Ukrajinský národný zbor Karpaty konečne oslávi svoje jubileum

Pol druha roka pandémiou odkladané oslavy 35. výročia vzniku Ukrajinského národného zboru „Karpaty“ z Košíc sa konečne uskutočnia. Jedinečné košické umelecké teleso oslávi jubileum Slávnostným koncertom v nedeľu 26. júna o 17:00 v Historickej radnici v Košiciach spolu s priateľmi a hosťami – Sláčikovým orchestrom Musica Iuvenalis, Mužskou speváckou skupinou Poľana, Mariánom Lukáčom a Maksymom Kutsenkom - sólistami Opery Štátneho divadla Košice a Triom Kormaníkových.

21.06.2022 10:00
Ukrajinský národný zbor Karpaty Foto:
Ukrajinský národný zbor Karpaty.
debata

Koncert bude venovaný nielen výročiu zboru, ale aj ťažko skúšanej Ukrajine a všetkým obetiam nezmyselnej a ničím neospravedlniteľnej agresie moskovského imperializmu, ktorý je útokom nielen na slobodu Ukrajiny, ale aj na slobodu a demokraciu celej Európy.

Na prvej skúške sa zbor stretol 22. októbra 1985. „Zorganizovať ukrajinský zbor v slovensko-maďarskom prostredí Košíc bola veľká výzva. Na oslavách mojich päťdesiatin sme sa s mojimi hosťami Máriou Bednarovskou, Margarétou a Ivanom Bačovými, Martou Onuškovou-Kakoni, Oxanou Hoffmannovou, Andrejom Halagovcom, Jozefom Spaským a ďalšími dohodli, že založíme v Košiciach ukrajinský zbor. Za necelý mesiac sa narodilo ďalšie „Levkovo dieťa“ – „Ukrajinský zbor KARPATY,“ spomína umelecký vedúci a zakladateľ zboru Levko Dohovič.

Pre známeho „dirigenta z gulagu“ a jedného z najvýznamnejších predstaviteľov ukrajinskej národnostnej menšiny na Slovensku tak skončil pätnásťročný zákaz pracovať s ukrajinskými umeleckými telesami a úplný zákaz akejkoľvek kultúrno-osvetovej, spoločenskej či pedagogickej činnosti medzi Ukrajincami na Slovensku, ktorý naňho uvalila komunistická moc počas normalizácie po roku 1970.

„Je nevyhnutné zdôrazniť, že slovenské centrálne kultúrne inštitúcie v Bratislave a v Košiciach, ma aj počas rokov zákazu, pomerne často pozývali ako lektora na semináre dirigentov mládežníckych a detských speváckych zborov, do porôt rôznych súťaží a napokon na odporúčanie z Bratislavy mi v roku 1979 dovolil pracovať s košickým slovenským dievčenským stredoškolským zborom Máj,“ pripomína ďalší paradox vtedajšej doby Levko Dohovič.

Počas svojej existencie uskutočnil zbor Karpaty viac ako 500 koncertov a kratších vystúpení v desiatkach miest a obcí regiónu východného Slovenska, v Bratislave, ale aj za hranicami – v Rakúsku, Bulharsku, Poľsku, Maďarsku, Na Ukrajine a v Českej republike.

Okrem propagácie bohatstva ukrajinských piesní patria Karpaty aj k známym organizátorom kultúrno-spoločenského života Rusínov-Ukrajincov v Košiciach. Azda najznámejšími sú Novoročné plesy – „Malančyni večory“ (29 ročníkov), Novoročné koncerty (20 ročníkov), Vianočné koncerty (13) či koncerty v rámci Dní Ukrajiny v Košiciach (6).

Počas svojej existencie zbor mnohokrát vystupoval aj v rámci Košického kultúrneho leta, Dní národnostných menšín v Košiciach a na mnohých iných podujatiach organizovaných mes­tom

Košice či jeho mestskými časťami. Zbor Karpaty bol na prelome storočí aj spoluorganizátorom 14 ročníkov Medzinárodného festivalu duchovnej piesne východného obradu (1991 – 2003). Od roku 1991 až dodnes vedenie zboru zabezpečilo na týchto podujatiach účasť 128 ukrajinských umeleckých súborov z Ukrajiny, Poľska, Česka a Maďarska – viaceré z nich boli na Slovensku opakovane.

Od vzniku zboru Karpaty v ňom spievalo viac ako 150 amatérskych spevákov, medzi ktorými neboli len Rusíni-Ukrajinci, ale aj mnohí Slováci či Maďari. Z radov sólistov zboru vzišlo počas jeho existencie množstvo laureátov známej prehliadky interpretov rusínsko-ukrajinských ľudových piesní Makovická struna.

Zbor od roku 1988 intenzívne spolupracuje s mládežníckym orchestrom Musica Iuvenalis, najprv pod vedením Artema Podhájeckého, od roku 1998 pod vedením Igora Dohoviča. Spolupracoval s viacerými dirigentmi a zbormajstrami zo Slovenska aj Ukrajiny. V súčasnosti má tri desiatky členov, ktorí pracujú pod vedením Levka Dohoviča a zbormajstrov a korepetítorov Svetlany Martyňukovej a Svjatoslava Dohoviča.

Karpaty získali aj viacero ocenení, okrem iného im v roku 2005 Ministerstvo kultúry a turizmu Ukrajiny pri príležitosti 20 rokov činnosti zboru udelilo titul „Ukrajinský národný amatérsky zbor“. Tri roky predtým, v roku 2002 získal zbor aj Cenu mesta Košice a v roku 2010 aj najvyššie ocenenie Národného osvetového centra v Bratislave, „Medailu Daniela Licharda“.

Vstupenky na Slávnostný koncert v hodnote 7 eur budú v predaji dve hodiny pred koncertom v pokladni Historickej radnice, prípadne si ich môžete rezervovať elektronicky na mailovej adrese sdohovic@gmail.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Košice #hudba #Karpaty