Šampión v breakdance Jakub Jozef Orlinski zaspieva v Bratislave o láske v baroku

Poliak Jakub Józef Orliński (31) patrí k najlepším kontratenoristom na svete, spieva v Metropolitnej opere v New Yorku a okrem opery profesionálne robí aj breakdance. Absolvent slávnej newyorskej Juilliard School vystupoval aj v Royal Opera House Covent Garden v Londýne, v Paríži na jeho vystúpenia stoja zástupy. Už vo štvrtok 23. júna otvorí svojím koncertom barokových árií v bratislavskom Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici 18. ročník festivalu Viva Musica!

19.06.2022 06:00
Jakub Józef Orliński Foto:
Jakub Józef Orliński
debata

Naposledy sme vás na Slovensku videli vlani na Bratislavských hudobných slávnostiach, teraz vo štvrtok budete spievať na otváracom koncerte festivalu Viva Musica! Zamilovali ste sa do Bratislavy?

Milujem Bratislavu, je to skvelé, očarujúce mesto, veľmi sa mi páčilo. Prechádzal som sa po meste, ochutnal vaše skvelé jedlo, ale hlavne koncertné publikum bolo fenomenálne, bol som tu šťastný.

Viva Musica! má motto classic goes modern, voľne preložené ako klasika v modernom šate. Vy ste akoby stelesnením tohto hesla, spievate barokovú hudbu a zároveň ste vášnivým breakdancerom, účinkovali ste ako tanečník, model a akrobat v reklamách pre značky ako Levi’s, Nike, Samsung, Mercedes-Benz či Algida. Čo teda máme očakávať tentoraz na Vive v Bratislave? Breakdance v kostole?

To nie, program mám navrhnutý v určitom štýle a snažím sa rešpektovať miesto, kde vystupujem. Pôvodne sme mali účinkovať v historickej budove Slovenského národného divadla, no pre plánovanú rekonštrukciu bude koncert vo Veľkom evanjelickom kostole. Jediný problém je, že môj program nebol pôvodne myslený pre kostol – bude to fantastické, ale trošku to musíme tomu miestu prispôsobiť, rátali sme totiž so skutočným koncertným pódiom. Milujem však free style a viem sa prispôsobiť, takže to určite bude zábavný koncert s naozaj skvelou hudbou.

Predstavíte svoj druhý album Facce d'amore?

Áno, album vyšiel tesne pred vypuknutím covidovej pandémie, ktorá nám zrušila asi 64 koncertov, kde sme mali predstaviť Facce d'amore. Takže teraz som s týmto programom znova na turné. V decembri 2019 sme stihli len pár koncertov, takže som šťastný, že sa k tomuto krásnemu programu môžem znovu vrátiť.

Čo znamená názov Facce d'amore?

Tváre lásky, koncept albumu bol ukázať mnohé odtiene a podoby lásky a ako s touto emóciou nakladali rôzni hudobní skladatelia. Do hudby ju totiž dostali vo veľmi rôznorodých podobách, preto aj koncert bude veľmi farebný.

Čo vás inšpirovalo?

Je to istým pokračovaním môjho prvého sólového albumu Anima Sacra, ktorý sme nahrali s ansámblom il Pomo d'Oro. To bola duchovná hudba a potom som si povedal, že chcem ešte nahrať operný album. Vybrali sme naň nádherné pomalé skladby, ale aj veľmi heroické a virtuózne, aby sme ukázali tento štýl skladania hudby v ranom baroku – ukážeme to na skladbách Cavalliho, Borettiho, Bononciniho a potom prejdeme celou érou až k Predierimu, ktorý barok uzatvára. Vezmem vás na cestu celým barokom aj rôznymi druhmi lásky.

Vraj to má byť o láske šťastnej, ale aj neopätovanej. Aké lásky ste zažili vy, šťastné, alebo máte aj skúsenosť so zlomeným srdcom?

Samozrejme, že to poznám ako všetci. Nikdy to nie je ľahké. Skúmať hudbu k tomuto programu bolo fascinujúce, ale aj prežívať to – pretože som si sám mohol pripomenúť pocity všetkých tých hudobných postáv. Vlastne, pocitom jednej z postáv som nerozumel – Nerovi. Ako cisár rozkázal: musíte ma milovať, lebo som cézar a prikazujem vám to. Jedine týmto pocitom nerozumiem, nemám takéto chápania moci. Program je však úžasný, prevedie vás vlastnými zážitkami.

