo otázne, či sa v Bratislave vôbec nájde dostatok záujemcov a rodičov, ktorí by priviedli chlapca na konkurz do chlapčenského zboru. Prvá veľká radosť bola, že na začiatku prišla takmer stovka rodičov a vybrali sme 60 speváčikov. Už ten štart mi napovedal, že by sa to mohlo podariť.

Video
Dirigentka Magdaléna Rovňáková o 40. výročí Bratislavského chlapčenského zboru.

Dirigovali ste viaceré generácie chlapcov. Cítite medzi nimi rozdiely?

Deti sú svojím spôsobom stále rovnaké. Vedia sa nadchnúť. Kedysi sa hrali s guľôčkami, teraz sa hrajú s počítačmi a s mobilmi, ale sú stále rovnako zvedavé a tvorivé. Ak človek nájde kľúč, a ja dúfam, že ho po tých rokoch mám, tak sa mu pracuje veľmi dobre. Ťažké obdobie bolo teraz po korone, pretože chlapci spievali pri počítači.

Bratislavskyc hlapcensky zbor - Oman 3 Čítajte viac Bratislavský chlapčenský zbor oslavoval 40 rokov aj koncertmi v USA

Nevypustili sme skúšky, ale bol to celkom iný systém práce. Museli sme zmeniť repertoár, pretože náročné skladby, ktoré sme spievali predtým, sa cez počítač nedali nacvičiť. Druhý problém bol v tom, že keď sme sa stretli, veľa detí sa bálo zložiť si respirátor, cítili sa neisto. Trvalo nám asi mesiac prekonať to, ale už sme späť v dobrej nálade.

Aké bolo vaše májové turné po Amerike?

Na jednej strane bolo náročné, pretože sme mali veľa koncertov. Za dvanásť dní sme ich absolvovali osem. Na druhej strane sme veľmi veľa videli a zažili. Pol roka dopredu sme si kúpili vstupenky na najvyšší mrakodrap v New Yorku, aby sme sa tam vôbec dostali. Zarezervovali sme si tiež vstupenky na muzikál na Broadwayi. Chlapci sa vďaka tomu cítili odmenení. Videli sme aj Washington, bolo to úžasné.

Magdaléna Rovňáková s chlapcami zo zboru. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Magdaléna Rovňáková Magdaléna Rovňáková s chlapcami zo zboru.

Čo ste si pripravili pre svoj narodeninový koncert?

Bude pestrý. Verím, že sa bude ľuďom páčiť. Predvedieme trochu klasiky, trochu svetského repertoáru, anglických a amerických skladateľov. Máme pekne zaranžovanú aj jednu „beatlesovku“. Ukážeme tiež slovenskú hudbu a aranžmány ľudových piesní. Budeme mať aj hostí – Csabu Kotlára, ktorý rástol v našom zbore a teraz už je renomovaný barytonista, a Miriam Garajovú, hlasovú pedagogičku a sopranistku. Teším sa, že nás na klavíri bude sprevádzať Dana Hajóssy, naša dlhoročná spolupracovníčka.

Na ktoré vystúpenie v rámci festivalu Viva Musica! sa najviac tešíte?

Na to naše (smiech). Teraz som si na tlačovke prvýkrát vypočula plejádu umelcov, ktorí na festivale vystúpia, a nedokážem povedať, na ktorého sa teším najviac. Som veľmi zvedavá na viaceré produkcie. Ako fanúšik klasiky sa určite teším na koncert Adriany Kučerovej s pánom profesorom Lapšanským – to bude určite perlička. Teším sa tiež na poľského kontratenoristu Jakuba Józefa Orlińskeho. Koncerty určite prinesú radosť a niečo výnimočné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spev #Bratislavský chlapčenský zbor #spevácky zbor #zbor