V košickom Dóme sv. Alžbety zaznie 3. symfónia Henryka Góreckého. Pre Ukrajinu

Jedinečný Dóm sv. Alžbety naplnia v nedeľu 26. júna o 20:30 tóny jedného z najznámejších diel modernej vážnej hudby, 3. symfónie – „Symfónie žalostných spevov“ Henryka Góreckého.

19.06.2022 12:00
košice Foto: ,
Dóm sv. Alžbety
debata

Koncert, ktorý pripravila Opera Štátneho divadla Košice v spolupráci s Arcidiecéznou charitou Košice, má benefičný rozmer. Výťažok z neho poputuje na pomoc Ukrajincom a Ukrajinkám utekajúcim pred hrôzami vojny.

„Góreckého 3. symfónia je jedna z najsilnejších a najkrehkejších hudobných diel symfonickej literatúry. Orchester Štátneho divadla Košice zaznie pod taktovkou šéfdirigenta Petra Valentoviča a sopránové sólo predvedie výnimočná mladá slovenská speváčka, Slávka Zámečníková. Symfónia žalostných piesní nás inšpiruje zastaviť sa, nadýchnuť sa a ísť ďalej s nádejou a láskou.

Už novembrová premiéra v košickej Kunsthalle pred uzatvorením divadiel zanechala v divákoch nadpozemskú krásu a nádej. Netušili sme, že záverečný koncert Opery Štátneho divadla bude mať tak silné a aktuálne posolstvo mieru a hrdinstva ako len hudba dokáže vypovedať vo svete, v časoch keď na susednej Ukrajine bojujú aj umelci nášho divadla.

Tento benefičný koncert zaznie vďaka spolupráci s Arcidiecéznou charitou Košice v nádhernom Dóme sv. Alžbety v Košiciach. Výťažok zo vstupného pomôže Ukrajincom a Ukrajinkám na zmiernenie ťažkostí počas vojny,“ hovorí riaditeľ košickej opery Roland Khern Tóth.

3. symfónia Henryka Góreckého.

A riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice, Cyril Korpesio, dopĺňa: „Veľmi sa tešíme a vážime si spoluprácu so Štátnym divadlom Košice, v rámci ktorej sme súčasťou pripravovaného benefičného koncertu, ktorého účel bude podpora aktivít v prospech integrácie vojnových odídencov z Ukrajiny. Veríme, že prostredníctvom kultúry a umenia dokážeme robiť dobro v prospech iných.“

Vo svete utrpenia, ktoré vojna prináša, je našou odpoveďou solidarita a zmierenie. Vojna vyhnala z Ukrajiny tisíce ľudí, ktorí prišli na Slovensko s vierou a nádejou, že im dobrí ľudia pomôžu. Aj Štátne divadlo Košice, v ktorom pôsobia mnohí umelci s koreňmi na Ukrajine, aj Arcidiecézna charita Košice sa od prvých chvíľ snažia stáť blízko pri človeku.

Charita dnes prevádzkuje štyri Centrá podpory v mestách Košice, Prešov, Snina a Michalovce. Tie vytvárajú ideálny priestor na stretávanie a integráciu odídencov z Ukrajiny, ktorí našli bezpečie a dočasný domov na Slovensku.

Vstupné na koncert v Dóme sv. Alžbety je symbolické a vstupenky si môžete zakúpiť v dennej pokladni ŠDKE alebo prostredníctvom portálu navstevnik.sk.

Súčasťou koncertu bude aj zbierka Arcidiecéznej charity v Košiciach, do ktorej budú môcť diváci prispieť a vyjadriť tak svoju podporu vojnou skúšanej Ukrajine a jej obyvateľom, ktorí si svoj život zachránili útekom zo svojich zničených domovov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Košice #Dóm sv. Alžbety #Henryk Górecký