Jakub Józef Orliński

Pozrite si breakdancera s anjelským hlasom

Fotogaléria
Jakub Józef Orliński
Jakub Józef Orliński
+4Jakub Józef Orliński

Myslíte si, že prežívanie lásky sa od čias baroka zmenilo, alebo je to stále ten istý príbeh?

Je to celý čas rovnaké a zároveň je to trochu iné, pretože svet sa zmenil, máme k dispozícii iné technológie, ale láska je láska.

Ste aj teraz zamilovaný?

Vždy som.

Čím je baroková hudba zaujímavá pre dnešných ľudí? Je pre mladých ľudí príťažlivá?

Je, verím, že baroková hudba bola v tom čase niečím ako je dnes pop – zábavou. Treba ju len robiť správnym spôsobom, využiť nové formy. Ja som napríklad veľmi aktívny na instagrame a cezeň dokážem zaujať aj mladé publikum. Je skvelé, že na svojich koncertoch vidím mladých ľudí. Zvlášť baroková hudba dnes prežíva boom, špecializuje sa na ňu veľa hráčov, sú jej venované rôzne festivaly, ktoré pozývajú orchestre a spevákov, aby ju hrali. Myslím, že táto hudba je veľmi emocionálna. Je ľudská a zároveň virtuózna, krásna, poslucháči s ňou naozaj rezonujú. Preto zaujíma aj mladé publikum. Vlani som bol aj na barokovom festivale v moravských Valticiach, v zámockej koniarni je skvelá akustika.

Poznajú ľudia vo vašom veku, tridsiatnici, mená ako Cavalli, Händel či Vivaldi?

Vivaldiho a Händela áno, Cavalliho menej, musíme im dať čas. Ale väčšinou spoznajú trojicu Bach, Vivaldi a Händel, no ak idete ďalej do hĺbky a ponúknete im Scarlattiho, Bononciniho, povedia: nie, sorry. Ale nemôžem im to vyčítať, sám mám zlú pamäť na mená. Hoci počúvam množstvo umelcov, mnohých mená neviem. Už si ich píšem a snažím sa ich zapamätať.

Máte ohromujúci životopis: spievali ste v Carnegie Hall, vlani v decembri ste debutovali v Metropolitnej opere v New Yorku, vaše koncerty na Eiffelovej veži a v Notre Dame v Paríži sledovali prostredníctvom televízie milióny divákov, profil o vás napísal The New Yorker, boli ste v poľskom vydaní magazínu Vogue. Môžete ešte dosiahnuť vyššie ciele?

Vždy môžete cieliť vyššie a teším sa, že sa to všetko deje, ale stále som veľmi mladý, takže pracujem na sebe, aby som bol lepší. Myslím stále na nové programy a snažím sa zlepšovať svoje spievanie.

Čo je teda váš najbližší cieľ?

Prežiť, pretože každý deň som v inej krajine. Baví ma to, no zároveň je to ťažké. Preto aj teraz pri našom rozhovore pijem najzdravší smoothie nápoj. Teraz som tri dni vo Varšave, zázrak, som tu dlhšie než 24 hodín. Snažím sa užívať si to naplno, kým pôjdeme na turné s ansámblom Il Pomo d'Oro, potom s Il Giardino d'Amore a s Michalom Bielom, mojím pianistom, potom znova s Il Pomo d'Oro a potom ďalší veľmi inovatívny program v Poľsku, potom idem do Paríža spievať Orfea a Eurydiku. Je toho veľmi veľa, ale je to vzrušujúce. Teší ma, že môžem všetky tie miesta navštíviť a podeliť sa o ne s ďalšími ľuďmi, to ma baví.

Máte čas vidieť aj niečo iné ako koncertné sály a divadlá?

Samozrejme, rád sa prechádzam. Nie som iba zavretý v hoteli, vždy objavujem okolie, mám na mnohých miestach priateľov a tí mi ukazujú mestá. V Bratislave som však zatiaľ videl len centrum. Inak rád chodím aj do múzeí.

Stále si nájdete čas aj na breakdance?

Áno, keď veľa cestujem, trénujem ráno alebo medzi koncertami, nie každý deň, možno každý druhý. Žijem veľmi aktívne.

Koľko krajín ste precestovali?

Nerátal som ich, ale je ich veľa. Skoro celú Európu, USA, Kanadu, teraz pôjdem do Južnej Ameriky. V Ázii som mal mať turné, ale zrušili mi ho pre covid, takže som bol len v Thajsku. Teraz sa teším na Bratislavu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #opera #Viva Musica #barok #Jakub Józef Orliński